Kraftigste jordskjelv i California på 20 år: Guvernør erklærer unntakstilstand

Et kraftig jordskjelv målt til en styrke på 7,1 har rammet Los Angeles-området i USA fredag kveld. Brannvesenet har bedt beboere forberede seg på etterskjelv.

Det er meldt om flere branner i Ridgecrest i California, etter at et nytt kraftig jordskjelv rammet byen lørdag morgen norsk tid.

Det kraftige skjelvet inntraff i Sør-California klokken 20.19 fredag lokal tid. Det hadde sitt senter kun 0,8 kilometer under bakken nær Ridgecrest, ifølge US Geological Survey (USGC).

Fredagens skjelv finner sted kun én dag etter at California og nabostaten Nevada ble rammet av det kraftigste skjelvet i området på 20 år – et skjelv som ble målt til 6,4. Fredagens skjelv ble målt til en styrke på 7,1.

Lørdag formiddag norsk tid erklærte Californias guvernør Gavin Newsom unntakstilstand i fylket San Bernardino.

Branner og steinras

Sjefen for nødetatene i California, Mark Ghillarducci, sier det har brutt ut et betydelig antall branner etter skjelvet, hovedsakelig forårsaket av gasslekkasjer og brudd på gassrør rundt om i byen. En bygning skal ha kollapset i den lille byen Trona, nordvest for Ridgecrest. Skjelvet utløste også et steinras som har ført til at veier er blitt stengt.

Ghillarducci sier imidlertid at nødetatene først vil få oversikt over skadeomfanget når det blir lyst. California ligger ni timer bak Norge.

Ordfører i Ridgecrest, Peggy Breeden, sier til CNN at flere av innbyggerne velger å sove ute i frykt for etterskjelv. Også på det lokale sykehuset ble pasienter flyttet utendørs.

Bildet, som ble lagt ut i sosiale medier, viser en motorvei i Kern County som ble delvis blokkert av et steinras utløst av skjelvet.
En brannmann inspiserer et nedbrent hus i Ridgecrest lørdag morgen lokal tid.

Norsk ekspert: – Et voldsomt skjelv

Anne Strømmen Lycke er administrerende direktør ved forskningsinstituttet Norsar. Hun sier energiinnholdet i et jordskjelv øker voldsomt for hvert punkt på magnitudeskalaen.

Et jordskjelvs magnitude er et tall som brukes for å sette mål på styrken i et jordskjelv og energien det har utløst.

– Dette er et voldsomt skjelv, sier Strømmen Lycke, og legger til at det er sannsynlig at skadeomfanget er langt større enn det har vært meldt om hittil. Hun påpeker at California er blitt gode på jordskjelvsikring av bygg og anlegg.

California er kjent for å være særlig utsatt for jordskjelv fordi den ligger på den geologiske forkastningen som kalles San Andreas. Platebevegelser langs forkastningene i fører til hyppige og tidvis kraftige jordskjelv.

– Det som er heldig er at dette er en av parallellforkastningene til San Andreas, forklarer Strømmen Lycke.

– Det ligger litt lenger inn i landet, i et område som ikke er like tett bebygd. Skulle skjelvet ha fulgt selve San Andreas-forkastningen ville det vært langt mer alvorlig.

Det bor rundt 27.000 mennesker i Ridgecrest, som ligger rundt 185 kilometer fra sentrum av Los Angeles.

Nødetatene melder om flere branner i Ridgecrest-området etter skjelvet natt til lørdag.

Kunne merkes i Mexico

Den amerikanske seismologen Lucy Jones ved California Institute of Technology sier til nyhetsbyrået AP at det er ti prosent sannsynlighet for at et nytt skjelv med en styrke på syv eller mer kan inntreffe de neste ukene. Strømmen Lycke er ikke enig.

– Det mener vi i Norsar at man ikke kan si. Å lage slik statistikk på naturen er modig, sier Strømmen Lycke.

Lørdag morgen siterte CNN Jones på at skjelvet var ti ganger sterkere enn dagen før. Dette er imidlertid feil. Fredagens skjelv var fem ganger så sterkt som på torsdag.

