Trump kaller voldelige demonstrasjoner for «terrorisme» og truer med hæren

Biskop Mariann Budde er i harnisk etter at fredelige demonstranter ble fjernet med tåregass for at Trump kunne bli tatt bilde av med bibel. – Alt han har gjort og sagt, hisser til mer vold, sier hun.

President Donald Trump besøkte mandag St. John's Church på andre siden av Lafayette Park fra Det hvite hus. For at han kunne gjøre det, måtte politiet og nasjonalgarden rydde unna flere hundre demonstranter.
  • NTB
  • Camilla Heiervang

Minutter før Donald Trump talte i rosehagen i Det hvite hus, ryddet politiet og nasjonalgarden unna hundrevis av fredelige demonstranter fra Lafayette Park, som ligger på den andre siden av gaten.

Nasjonalgarden og politiet skal blant annet ha brukt tåregass for å spre demonstrantene slik at Trump etter talen kunne gå gjennom parken til St. John’s Episcopal Church, kjent som «presidentenes kirke».

Kirken ble brannskadet i en av demonstrasjonene de siste dagene. Med en bibel i hånden lot presidenten seg fotografere foran kirken.

– Alt han har gjort og sagt, hisser til mer vold, sa Mariann Budde.

Demonstranter kneler foran politistyrken som er i gang med å splitte opp demonstrasjonen i Lafayette Park. Like etterpå gikk Trump gjennom parken for å bli fotografert foran St. John’s Episcopal Church.

Hun er biskop for den episkopale kirken i Washington og var rasende over ikke å ha blitt informert over Trumps besøk til kirken.

– Jeg er biskop for den episkopale kirken i Washington og fikk ikke engang beskjed om at de skulle rydde området med tåregass for å bruke en av kirkene våre som kulisse, sa Budde, ifølge The Washington Post.

– Vi trenger moralsk ledelse, og han gjør alt han kan for å splitte oss, sa Budde.

Biskop Michael Curry anklaget Trump for å bruke «en kirkebygning og Bibelen for partipolitiske interesser».

Opptrinnet gikk ikke upåaktet hen. Guvernør i delstaten New York, Andrew Cuomo, påpekte at Trump «brukte militær makt for å presse bort fredelige demonstranter slik at han kunne få en fotomulighet ved kirken».

– Alt er i bunn og grunn bare reality-TV for denne presidenten, tvitret Cuomo.

Også Joe Biden, som trolig blir Demokratenes kandidat i høstens presidentvalg, langet ut mot Trump for å bruke det amerikanske militæret mot det amerikanske folket.

Styrker fra politiet jaget demonstrantene bort fra Lafayette-parken og området rundt slik at Trump kunne gå fra Det hvite hus til «presidentenes kirke» for å bli fotografert.

Kaller opptøyene «terror»

– Jeg vil sette inn det amerikanske forsvaret og raskt løse problemet for dem. Jeg handler raskt og besluttsomt for å beskytte vår hovedstad Washington, D.C. Det som skjedde i byen i går natt, var en skam, sa Trump.

Han la til at portforbudet, som gjelder fra klokken 19, kommer til å bli strengt håndhevet. Bilder fra hovedstaden viser grupper av demonstranter i gatene etter at portforbudet trådte i kraft, og politi som forsøker å spre dem.

Presidenten kaller de voldelige opptøyene i USA for terrorhandlinger og krever at guvernørene må ta tilbake kontroll over gatene ved å sette inn nasjonalgarden.

Hvis ikke det skjer, vil han mobilisere det amerikanske forsvaret til å gjøre jobben, sa Trump på pressekonferanse i rosehagen i Det hvite hus.

President Donald Trump sier han mobiliserer alle tilgjengelige sivile og militære føderale ressurser for å slå ned de voldelige demonstrasjonene.

Bruker lov fra 1807 for å slå ned på demonstrasjoner

Trump tar i bruk en 213 år gammel lov, fra 1807, som gir ham rett til å mobilisere amerikanske soldater for å slå ned på de landsdekkende demonstrasjonene, skriver CNN.

Presidenten viste til at «tusenvis av tungt bevæpnede soldater, militært personell og politibetjenter» blir sendt til hovedstaden for å stoppe «opprør, vandalisme, plyndring, overgrep og den hensynsløse ødeleggelsen av eiendom».

Den militære politistyrken kan ankomme Washington på få timer, fra Fort Bragg i Nord-Carolina eller Fort Belvoir i Virginia.

– De som truer uskyldige mennesker og eiendom, vil bli pågrepet, tiltalt og idømt lovens strengeste straffer, sa presidenten.

– Jeg vil at de som organiserer denne terroren, skal se at de kommer til å bli idømt strenge straffer og kan måtte sone lange dommer i fengsel, advarte han.

President Donald Trump kaller de voldelige opptøyene i USA for terrorhandlinger og krever at guvernørene må ta tilbake kontroll over gatene ved å sette inn nasjonalgarden.

Mer en 5600 pågripelser

Trumps tale kommer etter flere dager med demonstrasjoner mot politivold og rasisme.

De voldsomme demonstrasjonene i kjølvannet av George Floyds død har ført til minst 5600 pågripelser i amerikanske byer.

Det viser en opptelling nyhetsbyrået AP har gjort basert på pressemeldinger fra ulike politiavdelinger, Twitter-meldinger og rapporter i mediene.

Pågripelsene er kommet i takt med at demonstrasjonene er blitt mer og mer voldelige, og etter at president Donald Trump har bedt lokale myndigheter bli tøffere mot demonstrantene.

Demonstrasjonene startet etter at Floyd døde 25. mai i Minneapolis. Han døde av kvelning som følge av trykk mot nakken og ryggen etter at en politibetjent presset den afroamerikanske 46-åringen i bakken i flere minutter. Det skjedde selv etter at Floyd sa han ikke fikk puste og sluttet å bevege seg. Betjenten er siktet for drap.

De voldsomme demonstrasjonene i kjølvannet av George Floyds død har ført til minst 5600 pågripelser i amerikanske byer.

Ryddet gatene med tåregass

I Minneapolis er 155 personer pågrepet. I storbyene er tallet enda høyere, med nærmere 800 i New York og mer enn 900 i Los Angeles.

Trump har brukt Twitter til å kalle demonstranter for anarkister og angripe guvernører som etter hans syn ikke har slått hardt nok ned på demonstrasjonene. Selv er han blitt kritisert for ikke å ha kommentert krisen offentlig de siste dagene.

– Vi kan ikke tillate at fredelige demonstrasjoner drukner i voldelige opptøyer, sa Trump mandag.