Verden

Merkel med full støtte til Macron: Vil ha en ekte og felles europeisk hær

– Vi må nå ta skjebnen i våre egne hender. Det er slutt på tiden der vi kunne lene oss på andre, sa Angela Merkel. Samtidig fortsatte den amerikanske presidenten å rakke ned på Tysklands naboland, Frankrike.

Verdens mektigste ledere var i helgen samlet i Paris for å markere slutten på 1. verdenskrig. Kroppsspråket til USAs president Donald Trump, Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president, Emmanuel Macron viser med all tydelighet av stemningen var alt annet enn hjertelig.
 • Eirin Hurum
  Eirin Hurum
  Europa-korrespondent

– Vi må arbeide mot en visjon om én dag å skape en ekte europeisk hær.

Det sa Tysklands forbundskansler Angela Merkel da hun tirsdag ettermiddag holdt sin store Europa-tale i Strasbourg.

Talen til Europaparlamentet har lenge vært varslet som en av de kanskje siste og store talene Merkel vil holde om Europa og Europas fremtid.

– Kun et styrket Europa vil være i stand til å forsvare sine verdier og interesser verden rundt, og det er slutt på den tiden der vi kunne lene oss på andre. Vi må ta skjebnen i egne hender, sa Merkel.

 • HER KAN DU SE HELE MERKELS TALE (engelsk oversettelse):

Merkel ble møtt med både applaus og høylytte protester i salen.

Merkel tok også til orde for et sterkere økonomisk og politisk Europa. Hun fremholdt også at Europa også må skape en felles europeisk asylpolitikk.

Trump: – En fornærmelse

Donald Trump, Angela Merkel, Emmanuel Macron og Vladimir Putin under minnemarkeringen for avslutningen av første verdenskrig i Paris søndag.

Frankrikes president Emmanuel Macron kom med et lignende utspill i forrige uke. Det fikk USAs president, Donald Trump til å rase.

Trump hadde ikke før landet på europeisk jord, før han skjelte ut Macron på Twitter.

– President Macron har antydet at Europa må bygge opp sin egen hær for å beskytte seg mot USA, Kina og Russland. Det er svært fornærmende, men kanskje Europa først skal betale for sin del av NATO, som USA i stor grad subsidierer, sa Trump.

President Macron of France has just suggested that Europe build its own military in order to protect itself from th … https://t.co/ZlE52iViPz

Etter denne tiraden fant Macron det sikrest å holde et hastemøte med Trump i Elyséepalasset. Her skal de to statslederne ha ryddet opp i uenigheten, og Macron forsikret Trump om at en europeisk hær ikke hadde til hensikt å beskytte Europa mot USA.

Stoltenberg: -Må skje innenfor rammene av NATO

– EU kan ikke være et alternativ til NATO, og Europa har ikke nok styrke til å stå alene uten USA i ryggen, sa Stoltenberg i Paris i helgen. Det samme gjentok han etter Merkels tale i Strasbourg.

Også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg var glad for denne avklaringen. Da Aftenposten intervjuet Stoltenberg i Paris lørdag, var han klar på at oppbygging av en europeisk militær styrke må skje innenfor rammen av NATO og aldri i konkurranse med NATO.

– Det avgjørende er at det ikke utvikles et alternativ til NATO, men at det i stedet styrker den europeiske pilaren innenfor NATO, sa han.

– EU kan ikke være et alternativ til NATO, og Europa har ikke nok styrke til å stå alene uten USA i ryggen, sa Stoltenberg.

Etter Merkels tale tirsdag ba Aftenposten om en ny kommentar fra Stoltenberg.

– Budskapet fra Stoltenberg er det samme i dag som da han snakket med Aftenposten i Paris, skriver NATOs presseansvarlig i en SMS til Aftenposten.

Les også

– Gamle demoner har igjen kommet opp til overflaten. Historien er i ferd med å hjemsøke oss.

Trump fortsetter å rakke ned på Frankrike

Donald Trump og Emmanuel Macron måtte ha et oppklaringsmøte i Elyséepalasset lørdag.

USAs president Donald Trump er på krigsstien etter helgens fredstoppmøte i Paris. Det skriver NTB. Tirsdag ettermiddag kom en tirade twittermeldinger fra Trump.

«Emmanuel Macron foreslår å bygge sin egen hær for å beskytte Europa mot USA, Kina og Russland. Men det var Tyskland i første og annen verdenskrig – hvordan gikk det for Frankrike? De hadde begynt å lære tysk i Paris da USA kom. Betal for NATO eller ikke!» skriver Trump. Både første og annen verdenskrig ble avsluttet ved at USA gikk inn på Frankrike og Storbritannias side mot Tyskland.

Emmanuel Macron suggests building its own army to protect Europe against the U.S., China and Russia. But it was Ger … https://t.co/2QhmeaaxPk

Så mobber han Macron for at det går dårlig med den franske presidenten på hjemmebane: Problemet er at Macron er så upopulær, fortsetter Trump: "Han prøver bare å skifte tema. Forresten så finnes det ikke noe land som er mer nasjonalistisk enn Frankrike, et veldig stolt folk – og det med rette!"

The problem is that Emmanuel suffers from a very low Approval Rating in France, 26 %, and an unemployment rate of al … https://t.co/QlstDTD1Dv

I en tredje tweet går Trump ut mot franske tollsatser på amerikansk vin: «Urettferdig, må endres!», skriver han:

On Trade, France makes eksellent wine, but so does the U.S. The problem is that France makes it very hard for the U … https://t.co/rzfwotgxI6

Les mer om

 1. Emmanuel Macron
 2. Angela Merkel
 3. EU
 4. Donald Trump
 5. Europaparlamentet
 6. Jens Stoltenberg