Politiet i München: Gjerningsmannen er en 18 år gammel tysk-iraner. Han har tatt sitt eget liv.

I alt 10 personer er døde og flere kritisk såret etter skytingen på et kjøpesenter i München.

Den 18 år gamle antatte gjerningsmannen skjøt og drepte ni personer før han tok sitt eget liv.

Natt til lørdag melder politiet at en 18 år gammel tysk-iraner fra München stod bak fredagens skyteepisode, og at han har tatt sitt eget liv.

– Motivet og bakgrunnen for skytingen er fortsatt uklart, sier Münchens politimester Hubertus Andrä på en pressekonferanse natt til lørdag.

Politiet tror ikke angrepet er en islamistisk terrorhandling, og understreker at motivet bak skytingen fortsatt er uklart.

Den første meldingen om hendelsen som fant sted ved kjøpesenteret Olympia Shopping Center kom like før 18-tiden fredag.

Fredag kveld har antallet bekreftede drepte steget. Natt til lørdag var det ti bekreftede omkommede, blant dem gjerningsmannen.

21 skadede

I tillegg opplyser politiet i München at 21 mennesker ble skadet i skytedramaet inne på kjøpesenteret.

Av disse var tre av dem fortsatt på sykehus natt til lørdag med kritiske skader. Også 13 andre er innlagt med mindre alvorlige eller lettere skader, opplyser politiet i München.

Politiet i München skrev fredag kveld på sin Facebook-side at vitner hadde beskrevet tre personer med skytevåpen. Politiet bekreftet i en periode at det var snakk om opptil tre gjerningsmenn. De opplyste også at de hadde fått meldinger om flere skyteepisoder i München.

De fikk også meldinger om gisselsituasjoner, uten at det ble bekreftet.

Natt til lørdag tilbakeviser politiet disse meldingene, og hevder at én gjerningsmann stod bak angrepet. Den antatte gjerningsmannen skal ha tatt sitt eget liv en kilometer fra åstedet der skytingen fant sted fredag kveld.

Gigantisk politiaksjon

2300 enheter fra ulike politiavdelinger var med på aksjonen for å ta ut gjerningsmannen.

Blant disse var alle tilgjengelige ressurser hos München-politiet, spesialstyrker fra delstatene Bayern, Baden-Württemberg og Hessen, samt mannskaper fra den tyske antiterrorstyrken GSG 9 og mannskaper fra den østerriske antiterrorgruppen Cobra.

Også føderalt politi og bayersk opprørspoliti bisto, i tillegg til politihelikopter.

Politiet i München - hold dere unna offentlige plasser

Politiet i München la ut følgende Twitter-melding fredag klokken 19.18.

Gjentatte ganger la de ut slike meldinger der de ba folk holde seg unna.

Befolkningen i München har startet en egen aksjon, kalt #offenetür på Twitter, der man kan finne overnatting der man er, så man slipper å bevege seg gjennom byen.

Video av skytter utenfor senteret

Den tyske TV-kanalen N24 har intervjuet Aysun Eron, en ung kvinne som befant seg på kjøpesenteret
Olympia Shopping Center da skytingen startet.

Hun tok videoen som ligger under, der en mann skyter mot sivile ved en McDonalds restaurant ovenfor kjøpesenteret.

Kvinnen mener det må være snakk om flere gjerningsmenn, fordi opptaket hun har gjort angivelig ble tatt etter at hun rømte fra kjøpesenteret der hun mener at skytingen først startet.

Fredag kveld rapporteres det imidlertid at skytingenførst skal ha startet ved McDonalds restauranten.

Norsk mann så gjerningsmannen

VG har snakket med en norsk familie som ble vitner til at skytingen begynte. De forteller at de hørte folk begynte å skrike på McDonalds like ved der de befant seg.

– Folk løp som gale ut fra McDonalds. En hel haug med mennesker. Så kom det en gjerningsmann ut, han tar opp en pistol og begynner å skyte mot menneskene som løper vekk i frykt, sier Christian Nilsen til VG.

Familien kom seg vekk, og da de kort tid senere hørte nye skudd gjemte de seg i en bygning.

Kjøpesenteret Olympia ligger i bydelen Moosach, og ble åpnet i 1972, samtidig som olympiaden i München. Det ble utvidet i 1994, og er ansett som et stort og populært kjøpesenter. Ifølge N24 skal det være mange mennesker der fredag ettermiddag.