Verden

Twitter faktasjekker Trump for første gang

For første gang er Donald Trumps twittermeldinger blitt utstyrt med et symbol og en lenke til en faktasjekk-side. – Twitter kveler ytringsfriheten, svarer Trump.

Natt til onsdag norsk tid kom reaksjonen fra USAs president Donald Trump på at Twitter faktasjekker det han skriver. «Twitter blander seg inn i presidentvalget, og kveler ytringsfriheten», skrev blant annet Trump.
 • Kristjan Molstad
 • Kristian Havnes Klemetzen
  Journalist
 • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

I løpet av natt til onsdag norsk tid gikk Trump nok en gang ut på Twitter, denne gangen for å kritisere Twitter:

....Twitter is completely stifling FREE SPEECH, and I, as President, will not allow it to happen!

La ved faktasjekk-symbol

Bakgrunnen for de rasende meldingene fra presidenten er at det sosiale mediet tirsdag la ved en lenke til en av Trumps meldinger.

For første gang stemplet Twitter selv presidentens innlegg med et faktasjekk-symbol og sendte brukere videre til denne siden med mer informasjon.

Det startet med at USAs president – som så ofte før – tydde til Twitter for å fremsnakke seg selv og baksnakke sine motstandere. Blant dem var guvernøren i California, som har havnet i skuddlinjen fordi delstaten ønsker å legge til rette for at innbyggerne kan stemme pr. post under høstens valg.

Slik ble innlegget seende ut med Twitters eget faktasjekk-varsel.

Slike poststemmer har vært en rød klut for Trump over lengre tid, og tirsdag gjentok presidenten sin påstand om at poststemmene vil føre til omfattende valgfusk.

Men denne påstanden er blitt tilbakevist mange ganger tidligere. Poststemmer har vært i bruk i en rekke delstater i USA i årevis, og forskere har ikke funnet noen bevis på at dette har ført til mer valgfusk enn stemmer avgitt i et valglokale.

There is NO WAY (ZERO!) that Mail-In Ballots will be anything less than substantially fraudulent. Mail boxes will b… https://t.co/les5rPlDLQ

Det er ikke uvesentlig at Twitter nå velger å blande seg inn i presidentens utsagn. IT-giganten har så langt vært lite villig til å opphøye seg selv til dommer over fakta og «fake news» – i motsetning til konkurrenten Facebook, som bruker store ressurser på å faktasjekke innhold og straffe dem som sprer falske nyheter.

Twitters talskvinne Katie Rosborough sier til The Washington Post at presidentens meldinger «inneholdt potensielt villedende informasjon om valgprosessen og ble merket for å kunne gi publikum mer kontekst om poststemmer».

Ble bedt om å fjerne drapsbeskyldninger

Dette skjer samme dag som en annen av presidentens twittermeldinger fikk mye oppmerksomhet og ble forsøkt fjernet. I helgen gikk Trump langt i å antyde at programlederen Joe Scarborough, en av hans argeste kritikere i mediene, er skyldig i drap.

Lori Kaye Klausutis, som var praktikant for Scarborough da han var republikansk kongressmann fra Florida, ble funnet død på hans kontor i 2001. Scarboroguh selv var i Washington, og leger slo fast at dødsfallet var en ulykke. Klausutis led av en hjertefeil.

Likevel har Donald Trump flere ganger forsøkt å involvere Scarborough i dødsfallet. Tirsdag skrev Klausutis' enkemann, Timothy J. Klausutis, et åpent brev til Twitter-sjef Jack Dorsey, der han ba selskapet slette presidentens beskyldninger.

Klausutis kaller påstandene for «ondskapsfulle løgner» og anklager presidenten for å utnytte konas ettermæle for politisk vinning. Twitter har meldt at de ikke kommer til å slette meldingene.

When will they open a Cold Case on the Psycho Joe Scarborough matter in Florida. Did he get away with murder? Some… https://t.co/ovSXRicIOr

Les også

 1. Over halvparten av Twitter-brukerne som krever gjenåpning av USA, er falske

 2. Trump snakker om en Obama-skandale. Hva handler saken om, og hvorfor dukker den opp nå?

Les mer om

 1. Trump
 2. Donald Trump
 3. Jack Dorsey
 4. Falske nyheter
 5. Twitter