Verden

- Velkommen etter, Norge

Samfunnsklasser, maktstrukturer og en befolkningsmessig halvpart som betraktes som en særinteresse. Gudrud Schyman driver grunnleggende opplæring under sine homepartyer. Etter en tid der superindividualismen har fått råde, mangler mange denne kunnskapen, mener hun. Fra salen er responsen øredøvende.

Gudrun Schyman kan snart gjøre comeback i Sveriges riksdag. Partiet hennes vokser så raskt at det skremmer de rødgrønne rivalene.

  • Mona W. Claussen
    Mona W. Claussen
    Journalist

Vi er i et forsamlingshus sør i Stockholm. I to stive timer står Gudrun Schyman foran tavlen. Hun tegner og forklarer. Etter øredøvende applaus signerer hun bøker. Svensk feminismes desiderte superstjerne har gjennomført nok et «homeparty».

— Schyman er den skarpeste og mest velformulerte person jeg vet om. Hun har hatt motgang. Men hun bestemmer selv når den politiske karrièren hennes er over, ingen andre. Det sier alt om henne, mener Sara Borgström.

Det er hun som har samlet 130 personer til møte denne ettermiddagen. Homeparty kalles det i moderne politisk terminologi, mer om det om litt.

Se begynnelsen på Schymans forelesning lengre ned i artikkelen.

Hjem til folk

La oss først rykke åtte år tilbake i tid. Partiet Feministisk Initiativ (FI) forsøkte hardt, men kom ikke i nærheten av en plass i Sveriges riksdag ved valget i 2006. Ikke ved valget i 2010 heller.

I fjor ville partiet prøve igjen. Men kassen var tom, de hadde ikke råd til å annonsere og arrangere møter.

- Homepartyer, tenkte lederskikkelsen Gudrun Schyman - jeg inviterer meg selv hjem til folk, slik tupperware-selgere gjorde før i tiden.

Som sagt, så gjort. Folk inviterte henne inn i stuene sine og bød på kaffe, Schyman kvitterte med en forelesning i samfunnskunnskap og likestilling.

Åtte måneder senere er homepartyene en veritabel suksess. En stor skare unge voksne kvinner og menn vitner på Twitter og Instagram om at de har sett henne, hørt henne og meldt seg inn i FI.

Nå begynner dagen med frokostmøter, og enkelte ganger blir det en femte forestilling sent på kvelden. Gudrun Schyman

— Først var det kveldsmøter. De ble fort fullbooket, så jeg la inn ettermiddagsmøter. Det var ikke nok. Jaha, da får jeg vel ha lunsjmøter også, tenkte jeg. Nå begynner dagen med frokostmøter, og enkelte ganger blir det en femte forestilling sent på kvelden, sier Schyman til Aftenposten.

På valgnatten i september vil hun ha gjennomført 250 homepartyer over hele landet. Møtene er blitt så store at mange av dem flyttes fra stuer til samfunnshus.

FI har fått 9000 nye medlemmer på et halvt år og bikket 11.000 betalende tilhengere. Det er mer enn dobbelt så mange som erkefienden Sverigedemokraterna hadde da de tok plass i Riksdagen for snart fire år siden, opplyser partiet.

Fyll, fusk og ny start

Schymans suksess er ikke selvsagt. For drøyt ti år siden lå den politiske karrièren i ruiner. Hun ledet Vänsterpartiet (svensk SV) til vekst, men gjennom 1990-tallet hadde hun blamert seg med fyll og spetakkel. Etter hvert fortalte hun åpent om sin alkoholisme.

Da det ble klart at hun dessuten hadde bommet grovt på skattefradragene, var begeret fullt også for Vänsterpartiet, og i 2003 gikk Schyman av.

To år senere satt hun øverst ved bordet da Feministisk Initiativ ble startet. Det politiske Sverige trenger en feministisk pådriver, mener Schyman - en kraft som kan løfte likestillingen på samme måte som Miljøpartiet har løftet klimaspørsmålet. - Om én sterk, feministisk stemme kommer inn i Riksdagen, tvinges de andre partiene til å flytte seg i samme retning, sier hun.

Det samme tenker ABBA-veteranen Benny Andersson, som flere ganger har skutt penger inn i prosjektet. Medlemmene selv driver effektiv kronerulling via sosiale medier.

Denne uken lanserte Schyman FIs EU-kandidater, deretter dro hun på homeparty.

Ifølge en aprilmåling har partiet løftet seg til 2 prosent. Det er halvveis til sperregrensen, og FI fortsetter å vokse så raskt at andre politikere nå går offentlig ut med sin frykt for velgertyveri på rødgrønn fløy.

Hvis folk stemmer på FI, minsker sjansen for at den rødgrønne partiblokken klarer å vippe de blå partiene ut av regjeringskontorene, advarer den toneangivende kommentatoren Göran Greider. Tull, svarer Schyman. Ved to valg har FI-tilhengere latt seg forlede til å tenke slik. Begge gangene har de blå partiene vunnet, FI har tapt, og Riksdagen mangler fortsatt et parti som introduserer likestilling som et grunnleggende premiss i politikken.

