EU håper å våkne til brexitgjennombrudd

Storbritannia og EU har brukt natten til å fremforhandle et utkast til en brexitavtale, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Etter positive meldinger om at det kan nærme seg et utkast til en brexitavtale, styrket pundet seg, og onsdag var det oppgang på flere børser i Asia. Dette bildet viser en anti-brexit-demonstrasjon i London 9. oktober.

Storbritannias statsminister Boris Johnson ventes å orientere sin regjering om fremgangen etter en natt med forhandlinger. Samtalene fortsetter onsdag morgen, melder BBC.

– Diskusjonene fortsatte langt inn i natten og fortsetter i dag, sier en ikke navngitt europeisk tjenestemann til nyhetsbyrået AP.

I London sier kilder ved Johnsons kontor at det «fortsatt gjenstår mer arbeid».

Flere medier meldte tirsdag at et utkast til en brexitavtale kunne bli offentliggjort onsdag morgen.

Tidspress

EU-forhandler Michel Barnier har sagt at et utkast må være på bordet onsdag morgen hvis EU-landene skal ha mulighet til å vurdere det før toppmøtet som begynner torsdag. Han skal senere onsdag orientere EU-kommissær og -ambassadører om status i forhandlingene.

Britenes statsminister Boris Johnson har lovet å få gjennomført brexit.

Tjenestemenn sier at dersom forhandlingene strekker ut og en avtale ikke kommer på bordet, så kan samtalene gjenopptas neste uke og at det innkalles til et nytt toppmøte i tide. 31. oktober skal Storbritannia etter planen forlate EU.

EU-kilder sier at britene har kommet med flere innrømmelser i spørsmålet om handel over den irske grensen. Ifølge The Guardian skal forhandlerne i prinsippet være enige om at det skal etableres tollgrense i Irskesjøen, en løsning som statsminister Boris Johnsons forgjenger Theresa May avviste.

Motstand i Parlamentet

En slik løsning kan innebære at den britiske provinsen Nord-Irland fortsatt blir underlagt EUs regler og forhindre en såkalt hard landegrense til EU-medlemmet Irland.

Hvis det stemmer at Johnson nå har gitt etter for EUs krav, må han fortsatt stå løpet ut i Parlamentet. Der kan han møte motstand fra det nordirske unionistpartiet DUP, som er støtteparti for den britiske regjeringen, samt fra mer urokkelige brexit-forkjempere.

Johnson antas da å argumentere for at Nord-Irland under en slik avtale fortsatt vil være juridisk innenfor Storbritannias tollområde.