Verden

Obama: Russlands oppførsel et svakhetstegn

– Russland er en regional makt som truer noen av sine nærmeste naboer. Det er et tegn på svakhet snarere enn styrke, sa Barack Obama under toppmøtet i Haag tirsdag.

USAs president Barack Obama på en pressekonferanse etter toppmøtet i Haag tirsdag. FRANCOIS LENOIR

 • Ntb
 • Martin Skjæraasen

Men de fleste spørsmålene fra pressekorpset dreide seg naturlig nok om konflikten mellom Russland og Ukraina. Obama ga uttrykk for sterk støtte til NATO-landene som ligger i nærheten av Ukraina og som måtte føle seg truet av Russland.

– Hvilke forsikringer har Russlands naboland mot fremtidige forsøk på å overta deres territorium? Noen av de landene er jo NATO-land, og som NATO-land er vi alle enige om at vi skal overholde artikkel fem (i Antlanterhavspakten, som fastslår at et angrep mot ett NATO-land er et angrep mot alle, red. anm.) og ideen om det kollektive forsvar, la han til.

Les også:

Les også

Brende: - Russland står i dag isolert

NATO-allierte må være trygge

– Vi jobber nå mer intensivt for å sikre at vi har beredskapsplaner, slik at enhver NATO-alliert kan være sikker på at vi kommer til å handle for å forsvare dem, sa den amerikanske presidenten videre.

Han la til at Russlands annektering av Krim-halvøya ikke er et avsluttet kapittel, ettersom det ikke er blitt anerkjent internasjonalt. Han er kritisk til at russiske styrker står langs grensen til Ukraina.

– Det ser ut til å være et forsøk på å skremme. Juridisk sett har Russland rett til å ha egne styrker på egen jord. Men jeg tror ikke situasjonen er løst, og jeg mener at Russland har gjort en rekke feilgrep. Dette er ikke måten å løse uenigheter på i det 21. århundre, sa presidenten.

– Det er opp til Russland å handle ansvarlig og igjen vise vilje til å følge internasjonale standarder. Hvis landet ikke gjør det, vil det komme til å koste enda mer, sa Obama og la til at forberedelser er i gang for ytterligere sanksjoner om ikke Russland endrer kurs.

Bekymret for resten av Ukraina

Ifølge Obama har USA sterk innflytelse over sine naboland, «uten at vi trenger å innvadere dem for å ha et sterkt samarbeid med dem». Da han ble spurt om han ser på Russland som USAs største geopolitiske rival, svarte Obama at han er «mer redd for at en atombombe skal gå av på Manhattan».

Den amerikanske presidenten avviste også at han har misforstått Vladimir Putins motivasjon bak Krim-annekteringen, og at han er mer opptatt av hvordan FN nå håndterer situasjonen.

— Men vi frykter at Russland skal gå lenger inn i Ukraina, og det er i så fall et ufornuftig valg av Putin. Men han er til syvende og sist Russlands president og mannen som skal fatte den beslutningen, sa Obama.

Les også:

Les også

Norge innstiller militære aktiviteter med Russland

G8-samarbeidet lagt på is

Sammen med flere allierte har USA tatt sterk avstand fra Russlands fremferd i Ukraina. Landet har allerede innført en rekke sanksjoner, og i går bestemte G7-landene USA, Japan, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Italia og Canada å legge G8-samarbeidet med Russland på is.

– Vi er fortsatt klare til å intensivere våre reaksjoner. Det inkluderer koordinerte sanksjoner som vil ha en stadig større innvirkning på den russiske økonomien hvis landet fortsetter å bidra til at situasjonen eskalerer, heter det i en uttalelse etter krisemøtet.

Det har lenge ligget i kortene at Russland kom til å bli straffet også i G8-sammenheng for sin annektering av den ukrainske Krim-halvøya.

– Hvis våre vestlige partnere mener at formatet har utspilt sin rolle, skal ikke vi klamre oss fast til det. Vi tror ikke det vil være noe stort problem om vi ikke møtes, sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov allerede før G7-møtet.

Les også:

 1. Les også

  - G8-møtet iSotsji avlyst

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Nå snakker vi med Russland igjen: Første norske politikerdelegasjon til Moskva etter at sanksjonene ble innført.

 2. VERDEN

  Europas front mot Putin slår sprekker. Stoltenberg advarer.

 3. VERDEN

  Putin og Trump ble enige om «jevnlig, personlig kontakt»

 4. LEDER

  Aftenposten mener: Sanksjonene mot Russland bør bestå

 5. VERDEN

  Trump vil kneble Iran. Putin sliter med økonomien. En hestehandel om Syria kan være løsningen på begges problemer.

 6. VERDEN

  Putin-venner får makten i land etter land. Nå kan den tøffe linjen overfor Russland ryke.