Verden

Satte dyster drapsrekord: Drøyt 90 drap hver dag

Over 90 mennesker ble i 2018 drept hver eneste dag i Mexico, som dermed satte en ny dyster drapsrekord. Blant ofrene var 22 år gamle Daniel Julio Julio, som ble drept av ukjente i februar. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

Mexico opplevde i fjor 33.341 drap – drøyt 90 drap hver eneste dag – og dette var flere enn noe år tidligere, viser offisielle tall fra myndighetene.

  • nils.inge.kruhaug@ntb.no

Den forrige dystre rekorden ble satt i 2017 da 28.866 mennesker ble drept, men i fjor øke antallet drap med ytterligere 15 prosent, viser de offisielle tallene.

Over 200.000 mennesker er drept i Mexico siden regjeringen i 2006 satte inn hæren for å bekjempe de mektige narkotikakartellene i landet.

Landets venstreorienterte president Andres Manuel Lopez Obrador, som overtok i desember, lovet i valgkampen å gjøre sitt ytterste for å få slutt på volden, men den oppgaven er alt annet enn lett.

Lopez Obrador har blant annet varslet opprettelse av en nasjonalgarde som vil bringe det sivile politiets oppgaver under militær kontroll, men kritiske røster mener at en ytterligere militarisering bare vil gjøre vondt verre.

Presidenten har forsøkt å dempe kritikken ved å love sivil ledelse av den nye nasjonalgarden, men det trengs likevel en grunnlovsendring som forutsetter nasjonalforsamlingens støtte.

Les også

  1. Vitne: Rival nektet å ta «El Chapo» i hånden. Da fikk den mektige narkobaronen rivalen drept.

Les mer om

  1. Mexico
  2. Korrupsjon
  3. Narkotika
  4. Drap