Verden

ISIL avkrefter å ha «utstedt ordre om kjønnslemlestelse» for alle jenter og kvinner i Mosul

Ifølge avisen The Guardian benekter ISIL påstanden.

ISIL har erobret en rekke byer, deriblant storbyen Mosul (bildet). Den ekstreme terrorgruppen har erklært en egen stat i grenseområdene mellom Syria og Irak. STRINGER

 • Ingeborg Senneset
  Journalist

Torsdag meldte flere internasjonale medier at den ytterliggående islamistiske gruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) skulle ha utstedt ordre om at alle jenter og kvinner i og rundt Iraks nest største by Mosul skulle kjønnslemlestes.

Flere satte spørsmålstegn ved påstanden. På Twitter skrev en korrespondent for den Dubai-baserte tv-kanalen Al AAan TV at hennes kontakter i Mosul ikke hadde hørt om ordren. ThinkProgress meldte at påstanden ikke holdt vann.

Den britiske avisen The Guardian meldte i går kveld at representanter fra ISIL i Mosul nå avkrefter påstanden. Videre hevder representantene at historien er propaganda basert på et falsk dokument.

— Selvsagt avkrefter ISIL dette nå, sier redaktør i BasNews, Hawar Abdulrazaq, til The Guardian.

Både innbyggere i Mosul og kurdiske myndighetspersoner bekrefter midlertid at det har blitt utsendt en slik fatwa. Ryktene har gått om utsendelsen i iraks media de siste dagene, før den torsdag ble fanget opp av resten av verdenssamfunnet.

Dokumentet som skal være utgangspunktet for ordren viser seg å være fra Aleppo, Syria, og er stemplet juli 2013 . Flere mener at dokumentet er manipulert.

Siterer FN kommisær

Den britiske avisenThe Guardian siterte Jacqueline Badcock, FNs nest høyeste kommisær i Irak, på saken, som ble offentliggjort via videolink fra Irbil torsdag.

— Dette er ikke det irakske folkets vilje, heller ikke viljen til de irakske kvinnene i disse sårbare områdene kontrollert av terrorister, sa Badcock ifølg avisen.

Badcock mente ordren potensielt kunne ramme fire millioner jenter og kvinner. Ifølge TV-stasjonen Al-Arabyia var det snakk om alle jenter og kvinner mellom 11 og 46 år.

Retter flere angrep mot kristne

Så langt i år har ISIL drept 5500 sivile i Irak.1,2 millioner mennesker er drevet på flukt.

Fredag morgen meldte nyhetsbyrået NTB at ISIL torsdag jevnet en av Mosuls mest kjente muslimske helligdommer med jorden. Nabi Yunis-helligdommen var bygd på stedet man anser for å være gravstedet til profeten Jona, som i Koranen har navnet Yunus.

Lokale sunnimuslimske religiøse hadde tidligere bedt folk slutte å be ved helligdommen, men sprengte den i luften foran et stor folkemengde like etterpå.

Så langt har ISIL rasert nærmere 30 hellige steder, inkludert områder rundt Mosul.

Les også:

Les også

ISIL ødelegger moskeer i Nord-Irak

FN mener at ISIL og deres allierte har begått systematisk vold mot sivile, samt kidnappinger, voldekter, drap, ødeleggelse av eiendom og angrep mot religiøse steder.

Det har vært en svært spent situasjon i Mosul etter at ISIL inntok byen i juni. Lørdag fortalte Aftenposten hvordan ISIL tvinger byens kristne innbyggere på flukt, med mindre de konverterer til islam. Flertallet av den ikke-muslimske befolkningen har nå forlatt byen.

— Misforståelse at muslimer må omskjæres

Den britiske avisen The Independent har tidligere satt søkelys på omskjæring av jenter. Journalist Awezan Mur skriver at det er en vanlig misforståelse blant muslimer at omskjæring er en del av islam.

I følge Verdens Helseorganisasjon blir jenter i vestlige, østlige og nord-østlige områder av Afrika utsatt for praksisen før de fyller 15 år. Det er i dag anslått at så mange som 125 millioner jenter og kvinner lever med konsekvensene av kjønnslemlestelse.

Kommentar:

Les også

Ny stat bygd på en blodig myte

Kjønnslemlestelse er forbudt og straffbart i Norge, og norske myndigheter har tradisjonelt gått ut med en høy politisk profil på området. Siden forbudet ble innført i desember 1995, har likevel ingen så langt blitt tiltat for kjønnslemlestelse i norske domstoler.

I februar gikk barne— og familieminister Solveig Horne ut og sa at hun vil kjønnslemlesting av jenter i Norge til livs. Statsråden uttalte da at hun vurderte å gjenninnføre helkroppsundersøkelser av småjenter for å avdekke om de har blitt utsatt for omskjæring.

Islamsk råd Norge skriver på sine nettsider at de på det sterkeste tar avstand fra enhver form for kvinnelig omskjæring. Videre sier IRN at denne holdningen er basert på islam, og at de er i overenstemmelse med norsk lov på dette punktet.

Mer om ISIL:

 1. Les også

  Blir dette det nye Midtøsten?

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Kjønnslemlestelse

Relevante artikler

 1. VERDEN

  IS er i ferd med å miste sin stat. Her er grunnen til at de kan bli like farlige uten.

 2. VERDEN

  IS-lederen skal ha overlevd kuppforsøk

 3. VERDEN

  Gamle fiender har gått sammen i koalisjonen som skal erobre Mosul - nå har de begynt å krangle

 4. KOMMENTAR

  Mosul vil bli gjenerobret. Det avgjørende er hvordan det skjer. | Helene Skjeggestad

 5. VERDEN

  Har en USA og Saudi-Arabia en hemmelig plan for IS-medlemmer som drives ut av Mosul?

 6. VERDEN

  Den tyske 16-åringen rømte hjemmefra og sluttet seg til IS. Ett år senere angrer hun og vil hjem til familien.