Verden

Trump har ankommet byen der Jacob Blake ble skutt. Guvernøren ønsker ham ikke velkommen.

Presidenten var ikke ønsket av politisk ledelse i Kenosha og Wisconsin. Han dro like vel.

Trump møtte lokalt næringsliv som er rammet av hærverk fra demonstrasjonene som har herjet i byen.
  • Morten Schwencke
    Journalist
  • NTB

Tirsdag ankom president Donald Trump byen Kenosha. Byen har vært preget av store protester etter at afroamerikanske Jacob Blake ble lam fra livet og ned etter å ha blitt skutt sju ganger i ryggen av politiet.

Hendelsen blir tolket inn i Black lives matter-bevegelsen og kampen mot politivold.

– Det som har skjedd i Kenosha er ikke protester, men terror, sa Trump under besøket.

Trump trosset advarslene fra lokale myndigheter og Blakes familie, som ikke har ønsket ham velkommen.

Trump ankommer Waukegan National Airport utenfor Chicago.
Les også

Trump bes innstendig om ikke å komme til byen, men presidenten sier besøket vil «øke entusiasmen» i vippestaten

Første post innebar å inspisere hærverk fra demonstranter og lokale butikker som var blitt ødelagt. Trump sa til butikkeierne at sårene kom til å lege seg fort.

Ifølge CNN stoppet Trump senere for en kort kommentar under en befaring av kommandosenteret som er opprettet i forbindelse med uroen. Der sa han at han skulle møte med Blakes pastor mens han er i Kenosha.

– Jeg kommer til å møte ham om en liten stund. Han representerer familien, sier han til kanalen.

Dette til tross for at Blakes far tidligere har avvist at familien har noen pastor. Det hvite hus har imidlertid presisert at det skal være snakk om pastoren til Blakes mor.

Presidenten har tidligere sagt at han ikke kommer til å besøke familien Blakes familie. Han har blant annet begrunnet dette med at Blakes familie ønsket å involvere advokater.

Trump lovet føderale midler til sikkerhet i staten Wisconsin på en rundebordskonferanse under besøket.

Deler ut penger

Etter befaringen snakket Trump på en rundebordskonferanse om sikkerhet i Wisconsin. Der avslørte han at han vil bevilge en million dollar føderale midler til det lokale politiet i byen, melder Reuters.

– Jeg er forpliktet til å hjelpe Kenosha med å gjenoppbygge, sa Trump.

Fire friske millioner skal gå til å støtte lokale bedrifter i byen. Trump vil også bevilge 42 millioner dollar til sikkerhet i staten Wisconsin. Det var gjennomgående i Trumps utspill at han støttet politiet og at protestene mot politivold var et problem.

– Vi må fordømme den farlige retorikken mot politiet. Den blir mer og mer – den er veldig urettferdig. Man har noen dårlige epler, det vet vi alle. De vil bli tatt hånd om av systemet, og ingen tar lett på dem, sa Trump.

Folk har samlet seg langs veien der Trumps kortesje kjører på vei til Kenosha.

Er ikke ønsket

Guvernøren i delstaten Wisconsin, Tony Evers, har forgjeves forsøkt å få presidenten til å avlyse besøket. Evers frykter at et Trump-besøk vil øke spenningene i byen ytterligere. Også Kenoshas borgermester har uttalt at han ikke ønsker besøk av presidenten akkurat nå.

To demonstranter er drept i forbindelse med de påfølgende protestene i byen.

En gruppe Trump-tilhengere står klare for å bevitne Trumps kortesje kjøre forbi.

På veien fra flyplassen til Kenosha møtte Trump demonstranter med skilt som lyder «Black lives matter». Det har også samlet seg tilhengere av Trump langs veien.

På en pressekonferanse har Blakes onkel, Justin Blake, sagt at presidentbesøket er uønsket.

– Vi trenger ikke mer smerte og splittelse forårsaket av en president som er ute etter å fremme presidentkampanjen sin på bekostning av byen vår, sa Justin Blake på en pressekonferanse, melder CNN.

Les mer om

  1. Donald Trump