Verden

Flere milliarder liter kloakkvann sluppet ut i Øresund

Flere danske politikere er opprørt over nye tall som viser at København kommune mellom 2014 og 2018 slapp ut 35 milliarder liter urenset kloakkvann i Øresund.

Det ble sluppet ut 35 milliarder liter urenset kloakkvann i Øresund mellom 2014 og 2018. Danmarks miljøminister er av opposisjonen innkalt til samtaler for å finne en løsning. Her Øresundsbroen mellom Malmö og København. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix
  • NTB-TT-Ritzau

Denne uken ble et planlagt utslipp på 290 millioner liter kloakkvann i Øresund utsatt til høsten, noe som har blitt omtalt i danske medier.

Men nå viser det seg at utslippet bokstavelig talt kun er en dråpe i havet av kloakk som ellers slippes ut.

Mellom 2014-2018 ble 35 milliarder kloakkvann sluppet ut - 120 ganger mer enn det planlagte utslippet denne uken.

Vannet slippes ut når det grunnet store mengder regn skapes overløp i kloakksystemet, slik at renseanlegget ikke kan håndtere de store vannmengdene.

Martin Lidegaard i Radikale Venstre beskriver overfor TV 2 Lorry at tallene som «voldsomme».

– Det er et uttrykk for at vi rett og slett ikke har tilpasset hovedstadsområdet til klimaendringene vi ser allerede nå, sier han.

– Det er veldig skuffende for et land, som vanligvis flotter seg med å være grønt og i en førerposisjon på miljø, at man ansvarlig for noe slikt svineri, sier klimapolitisk talsmann Morten Messerschmidt i Dansk Folkeparti.

De to partiene har innkalt miljøminister Lea Wermelin (S) til samtaler om saken.

Kloakkvannet inneholdt 11 tonn såkalt organisk stoff, altså avføring. I tillegg inneholdt det 147 tonn fosfor og 840 tonn nitrogen, som framskynder framveksten av alger og dermed gjør vannet mindre oksygenrikt.

Les også

  1. Kloakktesting kan gi kunnskap om koronaspredning

  2. Kan smittespredning av korona vises i avløpsvann?

Les mer om

  1. Kloakk
  2. Utslipp
  3. København
  4. Miljø