Verden

Nyhetsbyråer: Frankrikes tidligere president siktet for å ha mottatt nærmere en halv milliard fra Gaddafi-regimet

Frankrikes ekspresident Nicolas Sarkozy er siktet for korrupsjon, mistenkt for å ha tatt imot nærmere 500 millioner kroner i valgkampbidrag fra Gaddafi-regimet.

Frankrikes daværende president Nicolas Sarkozy (t.h.) sammen med Libyas tidligere diktator Muammar Gaddafi i 2007. Fransk påtalemyndighet mistenker at Sarkozy mottok 50 millioner euro i ulovlig valgkampbidrag fra Gaddafi-regimet i 2007. Foto: AP / NTB scanpix

 • Harald Stolt-Nielsen
 • NTB

Det opplyste kilder i fransk påtalemyndighet til flere internasjonale nyhetsbyråer sent onsdag kveld.

63-åringen satt tirsdag i et 15 timer langt avhør på en politistasjon i Nanterre, nordvest for Paris, men fikk tilbringe natten i sitt hjem i den franske hovedstaden. Onsdag måtte han igjen stille til avhør.

Etter avhørene ble det ifølge kilder med nær kjennskap til saken tatt ut siktelse mot Sarkozy, som mistenkes for å ha tatt imot hele 50 millioner euro, over 470 millioner kroner, fra den libyske diktatoren Muammar Gaddafi til bruk i valgkampen i 2007. Pengene skal ha blitt overlevert i form av kofferter fulle av kontanter.

Sarkozy vant valget og ønsket samme år Gaddafi velkommen til Paris på statsbesøk. I 2011 støttet han imidlertid NATOs militære intervensjon i Libya, som ledet til at Gaddafi ble styrtet og drept av opprørere.

En rekke myndighetspersoner fra Libya hevder at Sarkozy mottok ulovlig finansiering under valgkampen i 2007, skriver Le Figaro.

Mistanken mot Sarkozy oppsto i 2012 da medieselskapet Mediapart publiserte et hemmelig dokument fra den libyske sikkerhetstjenesten. I dokumentet, som ble skrevet i 2006, omtales en «overensstemmelse» om å gi 50 millioner euro til Sarkozys valgkamp.

Fransk politi har etterforsket saken siden 2013. Sarkozy har hele tiden benekter anklagene.

Les også

Fransk avis: Presidentkandidat fikk 50.000 euro for å være døråpner i Russland

Sarkozy forlater her politistasjonen i Nanterre, utenfor Paris. I 15 timer satt den tidligere presidenten i avhør. Foto: Francois Mori / TT / NTB Scanpix

Koffert med 50 millioner

Den fransk-libanesiske forretningsmannen Ziad Takieddine har hevdet at han opererte som en mellommann, skriver France24. Han skal ha fraktet pengene fra Libya til Sarkozy og Claude Guéant, en nær medarbeider av den tidligere presidenten.

Takieddine, som også har fungert som en våpenselger, skal blant annet ha levert en koffert med nesten 50 millioner kroner. Kofferten ble levert til innenriksdepartementet, hvor Sarkozy var minister. På andre siden av gaten ligger Élysée-palasset.

Pengene skal først ha blitt overlevert til Takieddine av Abdullah Senussi, Gaddafis etterretningssjef. Dette skal ha skjedd i slutten av 2006 og begynnelsen av 2007.

Både Sarkozy og Guéant har avvist disse anklagene. Medieselskapet Mediapart og Takieddine er blitt saksøkt som følge av disse anklagene. Senere er også Takieddine blitt siktet for korrupsjon.

Hadde disse anklagene kommet frem mens Sarkozy var president, ville han vært immun mot siktelse så lenge han var president, skriver Politico.

Sarkozy mistenkes for å ha tatt imot hele 50 millioner euro, over 470 millioner kroner, fra den libyske diktatoren Muammar Gaddafi til bruk i valgkampen i 2007. Foto: PASCAL ROSSIGNOL / REUTERS

Gaddafis sønn i 2011: – Vi har bevis

Gaddafis sønn Saif al-Islam Gaddafi har også uttalt at Sarkozy mottok penger til å finansiere valgkampen, skriver The Guardian.

– Han må levere tilbake pengene han fikk fra Libya til å finansiere valgkampen. Vi finansierte valgkampen og vi har bevis. Det vi krever er at han leverer tilbake pengene til det libyske folket, sa Gaddafis sønn til Euronews i 2011.

Alexandre Djouhri, en fransk forretningsmann, ble i januar arrestert i Storbritannia. Etterforskerne mistenker at han skal ha fraktet penger fra Gaddafi til Sarkozy. Han ble senere utlevert til Frankrike.

Sarkozy må også møte opp i retten i en annen sak. Denne saken gjelder finansieringen av valgkampen til Sarkozy i 2012, da han ble slått av François Hollande.

Ifølge aktoratet i saken skal medarbeiderne til Sarkozy ha forsøkt å skjule pengebruken til valgkampen. Den tidligere presidenten har avvist disse anklagene.

I 2013 ble den tidligere presidenten frikjent i en annen sak, hvor han ble anklaget for mulige brudd på regelverket for valgkampfinansiering. Da ble Sarkozy anklaget for å ha utnyttet den nå avdøde L’Oréal arvingen Liliane Bettencourt, Frankrikes rikeste kvinne, som var rammet av demens.

Les mer om

 1. Nicolas Sarkozy
 2. Libya

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Sarkozy må i retten – anklages for korrupsjon og utilbørlig påvirkning

 2. VERDEN

  Frankrikes ekspresident Nicolas Sarkozy varetektsfengslet

 3. VERDEN

  Verdensledere får skittentøyvasken rullet opp i rettssalene

 4. VERDEN

  Sarkozy for retten for ulovlig valgkampfinansiering

 5. KRONIKK

  Fra falske nyheter til folkemord. Disse fem spørsmålene må besvares før Norge kan legge Libya-krigen bak seg

 6. KRONIKK

  Den korrupte fotballen som øyeblikksreligion