Flere tusen migranter strømmer gjennom Mexico på vei mot USA

Trump har varslet straffetiltak dersom migrantstrømmen ikke stanses.

Lang reise: Mange barnefamilier fra sentral-Amerika tar seg gjennom Mexico på vei mot USA. Det liker president Donald Trump svært dårlig.

Flere tusen migranter vandrer nå gjennom Mexico på vei mot USA til tross for mexicanske myndigheters forsøk på å sende dem tilbake.

Rundt 4.000 personer, ifølge uoffisielle anslag, fra migrantkaravanen som har samlet seg de siste ukene på grensen mellom Guatemala og Mexico, skal ha klart å komme seg over grensen til Mexico. De beveger seg nå nordover gjennom landet.

Det er uklart om alle disse har klart å passere grensen de siste dagene, eller om noen av dem har vært i Mexico i en lengre periode.

Mexicanske myndigheter har bedt dem formelt registrere seg og har advart om at de oppholder seg i landet ulovlig.

Karavanen forlot grensebyen Ciudad Hidalgo søndag og var på vei til byen Tapachula, rundt 4 mil lenger nord og 380 mil fra den amerikanske grensen.

Flykter fra fattigdom

Migrantene flykter fra vold og fattigdom i håp om en bedre tilværelse i USA, men president Donald Trump har fastslått at de ikke vil få komme inn i landet.

Trump truet tidligere denne uken med å stenge grensen til Mexico hvis migranter fortsetter å komme, samt å stanse utbetaling av bistandsmidler til Guatemala, Honduras og El Salvador hvis de ikke får kontroll på migrantstrømmen.

Folkehav: Mange mennesker krysser i disse dager Mexico, i håp om å ta seg inn i USA.

Noen returnerer

Det mexicanske utenriksdepartementet uttalte lørdag at Mexico vil returnere hundrevis av migranter fra Honduras, El Salvador og Guatemala, som har kommet ulovlig inn i landet ved å krysse grenseelven mellom Guatemala og Mexico.

Myndighetene skal ha reddet rundt 900 migranter fra eleven, og 640 av dem skal ha søkt asyl i Mexico. Disse skal ha fått lov til å komme inn i landet.

Myndighetene i Guatemala sier søndag at rundt 2.000 migranter fra Honduras er på vei hjem igjen ved hjelp av myndighetene.