Her viser den russiske journalisten frem det han sier er en forlatt amerikansk militærbase i Syria

Voldsomme kamper skal ha brutt ut tirsdag i områdene de amerikanske soldatene forlot etter Trumps omstridte avgjørelse.

Den russiske journalisten Oleg Blokin la tirsdag ut en video på sosiale medier der han hevder at han er på en forlatt amerikansk militærbase i Nord-Syria.

En mann med skjegg, grå skjorte og en blå skyggelue la tirsdag ut en video fra det som skal være en forlatt amerikansk militærbase i Manbij i det nordlige Syria.

– I går var det dem, i dag er det vi som er her. La oss se hvordan de levde og hva de spiste, sier mannen idet han filmer seg selv på militærbasen.

Mannen på videoen skal være den russiske journalisten Oleg Blokin. Det har foreløpig ikke vært mulig å verifisere at videoen er ekte, men Blokin har i en periode fulgt russiske styrker i området.

Russerne har rykket inn i områder for å holde tyrkiske og syriske styrker fra hverandre, opplyser forsvarsdepartementet i Moskva.

Look no further for an illustration of shifting power in the Middle East. Russian troops take over an abandoned US ... https://t.co/WvydRM0bah

Og amerikanske forsvarsmyndigheter bekreftet tirsdag at deres soldater har forlatt basen i Manbij.

Nå står kampen om å overta kontrollen over landområdet, som ligger på grensen mellom Syria og Tyrkia.

Les også

Direkteblogg: Følg utviklingen i Syria

Europeiske land avslutter våpensalg til Tyrkia

Syriske kurdere i området rundt Manbij var i går involvert i harde kamper med tyrkiske soldater og militsgrupper som har alliert seg med tyrkerne.

Syriske regjeringssoldater skal tirsdag ha tatt seg inn i Manbij, ifølge den statlige TV-kanalen i landet. Amerikanske myndigheter har foreløpig ikke bekreftet dette, og forsvarstalsmann Myles Caggins ville heller ikke kommentere meldingene om at russiske soldater nå også befinner seg i byen, skriver The Washington Post.

Det har pågått harde kamper i området rundt Manbij i det nordlige Syria de siste dagene. Her skyter medlemmer av en tyrkisk-alliert syrisk milits mot kurdiske soldater utenfor byen. Bildet skal være tatt på mandag.

Foreløpig skal flere titalls sivile være drept og over 130.000 mennesker sendt på flukt etter kampene i Nord-Syria den siste uken.

Krigføringen i området begynte da Tyrkia gikk til angrep onsdag i forrige uke, tre dager etter at USAs president Donald Trump hadde kunngjort at han kom til å trekke de siste amerikanske soldatene ut av området.

Trumps beslutning har vekket sterkt raseri både på hjemmebane og blant USAs allierte. En rekke europeiske land, deriblant Storbritannia, Tyskland og Frankrike, har bestemt seg for å avslutte all våpeneksport til Tyrkia, og bilprodusenten Volkswagen kunngjorde tirsdag at selskapet utsetter beslutningen om å bygge en ny fabrikk i den tyrkiske Manisa-provinsen.

Amerikansk soldat om tilbaketrekningen: «Et svik»

Trump, som har fått ramsalt kritikk fra flere av sine nærmeste partifeller etter avgjørelsen om å trekke ut de amerikanske soldatene, kunngjorde mandag kveld at han nå innfører omfattende sanksjoner mot Tyrkia.

Blant annet legger han forhandlingene om en frihandelsavtale på is. I tillegg gjeninnfører han en straffetoll på 50 prosent på stål fra Tyrkia.

«Jeg er fullstendig forberedt på å bruke økonomiske sanksjoner på en aggressiv måte mot alle som muliggjør, legger til rette for og betaler for disse grufulle handlingene i Syria,» skriver Trump på Twitter.

Beslutningen om å trekke USA ut av området er blitt svært dårlig mottatt av de amerikanske soldatene som var der, ifølge både CNN og The Washington Post.

– Å forlate kurderne er som en kniv i hjertet, sier en soldat til The Washington Post.

Til CNN omtaler en soldat tilbaketrekningen som «et svik».