Verden

EU håper å våkne til brexitgjennombrudd

Etter positive meldinger om at det kan nærme seg et utkast til en brexitavtale, styrket pundet seg, og onsdag var det oppgang på flere børser i Asia. Dette bildet viser en anti-brexit-demonstrasjon i London 9. oktober.

Storbritannia og EU har brukt natten til å fremforhandle et utkast til en brexitavtale, ifølge nyhetsbyrået AFP.

  • NTB

Storbritannias statsminister Boris Johnson ventes å orientere sin regjering om fremgangen etter en natt med forhandlinger. Samtalene fortsetter onsdag morgen, melder BBC.

– Diskusjonene fortsatte langt inn i natten og fortsetter i dag, sier en ikke navngitt europeisk tjenestemann til nyhetsbyrået AP.

I London sier kilder ved Johnsons kontor at det «fortsatt gjenstår mer arbeid».

Flere medier meldte tirsdag at et utkast til en brexitavtale kunne bli offentliggjort onsdag morgen.

Tidspress

EU-forhandler Michel Barnier har sagt at et utkast må være på bordet onsdag morgen hvis EU-landene skal ha mulighet til å vurdere det før toppmøtet som begynner torsdag. Han skal senere onsdag orientere EU-kommissær og -ambassadører om status i forhandlingene.

Britenes statsminister Boris Johnson har lovet å få gjennomført brexit.

Tjenestemenn sier at dersom forhandlingene strekker ut og en avtale ikke kommer på bordet, så kan samtalene gjenopptas neste uke og at det innkalles til et nytt toppmøte i tide. 31. oktober skal Storbritannia etter planen forlate EU.

EU-kilder sier at britene har kommet med flere innrømmelser i spørsmålet om handel over den irske grensen. Ifølge The Guardian skal forhandlerne i prinsippet være enige om at det skal etableres tollgrense i Irskesjøen, en løsning som statsminister Boris Johnsons forgjenger Theresa May avviste.

Motstand i Parlamentet

En slik løsning kan innebære at den britiske provinsen Nord-Irland fortsatt blir underlagt EUs regler og forhindre en såkalt hard landegrense til EU-medlemmet Irland.

Hvis det stemmer at Johnson nå har gitt etter for EUs krav, må han fortsatt stå løpet ut i Parlamentet. Der kan han møte motstand fra det nordirske unionistpartiet DUP, som er støtteparti for den britiske regjeringen, samt fra mer urokkelige brexit-forkjempere.

Johnson antas da å argumentere for at Nord-Irland under en slik avtale fortsatt vil være juridisk innenfor Storbritannias tollområde.

Les også

  1. På kanten av en brexitavtale: – Den kommer aldri til å gå gjennom i Parlamentet

  2. EUs sjefforhandler: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken

  3. BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale

  4. I Storbritannia er trontalen det rene kostymeballet

Les mer om

  1. Brexit
  2. Storbritannia
  3. Nord-Irland
  4. EU
  5. Boris Johnson