Verden

NATO ber om flere fly

Mens NATO fortsatte sine bombeangrep i Libya også mot mål i hovedstaden Tripoli, diskuterte utenriksministrene den videre strategien på sitt møte i et hustrig Berlin.

Jonas Gahr Støre sier våpenleveranser til opprørerne i Libya ikke var et tema under NATO-møtet. ARKIVFOTO: SCANPIX
  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke
    Journalist

BERLIN

Ingrid Brekke

Libyas hovedstad Tripoli ble torsdag rammet av flere luftangrep. Ifølge landets statskanal er flere sivile drept eller såret.

Nyhetsbyrået AFP melder om flere eksplosjoner i nærheten av Muammar al-Gadafis residens.

Ifølge en Reuters-journalist kunne det høres NATO-fly over byen gjennom hele morgenen og tidlig på ettermiddagen.

— NATO lover å stille med alle nødvendige ressurser for de militære operasjonene i Libya, sier generalsekretær Anders Fogh Rasmussen ifølge Reuters, etter at arbeidslunsjen for NATOs utenriksministre og de arabiske landene som er med i militæroperasjonen var over i dag.

Røyk stiger opp etter en eksplosjon i Tripoli torsdag.

Møtet ble forlenget med nesten en time.

Fogh Rasmussen sier at presset på Libya vil bli opprettholdt så lenge som nødvendig, og han ba også utenriksministrene om flere fly, men ifølge BBC har han ikke fått noen konkrete løfter.

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre deltok på møtet, og understreker at NATO står samlet. Det har vært et hyppig tema i internasjonale medier at NATO sliter med at USA er tilbakeholdne, Frankrike og Storbritannia på offensiven, mens Tyskland ikke deltar.

Våpenleveranse ikke diskutert

Et annet hett tema de siste par dagene har vært våpenleveranser til opprørerne i Libya. Det spekuleres i at enkeltland selger våpen direkte til opprørerne. Opprørerne i Libya har selv bedt om mer hjelp, både i form av aktiv militær støtte, og om å få kjøpe våpen.

Frankrike har for eksempel sagt at de ikke selv vil gi dem våpen, men at de ikke har noe i mot at andre gjør det. Qatar skal ha sent nettopp franskproduserte raketter til opprørerne i Benghazi, sa en representant for libyske myndigheter i går.

— Ble det diskutert noe om våpenleveransene til opprørerne i Libya?

— Nei, det er ikke et NATO-tema. Hva de enkelte land gjør, ble ikke diskutert her, sier Støre til Aftenposten.

- Skal avgjøres av libyere

Samtidig som NATO legger sin militære strategi, understrekes det igjen og igjen at det er en politisk løsning som er det vesentlige. Det var også et hovedtema under møtet, opplyser Støre.

- Hva betyr det? Tenker man at man skal kunne snakke med Gadafi?

— Det er det ingen som sier. Og hans legitimitet som leder anerkjennes ikke av det internasjonale samfunn. Men samtidig, og jeg var opptatt av det i mitt innlegg, mener vi at libyske konflikter skal avgjøres av libyere, og jeg tror vi skal være veldig forsiktig med å si «ikke av alle libyere», eller å ikke inkludere den politiske infrastrukturen i dagens Libya. Både i Irak og Afghanistan har vi sett at prisen for en eksludering av visse grupper kan bli veldig høy, sier Støre.

Senere i dag står Afghanistan og ISAF-styrkene på programmet for det to dager lange utenriksministermøtet i Berlin.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen under dagens møte i Berlin. FOTO: SCANPIX

Les også

  1. Splittet NATO legger nye planer

  2. Kan få «humanitære» bakkestyrker

  3. - Gadafi bør gå av