Minst tre menn knivstukket på overfylt asylmottak i Hellas

Minst tre mennesker er skadet i sammenstøt i en overfylt leir for asylsøkere øst på øya Samos. Branner brøt ut, og flere skal ha blitt evakuert.

Brannvesenet er på stedet der brannen brøt ut i leiren for asylsøkere på Samos mandag. Foto: Michael Svarnias / AP / NTB scanpix
  • NTB-DPA-AFP

Leiren, hvor folk venter på å få asylsøknaden sin behandlet, ble bygget for å innlosjere 650 mennesker. I dag huser den 5.700 asylsøkere, ifølge tall fra greske myndigheter.

– Halvparten av de 6.000 menneskene som sitter fast i Vathy-leiren på Samos er kvinner og barn, sier Leger Uten Grenser (MSF) i en Twitter-melding.

Mandag kveld brøt det ut et masseslagsmål mellom afghanere og syrere i leiren, melder lokale medier. Politiet grep inn med tåregass for å spre folkemengden. Minst tre menn fikk behandling for stikkskader, mens åtte andre hadde pusteproblemer, opplyser den greske statssekretæren Manos Logothetis tirsdag morgen.

Flyktninger og asylsøkere utenfor en leir på øya Samos i Hellas. Foto: AP / NTB scanpix

Brannslokking

Situasjonen ble forverret da det tok til å brenne i flere av de midlertidige boligene i leiren, noe som utløste en delvis evakuering, ifølge kringkasteren Skai. Det er ikke meldt om skadede fra brannene, som myndighetene fikk kontroll over i løpet av natten.

Leiren på Samos er ikke unik. Tilsammen befinner over 32.000 migranter og flyktninger seg i leirer på greske øyer i nærheten av den tyrkiske kysten. De fleste av leirene er svært overbefolket, og de hygieniske forholdene beskrives som uholdbare. I Moria-leiren på Lesbos er det over 13.000 mennesker, men mottaket har egentlig bare plass til 3.000. Mange sover i telt utenfor leiren.

– Dette marerittet må ta slutt. Barn og andre sårbare mennesker må bli evakuert fra de greske øyene til trygge husrom, sier MSF tirsdag.

Greske myndigheter har delvis evakuert leiren for asylsøkere på Samos. Foto: AP / NTB scanpix

Flest syrere og afghanere

Hellas har i dag rundt 70.000 asylsøkere, de aller fleste av dem fra krigsherjede Syria og Afghanistan. Daglig kommer flere asylsøkere, og det fryktes at Tyrkias pågående offensiv i Syria vil utløse en ny flyktningstrøm til Europa.

Over 1,15 millioner flyktninger og migranter har ankommet Hellas siden 2015, de aller fleste av dem via sjøveien fra Tyrkia.