Verden

Twitter faktasjekker Trump for første gang

For første gang er Donald Trumps twittermeldinger blitt utstyrt med et symbol og en lenke til en faktasjekk-side. – Twitter kveler ytringsfriheten, svarer Trump.

Natt til onsdag norsk tid kom reaksjonen fra USAs president Donald Trump på at Twitter faktasjekker det han skriver. «Twitter blander seg inn i presidentvalget, og kveler ytringsfriheten», skrev blant annet Trump. Alex Brandon / AP

 • Kristjan Molstad
 • Kristian Havnes Klemetzen
 • NTB

I løpet av natt til onsdag norsk tid gikk Trump nok en gang ut på Twitter, denne gangen for å kritisere Twitter:

La ved faktasjekk-symbol

Bakgrunnen for de rasende meldingene fra presidenten er at det sosiale mediet tirsdag la ved en lenke til en av Trumps meldinger.

For første gang stemplet Twitter selv presidentens innlegg med et faktasjekk-symbol og sendte brukere videre til denne siden med mer informasjon.

Det startet med at USAs president – som så ofte før – tydde til Twitter for å fremsnakke seg selv og baksnakke sine motstandere. Blant dem var guvernøren i California, som har havnet i skuddlinjen fordi delstaten ønsker å legge til rette for at innbyggerne kan stemme pr. post under høstens valg.

Slik ble innlegget seende ut med Twitters eget faktasjekk-varsel.

Slike poststemmer har vært en rød klut for Trump over lengre tid, og tirsdag gjentok presidenten sin påstand om at poststemmene vil føre til omfattende valgfusk.

Men denne påstanden er blitt tilbakevist mange ganger tidligere. Poststemmer har vært i bruk i en rekke delstater i USA i årevis, og forskere har ikke funnet noen bevis på at dette har ført til mer valgfusk enn stemmer avgitt i et valglokale.

Det er ikke uvesentlig at Twitter nå velger å blande seg inn i presidentens utsagn. IT-giganten har så langt vært lite villig til å opphøye seg selv til dommer over fakta og «fake news» – i motsetning til konkurrenten Facebook, som bruker store ressurser på å faktasjekke innhold og straffe dem som sprer falske nyheter.

Twitters talskvinne Katie Rosborough sier til The Washington Post at presidentens meldinger «inneholdt potensielt villedende informasjon om valgprosessen og ble merket for å kunne gi publikum mer kontekst om poststemmer».

Ble bedt om å fjerne drapsbeskyldninger

Dette skjer samme dag som en annen av presidentens twittermeldinger fikk mye oppmerksomhet og ble forsøkt fjernet. I helgen gikk Trump langt i å antyde at programlederen Joe Scarborough, en av hans argeste kritikere i mediene, er skyldig i drap.

Lori Kaye Klausutis, som var praktikant for Scarborough da han var republikansk kongressmann fra Florida, ble funnet død på hans kontor i 2001. Scarboroguh selv var i Washington, og leger slo fast at dødsfallet var en ulykke. Klausutis led av en hjertefeil.

Likevel har Donald Trump flere ganger forsøkt å involvere Scarborough i dødsfallet. Tirsdag skrev Klausutis' enkemann, Timothy J. Klausutis, et åpent brev til Twitter-sjef Jack Dorsey, der han ba selskapet slette presidentens beskyldninger.

Klausutis kaller påstandene for «ondskapsfulle løgner» og anklager presidenten for å utnytte konas ettermæle for politisk vinning. Twitter har meldt at de ikke kommer til å slette meldingene.

 1. Les også

  Over halvparten av Twitter-brukerne som krever gjenåpning av USA, er falske

 2. Les også

  Trump snakker om en Obama-skandale. Hva handler saken om, og hvorfor dukker den opp nå?

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Trump
 2. Donald Trump
 3. Jack Dorsey
 4. Falske nyheter
 5. Twitter

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump går i strupen på Twitter

 2. VERDEN

  Enkemann ber Twitter slette Trumps «ondskapsfulle løgn»

 3. VERDEN

  Trump mot Twitter: – Trump er delvis skapt av Twitter. Derfor er dette en kamp.

 4. KOMMENTAR

  Stenge Twitter? Slapp av, han bløffer.

 5. VERDEN

  Presidenten vil «teste om systemene som skal motarbeide valgfusk» er gode nok

 6. VERDEN

  Trump har undertegnet presidentordre om sosiale medier