Siden torsdag er det registrert mer enn 1200 etterskjelv. Jones mener etterskjelvene kan vare i uker og kanskje år.

Skjelvet, som er det kraftigste i delstaten på to tiår, kunne merkes så langt unna som Las Vegas og Mexico.

Mange har lagt ut videoer i sosiale medier som viser effekten av skjelvet, som bølger i svømmebasseng og svaiende taklamper.

@abc7ashley @ABC7 Yes! Omg https://t.co/xiR3Xdg4cc
Folk la ut bilder og videoklipp i sosiale medier som viser hvordan skjelvet natt til lørdag lagde bølger i svømmebasseng.

Rullet mer og lenger

Myndigheter i San Bernardino melder at hus har beveget på seg og at vegger har fått sprekker. Skjelvet skapte det USGC beskriver som en «rullerende bevegelse» i Los Angeles i om lag et halvt minutt.

Også lokale innbyggere beskriver fredagens skjelv som kraftigere og mer vedvarende til CNN.

– Det var mer risting enn vi kjente den 4. juli. Det varte lenger og rullet mer, sier Donald Castle. Han sier huset hans ristet i rundt 25 sekunder.

En annen lokal beboer sier til nyhetsbyrået AP:

– Det ble bare sterkere og sterkere. Lampene svingte frem og tilbake i huset mitt.

Det kraftige skjelvet sendte gjenstander mellom veggene i dette Ridgecrest-hjemmet.

Advarer

USGC nedjusterte styrken på fredagens skjelv til 6,9, etter å ha først målt den til 7,1. Siden har USGC gått tilbake til den opprinnelige målingen.

Et etterskjelv målt til en styrke på 5,5 ble registrert i Sør-California en snau halvtime etter det første skjelvet. Brannvesenet har bedt lokale beboere forberede seg på etterskjelv.

– Når etterskjelvene begynner, dukk, søk dekning, hold fast, skrev Los Angeles Fire Department (LAFD) på Twitter.

Brian Humphrey i LAFD sier at tusen brannmenn er mobilisert.

Flyplassen i Los Angeles opplyser at det ikke er registrert noen skader som følge av skjelvet, og at flytrafikken går som normalt.

Jordskjelvets senter var nært den amerikanske marinens område for testing av bomber, kjent som China Lake. Det meldes om store skader.

Også etter torsdagens skjelv ble det meldt om skader i marinens områder. En tjenestemann ved anlegget opplyste at det var snakk om betydelige skader, deriblant branner, vannlekkasje og utslipp av farlige stoffer.

Slik så det ut inne i butikken Wal-Mart i Yucca Valley i California etter skjelvet på fredag.
Basketballkampen mellom New York Knicks og New Orleans Pelicans i Las Vegas ble avbrutt som følge av skjelvet.

Kraftigste på 20 år

Fredagens skjelv er det kraftigste som er målt i California siden et jordskjelv i Mojaveørkenen i oktober 1999. Det målte også en styrke på 7,1.

Men i januar 1994 inntraff et voldsomt jordskjelv forstaden Northridge til Los Angeles. Skjelvet målte en styrke på 6,7, men hadde et langt mer alvorlig skadeomfang enn skjelvene i Ridgecrest denne uken.

Hele 57 mennesker mistet livet i Northridge, og nær 9000 mennesker ble skadet. I tillegg forårsaket skjelvet store materielle skader. Flere motorveier kollapset og store branner brøt ut.

En av flere veier som kollapset under Northridge-skjelvet utenfor Los Angeles i 1994.

Californias befolkning har lenge forberedt seg på «The Big One», et kjempejordskjelv med katastrofale følger. BBC skriver at seismologer mener et slikt skjelv allerede er på overtid. Strømmen Lycke i Norsar mener imidlertid det er vanskelig å si noe om hvorvidt fredagens skjelv kan være et tegn på at det vil komme flere store skjelv.

– Vi vet etter hvert mye om hvor og hvorfor jordskjelvene inntreffer, men når «The Big One» kommer kan man ikke si. Det er det som gjør dette så skummelt.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.