800.000 på flukt fra Indias verste flomkatastrofe

800.000 mennesker er hjemløse og over 350 har mistet livet som følge av den verste flomkatastrofen i India på 100 år.

Redningsmannskaper tok i bruk båter og helikoptre for å evakuere mennesker som var fanget av vannmassene i Thrissur i Kerala. Foto: AP / NTB scanpix

Redningsmannskaper vasset søndag inn i oversvømte landsbyer i delstaten Kerala på leting etter overlevende som i dagevis har vært uten mat og drikke.

Mange landsbyer er feid bort av vannmassene, og myndighetene frykter at de vil finne mange flere døde etter hvert som de når fram til områder som ligger helt under vann.

I Thrissur har redningsmannskapene funnet døde som ble fanget i husene sine.

– De trodde ikke at vannet ville stige så høyt, tre til fem meter, da de første varslene kom, sier Ashraf Ali K.M, som leder redningsoperasjonene i den lille landsbyen Mala.

Overlevende evakueres til tryggere områder etter at store deler av den indiske delstaten Kerala ble oversvømmet av monsunregn. Foto: AP / NTB scanpix

Tusener av soldater

Tusener av soldater fra både hæren, luftvåpenet og marinen og enda flere frivillige er satt inn i letingen etter overlevende i delstaten. De bruker hundrevis av båter og flere titall helikoptre for å ta seg fram.

De sier at mange hus er fullstendig ødelagt, og de advarer folk mot å prøve å ta seg inn til dem. 1.500 sentre er satt opp for dem som måtte evakueres.

Strømforsyningen, 10.000 kilometer veier og så mange som 134 broer er ødelagt, noe som har bidratt til å isolere de flomrammede områdene. Tusener av mennesker er sperret inne, uten tilgang på mat og vann.

Lørdag ble minst to tog med 1,5 millioner liter drikkevann sendt til området fra nabodelstatene, ifølge den indiske jernbanen.

Monsunregn

Det er monsuntid i Kerala, som ligger helt sørvest i India. Men årets monsun har ført med seg rekordstore nedbørsmengder.

Vannet har gjort store ødeleggelser i alle de 14 distriktene i Kerala, en delstat med 33 millioner innbyggere. Hundrevis av landsbyer er oversvømt, og titusener av boliger står under vann. Veinettet er uframkommelig over store avstander.

Delstatsmyndighetene sier flommen er den verste på nesten hundre år. I Idukki, et kupert skogsområde i det sentrale Kerala, har det siden juni falt 3.210 millimeter regn, altså over 3,2 meter.

Flomnivået har steget dramatisk de siste ti dagene, og folk fra alle deler av delstaten sendte desperate nødmeldinger på sosiale medier så lenge nettet var oppe. Været var pent søndag, men det ventes mer regn mandag.