Verden

"Blir det varmere nå, fryser vi ihjel"

#klodenvår. Klimaforskerne forstår ikke helt hva som skjer. Men de nærmer seg et svar.

Det var store isproblemer på havnen i Chicago ved Lake Michigan ved månedsskiftet februar/mars. Nam Y. Huh

 • Ole Mathismoen

Sprengkulde og enorme snømengder på USAs østkyst. Nedsnødde kameler i Saudi-Arabia. Skøyteis i Istanbul.

Endelig et tegn på at global oppvarming ikke er så farlig likevel?

Eller en ny og skummel omdreining i klimaendringene?

Varmeste februar

For verden under ett ble februar i år den nest varmeste februar som er målt.

Men utallige kulde— og snørekorder i USA, Midtøsten, Kaukasus er uansett ikke den type vær du forventer i en varmere verden.

Og amerikanske medier har ikke holdt tilbake med sarkasme og klimaskepsis. Dette sitatet ble en gjenganger da snøstormene raste over millionbyene i øst: ”More Global Warming now and we freeze to Death! ”

Det har ikke vært lettere for president Barack Obama å overbevise en skeptisk opinion om at det er behov for en ambisiøs klimapolitikk.

Vet hva som skjer

Forskerne er temmelig sikre på hva som har skjedd med været. Men usikre på hvorfor.

Jennifer Francis ved Rutgers University i New Jersey er en av USAs fremste eksperter på jetstrømmer. Nylig oppsummerte hun overfor amerikansk presse:

”Det har skjedd rare, uvanlige ting med i de polare jetstrømmene”.

Jetstrømmene er normalt raske, smale ”vindelver” i 10–20 kilometers høyde. De har pleid å ha en stabil vest-øst-retning rundt og rundt over Nordkalotten.

De siste årene har de bremset kraftig opp, og banen er forandret.

Vindene svinger sørover

I stedet for å holde seg i en kjapp stabil bane over Nordkalotten har de fått store buktninger sørover – både over USAs østkyst og over Russland og inn Sentral-Asia og Kaukasus.

Jetstrømmene har tatt med seg iskald fuktig luft fra Arktis sørover, og siden de nå beveger seg forholdsvis sakte, har det ført til kulde og store snømengder langt sør og over mye lengre tidsrom enn man har vært vant til.

Men hvorfor?

Men hvorfor har jetstrømmene endret kurs og tempo?

Jetstrømmene oppstår som følge av ulik lufttemperatur. De oppstår når den kalde, arktiske luften møter varmere luftstrømmer fra sør. Oppvarmingen i Arktis har skjedd dobbelt så raskt som i resten av verden. Jetstrømmene begynte, ifølge Jennifer Francis, å oppføre seg merkelig omtrent samtidig som oppvarmingen i Arktis skjøt fart for 15–20 år siden.

Forskerne er ikke helt sikre enda, men stadig flere mener å kunne dokumentere en direkte sammenheng mellom de raske klimaendringene i Arktis og endringene i de polare jetstrømmene.

Arktis kan være forklaringen

Klimaforsker Erlend Moster Knudsen ved Bjerknessenteret i Bergen tok i forrige uke doktorgrad på hvordan smeltingen av sjøisen i Arktis påvirker været på våre breddegrader.

— Den svært raske oppvarmingen i Arktis betyr at temperaturforskjellen mellom nord og sør minker. Det gjør at jetstrømmene får redusert fart, og får store svinger eller bølger fra nord mot sør, i stedet for å gå i en mer jevn bane fra vest mot øst. Det gjør at vi både om vinteren og sommeren vil få kaldere luft lenger sør, og at værsystemene blir liggende lenger i ro, sier han.

Ja, Arktis varmes opp

Ja, jetstrømmene har endret seg kraftig samtidig.

Men det beviser ikke at det er en direkte sammenheng.

Forskere over hele verden leter etter beviset på hva som foregår. Det drives intens forskning på dette ved en rekke universiteter verden rundt.

— Men foreløpig er teoriene omdiskutert. Atmosfæren er svært komplisert, og det er vanskelig å isolere effektene av arktiske endringer på global skala, sier Moster Knudsen

Men han er ikke i tvil om at et varmere Arktis, med 60 prosent redusert isdekke de siste 30 årene, har og vil få stor innvirkning på været på den nordlige halvkule.

Det er satt utallige kulde- og snørekorder midtre og østlige deler av USA denne vinteren. 10–15 cm med snø på en dag i mars i Philadelphia er ikke helt vanlig. Årsaken er forskerne sikre på: jetstrømmene i atmosfærer oppfører seg rart. Men hvorfor gjør de det? Mange mener issmelting i Arktis har skylden. Matt Rouke

Ikke alt har vært som det pleier i Gates Mills i Ohio i vinter. Tony Dejak

New York i isens grep i februar i år. Det er ikke uvanlig med litt snø i metropolen, men dagevis og ukevis i strekk er høyst uvanlig. Klimaforskerne hadde en tøff jobb med å forklare folk at dette faktisk kan skyldes global oppvarming. Richard Drew

afp000835945.jpg Alvaro Barrientos

afp000836415.jpg Norm Johnston

afp000852377.jpg Seth Wenig

En saudiarabisk mann og hans kameler i ørkenen nær Tabuk etter en kraftig snøstorm i mars 2012. STRINGER

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Det er som om noen har åpnet døren til fryseren. Ekstremkulde i Europa og rekordvarme i Arktis forbløffer forskerne.

 2. VITEN

  Hetebølge rundt Nordpolen

 3. VERDEN

  Sårbar is i Arktis etter varmerekord

 4. VITEN

  Flere isbjørner – men Arktis snus på hodet

 5. VITEN

  Derfor har det vært opp mot 20 grader varmere enn normalt på Svalbard og Nordpolen

 6. VERDEN

  Derfor er maks 1,5 grader så viktig: Nordpolen og Sydpolen «snakker» sammen