Verden

Britisk minister: Frekt og hensynsløst angrep mot russisk eksspion

Storbritannias innenriksminister sier myndighetene gjør alt de kan for å finne dem som søndag forsøkte å drepe en tidligere spion.

Politibetjenter holder vakt ved stedet hvor Sergej Skripal og hans datter Julia ble funnet bevisstløse søndag.
  • og NTB

– Nervegiftangrepet mot en russisk eksspion og hans datter var et frekt og hensynsløst drapsforsøk, gjennomført på den mest grusomme måte, sa statsråd Amber Rudd i Underhuset torsdag.

Sergej Skripal (66) og datteren Julia (33) ble funnet bevisstløse på en benk i Salisbury sørvest i England søndag. Begge kjemper nå for livet på sykehus. Tilstanden er også alvorlig for politimannen som kom først til åstedet, men han er bedre enn de to andre, og torsdag var han kommet til bevissthet, opplyser politiet i Wiltshire til BBC.

Hun sa også at Storbritannia vil reagere på en hard og passende måte når det blir klart hvem som er ansvarlig.

Tidligere har hun bekreftet at de to ble forgiftet av en svært sjelden nervegift. Stoffet er undersøkt og identifisert av eksperter, men politiet vil ennå ikke gå ut med hva slags nervegift det er snakk om.

En kilde opplyser til BBC at kjemikaliet trolig er mer sjeldent enn saringassen som er blitt brukt i Syria og i et angrep mot T-banen i Tokyo i 1995. Det skal heller ikke være snakk om nervegiften VX, som ble brukt til å drepe halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un på flyplassen i Malaysia.

På pub og restaurant

Politiet jobber nå for å finne ut hvordan de to er blitt utsatt for nervegiften. Mange timers opptak fra overvåkingskameraer blir analysert for å avdekke hvor Skripal og datteren befant seg før de ble syke.

Hundrevis av etterforskere jobber «døgnet rundt» for å lage en tidslinje over hvor de befant seg. De tror at Skripal og datteren hadde vært flere timer i Salisbury sentrum før de ble funnet på benken.

Ifølge opplysninger som allerede har kommet frem, spiste de to lunsj på en pizzarestaurant og besøkte en pub.

Et ikke navngitt øyenvitne som var på puben, har uttalt til BBC at Skripal fremsto som ustabil og på et tidspunkt ropte høyt.

Ifølge The Times undersøker politiet hvorvidt datteren Julia, som hadde med seg «gaver fra venner» da hun kom fra Moskva i forrige uke, kan ha brakt nervegiften til landet uten å vite det.

Kone og sønn døde

Avisen har tidligere meldt at etterforskere også vil undersøke dødsfallene til Skripals kone og sønn. Kina døde av kreft i 2012, mens hans 44 år gamle sønn døde i St. Petersburg i fjor, angivelig som følge av leverproblemer.

The Times siterte torsdag en regjeringskilde som opplyser at situasjonen er spesielt alvorlig for 66 år gamle Skripal.

– Følelsen er at han ikke kommer til å klare seg. Jeg tror det går bedre med Julia. De håper at hun skal komme seg gjennom det, sier han.

Statsråd Amber Rudd redegjorde torsdag i Underhuset om saken hvor russiske Sergej Skripal (66) og hans datter Julia (33) ble angrepet med nervegift.

– Etterforskningen går raskt fremover, og regjeringen vil ikke nøle med å handle når vi får flere fakta på bordet, forsikret hun.

Les mer om

  1. Drap
  2. Russland
  3. Spioner
  4. Giftstoffer
  5. Spionattentatet i Salisbury