Oslo, London, Berlin

Tre til fem møter pr. dag har Schyman når hun oppholder seg i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Utover det reiser hun landet rundt. Hun skal også besøke svenske utvandrere i Oslo, London og Berlin.

— Jeg har senket terskelen for den politiske samtalen. Homepartybevegelsen skal fortsette også etter at vi har kommet inn i Riksdagen, sier Schyman.

Når jeg åpner døren og ser et hav av sko, vet jeg at jeg har kommet til rett sted. Gudrun Schyman

- Du har mangeårig erfaring fra politikk på toppnivå. Hvordan var det å komme inn i folks stuer til de første homepartyene?

— Veldig fint. De som inviterer meg inn, er fulle av forventning og har gjerne samlet både slekt og venner. Jeg har bare en adresse å gå etter. Når jeg åpner døren og ser et hav av sko, vet jeg at jeg har kommet til rett sted.

På homepartyene driver hun lite politisk agitasjon, hun underviser i grunnleggende samfunnskunnskap.

- Må man undervise for å få med seg yngre velgere?

- Ja, vi har vært gjennom en tid av superindividualisering. Yngre folk mangler den kunnskap eldre folk har om demokrati, maktmønstre, klasser og partienes ideologiske utgangspunkt. Alt dette har falt bort de siste årene.

Velkommen etter, Norge

- Har ditt gamle parti, Vänsterpartiet, sviktet i likestillingspolitikken?

— Ordet «sviktet» vil jeg ikke bruke. Men Vänsterpartiets og alle andre partiers utgangspunkt er samfunnsklassene. Likestilling er ikke deres hovedsak. For dem er manglende likestilling - noe som rammer halve befolkningen i form av lavere lønn og lavere pensjon - en særinteresse. De behandler slike spørsmål på linje med minoritetsspørsmål, altså som et tilleggstema som skal løftes frem nå og da. Men kvinner er ingen minoritet. Vi utgjør halve befolkningen. Så den politiske situasjonen er absurd og må endres.

- Hvorfor er den aktivistiske feminismen større i Sverige enn i Norge?

Jeg kan bare konstatere at jeg møtes med veldig mye kjærlighet. Det er fantastisk. Gudrun Schyman

— Bare vent, det kommer nok i Norge også. Dere har fått til kvotering i de børsnoterte selskapenes styrerom, gratulerer med det. I Sverige er næringslivet så konservativt at det mugner. Men Norge sliter med mange av de samme problemene som Sverige: lønnsforskjeller, strukturene i arbeidsmarkedet og menns vold mot kvinner. Dere trenger et parti som Feministisk Intitiativ. Det er bare et tidsspørsmål før det etableres i Norge også.

Er du god i svensk? Her kan du se en utekstet video fra Schymans forelesning i Hägersten.

— Du er blitt en hit på sosiale medier, unge voksne kvinner og menn skryter av å ha vært til stede på dine homepartyer. Hvordan oppleves det for en politisk ringrev som har hatt både opp- og nedturer?

Gudrun Schyman ler og ser bort.

— Ja, du. Det der kan man aldri helt forstår selv. Jeg kan bare konstatere at jeg møtes med veldig mye kjærlighet. Det er fantastisk, sier Schyman.

Trenger 120.000 stemmer i mai

Nå trenger partiet hennes 120.000 stemmer for å ta plass i EU-parlamentet. Valget er i mai.

I september er det valg til Riksdagen. Da må antall stemmer ha vokst til 240.000, siden valgdeltagelsen er betydelig større i et innenriksvalg enn i EU-valget.

Schyman uttaler seg seierssikkert:

- Når vi kommer inn i Riksdagen, skal vi fortsette med våre homepartyer. Det er bra for alle at terskelen senkes og flere tar del i den politiske dialogen.

I Hägersten samfunnshus, en 15 minutters T-banetur fra Stockholms sentralbanestasjon, har hun holdt det gående i over to timer. Whiteboarden er full av sirkler, piler og tekst. Nå står en skare unge, intellektuelle stockholmere i kø foran Shyman og hennes stabel av bøker - en samling feministbrev, kaller hun det - publisert det siste året.

- Husk at boken også kan bestilles på nettet. Og husk å melde dere inn i Feministisk Initiativ, sier Schyman.

Les også

  1. Er de trette nå, eller kan Sveriges «comeback kids» klare det igjen?

  2. Det går mot regjeringsskifte i Sverige

  3. «Den mest mislykkede regjeringen i Sveriges historie»

Unge voksne kvinner og menn køer foran Gudrun Schyman etter hennes forelesning i grunnleggende samfunnskunnskap. Nå vil de kjøpe signerte bøker, noen vil også avbildes sammen med henne. - Jeg møtes av mye kjærlighet, sier Schyman til Aftenposten.