Verden

Washington Post: Trump snakker stadig oftere usant

Donald Trump serverer stadig flere usannheter og villedende påstander, viser The Washington Posts løpende faktasjekk av den amerikanske presidenten.

Donald Trump har en stadig mer lettvint omgang med sannheten, viser Washington Posts løpende faktasjekk.
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Ved utgangen av mai, etter 497 dager i Det hvite hus, hadde president Donald Trump kommet med hele 3.261 usannheter eller uriktige og villedende påstander, går det frem av avisas database.

Siden han tiltrådte har Trump i gjennomsnitt servert 6,5 usannheter og villedende påstander daglig, og hyppigheten ser ut til å tilta.

Da The Washington Post i januar i år oppsummerte Trumps første år i Det hvite hus, lå den amerikanske presidenten i gjennomsnitt på 5,9 usannheter og villedende påstander daglig.

«Han har overgått seg selv med usannheter de siste dagene og har gjentatt og forsterket falske påstander om flere av de mest presserende kontroversene han står overfor», konstaterer avisen.

Nådeløs

Avisen er nådeløs i sin omtale av presidentens mange løgner og konstaterer at «han har gjort det på Twitter, han har gjort det i oppkjørselen til Det hvite hus og han har gjort det i en tale til næringslivstopper».

De fleste usannhetene kommer i form av Twitter-meldinger, og også de kommer stadig hyppigere.

Trump sender nå gjennomsnittlig 11,3 Twitter-meldinger daglig, flere enn noensinne tidligere, skriver The Washington Post.

Selvskryt

Selvskryt på uriktig grunnlag er en gjenganger fra Trumps side, og det samme er påstanden om at amerikanske medier bringer falske nyheter.

– Det er helt merkelig hvordan han er helt uinteressert i sannheten. Det finnes ingen sammenheng mellom kunngjøringene hans, det han sier, og sannheten, konstaterer Thomas Murray, tidligere leder for Hastings Center, som driver forskning på etiske spørsmål innen biologi og medisin.

Gjentar usannheter

Trumps mange repetisjoner av usannheter er en effektiv teknikk for å overbevise sine tilhengere om at det han sier er riktig, mener psykologiforsker Bella DePaulo ved University of California.

– Når løgnere gjentar den samme løgnen gang på gang, sikrer de seg en fordel, i alle fall blant dem som ønsker å tro på dem eller som egentlig ikke bryr seg, mener DePaulo.

En av påstandene Trump har gjentatt oftest, og som ikke holder vann, er at det nå går bedre på New York-børsen enn noensinne.

Hele 97 ganger har han påstått dette, uten at det medfører riktighet av den grunn, ifølge Washington Post.

– Ser man på Standard & Poor’s 500-indeks blir det klart at det amerikanske aksjer ikke har steget like mye i verdi som sammenlignbare utenlandske, skriver avisen.

Usant om Tyskland

Et annet konkret eksempel på usannheter, er Trumps gjentatte påstand om at det blir stadig mer kriminalitet i Tyskland, som følge av at landet har tatt imot mange asylsøkere. Presidenten bruker det som et argument for strengere grensekontroll i USA.

– Kriminaliteten i Tyskland har steget med mer enn 10 prosent (myndighetene rapporterer ikke disse forbrytelsene) siden migranter slapp inn, tvitret han for få dager siden.

Det stikk motsatte er tilfelle. Antallet anmeldelser i Tyskland falt i fjor med 10 prosent, til det laveste antallet på 30 år, opplyste landets innenriksminister Horst Seehofer nylig.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Amerikansk politikk