Verden

Trump truer med «shutdown»

President Donald Trump truer med en såkalt «shutdown» av offentlige etater dersom Demokratene ikke gir sin tilslutning til hans politikk.

President Donald Trump truer demokratene med å stenge ned offentlige etater dersom de ikke går med på hans politikk. Foto: AP / NTB

 • NTB

Tirsdag har Trump innkalt demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, og partiets leder i Senatet, Chuck Schumer. Han vil legge frem en kravliste for dem.

Trump vil blant annet ha støtte til byggingen av den omstridte grensemuren mot Mexico, og han vil ha slutt på snakket om straffereaksjoner mot Saudi-Arabia for drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

– Republikanerne kontrollerer fortsatt Republikanernes hus, Senatet og Det hvite hus, og de har makt til å holde statsapparatet gående, heter det i en felles kunngjøring fra Pelosi og Schumer.

– Landet har ikke råd til en Trump-shutdown. Presidenten vet godt at forslaget hans om muren ikke har nok stemmer til å bli vedtatt i Representantenes hus og Senatet, heter det videre.

Trump har gitt demokratene frist til 21. desember. Innen den tid må de gå med på kravene, som blant annet innebærer en bevilgning på over 40 milliarder kroner til grensemuren.

Presidentens partikolleger har gjort det klart at han selv må komme til enighet med demokratene, ettersom de ellers ikke vil greie å mønstre flertall for noe budsjettvedtak.

Sist en amerikanske president stengte det offentlige, var i 2013, da i 16 dager. Dette kostet ifølge en analyse fra Standard & Poor den amerikanske staten over 200 milliarder kroner.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  McConnell: Trump vil erklære unntakstilstand for å få bygget muren mot Mexico

 2. VERDEN
  Publisert:

  Trump stormet ut fra budsjettmøte med demokratene

 3. VERDEN
  Publisert:

  Nå må 420.000 amerikanere jobbe i julen uten lønn

 4. VERDEN
  Publisert:

  Budsjettenighet i USA

 5. VERDEN
  Publisert:

  Hvem gir seg først? Donald Trump eller hans nye nemesis?

 6. VERDEN
  Publisert:

  Trump og Kongressen er enige om midlertidig gjenåpning av staten- uten penger til mur