Verden

Trumps svigersønn vekker bekymring for uautorisert kontakt med utenlandske statsmakter

Myndighetene i minst fire land har diskutert hvordan de kan «manipulere» Jared Kushner for å påvirke USA, ifølge The Washington Post. Nå har stabssjef John Kelly fjernet 37-åringens tilgang til rikets største hemmeligheter.

Jared Kushner har fått store oppgaver i Trumps administrasjon. Nå blir jobben vanskeligere.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Journalist

Kelly fortalte Kushner og en rekke andre medarbeidere i Det hvite hus på fredag at de ikke lenger får tilgang til informasjon merket «Top Secret» – strengt hemmelig – ifølge Politico og en rekke andre amerikanske medier.

Årsaken er at Kushner og de andre medarbeiderne ennå ikke er sikkerhetsklarert til å jobbe med gradert informasjon – til tross for at over 13 måneder er gått siden Donald Trump flyttet inn i Det hvite hus.

Kushner vil fortsatt få tilgang til dokumenter og informasjon merket «Secret», hemmelig, men det vil være svært mye informasjon i tiden fremover som han ikke får anledning til å ta til seg.

Blant annet vil han ikke lenger kunne lese den daglige oppdateringen til presidenten fra sikkerhets- og etterretningsmyndighetene.

 • Kushners nære venn skal sikre Trump-seier i 2020. Til våren kommer Brad Parscale til Norge.

Men Trump kan likevel velge å vise hvilke dokumenter han vil til sin nære rådgiver, påpeker juristen Susan Hennessey ved nettstedet Lawfareblog på Twitter:

Proceed with caution. Trump can show Jared whatever he wants, regardless of clearance. Reporters should be diligent… https://t.co/XIQHnOx7xO

Fire land diskuterte hvordan de kan «manipulere» Kushner

Årsaken til at Kushner ennå ikke er sikkerhetsklarert av FBI, har delvis å gjøre med 37-åringens problematiske omgang med utenlandske statsmakter, ifølge The Washington Post.

Kushner skal ha deltatt i flere møter med mektige representanter for andre statsmakter uten å informere den nasjonale sikkerhetsrådgiveren, H.R. McMaster, skriver hovedstadsavisen.

Representanter for minst fire land skal ha diskutert internt hvordan de kunne benytte seg av Kushners svake punkter – deriblant hans manglende utenrikspolitiske erfaring samt de økonomiske vanskelighetene familieselskapet hans har hatt de siste årene – for å «manipulere» 37-åringen, skriver The Washington Post.

De fire landene er Kina, Israel, De forente arabiske emirater samt Mexico, ifølge kilder med tilgang til etterretningsrapporter om saken, ifølge avisen.

Frykter at Kushner kan bli offer for utpressing

Frykten for utpressing er hovedårsaken til FBIs strenge ordninger for sikkerhetsklarering i høyt betrodde offentlige stillinger, påpeker Nicolle Wallace, som var kommunikasjonssjef i Det hvite hus da George W. Bush var president.

– Jared Kushner har ikke bevist at han ikke er et mulig mål for utpressing, og derfor er han ikke sikkerhetsklarert, fortalte hun TV-verten Rachel Maddow på MSNBC tirsdag kveld.

Hun la til at hennes kilder har gjort det klart at Kushner trolig aldri ville blitt sikkerhetsklarert av FBI, og at McMaster og Kelly derfor ble nødt til å ta affære – selv om det var Trumps svigersønn som ble rammet.

– Det pågår en maktkamp mellom McMaster og Kelly på den ene siden og Kushner på den andre. Det er helt klart ikke bærekraftig – alle tre kan ikke bli sittende i stillingene sine på lang sikt, sier hun.

Store oppgaver for Trumps svigersønn

Nedgraderingen vil trolig by på betydelige utfordringer for 37-åringen, som har fått i oppgave å løse noen av de største utfordringene Trump-administrasjonen står overfor.

Kushner, som er gift med Trumps eldste datter Ivanka, har blant annet blitt gitt disse oppgavene:

 • Skape fred mellom Israel og palestinerne. Trump delegerte denne oppgaven til sin svigersønn allerede før han overtok som president. «Hvis ikke du kan skape fred i Midtøsten, er det ingen som kan gjøre det,» sa Trump i januar i fjor.
 • Forbedre USAs forhold til Kina og Mexico. Flere ganger i fjor fungerte Kushner som et mellomledd i forbindelsene mellom Trump-administrasjonen og en rekke viktige land. De siste månedene ser det ut til at han har trukket seg litt tilbake fra dette arbeidet.
 • Løse USAs narkokrise. Hvert år dør 64.000 amerikanere av overdoser. To millioner mennesker i USA antas å være avhengige av narkotika, enten i form av legemidler eller ulovlige stoffer. Kushner fikk tidlig et ansvar for å lede kontoret for «amerikansk innovasjon», som blant annet skal finne en løsning for å gjøre noe med det enorme narkotikaproblemet.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Det hvite hus