Verden

Majoren drepte en afghaner og brente liket. Donald Trump kan redde ham fra straff.

Major Mathew L. Golsteyn fotografert i Afghanistan i 2010. Han er tiltalt for overlagt drap på en afghaner.

ISTANBUL (Aftenposten): Han har innrømmet drapet to ganger, sist gang på TV. Nå kan det være enda et TV-program som redder major Mathew L. Golsteyn.

  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

USAs president Donald Trump har enda en gang antydet at han kan komme til å blande seg inn i det amerikanske rettssystemet. Denne gangen er det en åtte år gammel drapssak fra Afghanistan som har fanget presidents oppmerksomhet.

Presidentens innblanding kan skape problemer for rettssaken, melder The New York Times.

Donald Trump har som president støttet amerikansk deltagelse i en NATO-ledet operasjon for å trene og støtte afghanske styrker.

Drepte afghaner som skulle løslates

Major Mathew L. Golsteyn var i 2010 i Afghanistan med amerikanske spesialstyrker, de såkalte Green Berets. De hadde nettopp sett to av medsoldatene bli drept en bombe da de pågrep en afghaner som de mente laget bomber.

Afghaneren ble senere løslatt, og Golsteyn og en medsoldat skulle kjøre ham hjem. I stedet for å løslate mannen, skjøt den amerikanske majoren afghaneren og begravde liket. Senere kom han tilbake, gravde opp liket og satte fyr på levningene, melder NBC News.

Les også

Presidentens nye stabssjef kalte Trump «et forferdelig menneske» i 2016

Et amerikansk helikopter over Afghanistan tester et våpensystem som skal forhindre at helikopteret blir truffet av fienden.

Innrømmet drapet i jobbintervju

Golsteyn har innrømmet drapet to ganger. Første gang var i 2011 da han var koblet til en løgndetektor under et jobbintervju med CIA.

Saken ble etterforsket, men det ble ikke noen straffesak angivelig på grunn av mangel på bevis. Golsteyn ble imidlertid refset og fratatt en Silver Star, den amerikanske hærens tredje mest prestisjetunge medalje for tapperhet.

Det skjer fremdeles hyppige terrorangrep i Kabul, Afghanistans hovedstad.

Innrømmet drapet på nytt – denne gangen på TV

Men så innrømmet Golsteyn drapet igjen, denne gangen i et intervju med Fox News i 2016. Han begrunnet drapet med at han var bekymret for at afghaneren kunne utgjøre en trussel mot afghanere som hadde hjulpet de amerikanske styrkene.

Fredag 14. desember ble Golsteyn tiltalt for overlagt drap, meldte Task and Purpose. Green Beret-offiseren risikerer dødsstraff dersom han blir kjent skyldig.

Amerikanske soldater ser på mens afghanske soldater øver på krigføring.

Fremstilt som en helt på Trumps’ favorittprogram

I helgen ble saken tatt opp i programmet Fox & Friends, visstnok en av Donald Trumps favoritter. I programmet ble det lagt vekt på at det var en krigshelt som nå risikerte dødsstraff.

Bare minutter etter sendingen erklærte Donald Trump på Twitter at han skulle se på saken. Ordvalget til Trump var som hentet ut av TV-programmet, skriver The New York Times.

Twittermeldingen kom innimellom flere rasende twittermeldinger fra Trump om etterforskningen av det angivelige samarbeidet med russerne under 2016-valget, noe han selv omtaler som en heksejakt. Trump hevdet også i en twittermelding søndag at det satiriske underholdningsprogrammet Saturday Night Live burde dras inn for retten for ærekrenkelser.

At the request of many, I will be reviewing the case of a “U.S. Military hero,” Major Matt Golsteyn, who is charged … https://t.co/HsmWiRpTy9

– Veldig alvorlig forbrytelse, ifølge folkeretten

Fordi den amerikanske presidenten er øverste sjef for USAs væpnede styrker, kan Trumps twittermelding forkludre saken. Den kan nemlig bli sett på som en utilbørlig innblanding.

Saken mot Golsteyn må føres videre, mener menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.

– Major Golsteyn har innrømmet det som ser ut til å være en summarisk avretting, noe som er en veldig alvorlig forbrytelse, ifølge folkeretten. Det er særdeles viktig at etterforskningen går fremover, sier Patricia Gossman fra Human Rights Watch til The New York Times.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Afghanistan