Sikkerhetsrådet kaller inn til hastemøte etter luftangrep i Libya

FNs sikkerhetsråd kaller inn til hastesamtaler om situasjonen i Libya, etter at minst 44 personer ble drept i et luftangrep. Flere av de drepte og skadede skulle de neste dagene ha reist frivillig tilbake til hjemlandene sine.

Kun ruiner er igjen etter at en hall med flyktninger og migranter ble rammet av et luftangrep i Tajoura, en forstad øst for Tripoli. Minst 44 personer mistet livet.

Tajoura, som er en forstad øst for Libyas hovedstad Tripoli, ble rammet av et luftangrep tirsdag kveld. Minst 44 innesperrede flyktninger og migranter ble drept, og minst 130 andre er såret.

Flere av de drepte og skadede var mennesker som de neste dagene frivillig skulle ha returnert til hjemlandene i samarbeid med organisasjonen FNs migrasjonsorganisasjon IOM.

– Uskyldige liv gikk tapt i angrepet og øyeblikkelig aksjon er nødvendig fra alle sider. Lidelsene til migranter i Libya er blitt uutholdelig, sier IOMs Libya-sjef, Othman Belbeisi i en pressemelding.

Onsdag kaller FNs sikkerhetsråd inn til et hastemøte, som vil bli holdt bak lukkede dører fra klokken 20 norsk tid. Representanter fra både FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Avdelingen for politiske spørsmål (DPA) vil holde briefinger under møtet.

Les også

Afrikanske migranter holdt i flere måneder i søppelfylt ørkenleir i Libya

FN mener angrepet trolig er en krigsforbrytelse, og generalsekretær António Guterres ber om at det åpnes en uavhengig etterforskning.

Guterres oppfordrer de stridende partene i landet til å innføre våpenhvile umiddelbart, og gjenoppta politiske samtaler.

Flyktningleiren i Tajoura huser minst 600 flyktninger og migranter, deriblant barn og kvinner. FN forventer dermed at antallet døde og skadede vil stige.

Sterke fordømmelser

FN, EU og Frankrike er blant dem som fordømmer angrepet, som ingen foreløpig har tatt ansvar for.

– Angrepet kan helt klart utgjøre en krigsforbrytelse. Uten forhåndsvarsel tok det livet av uskyldige mennesker som ble tvunget til å være i leiren som følge av harde omstendigheter, sier FNs spesialutsending til Libya, Ghassan Salame.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) fordømmer angrepet og uttrykker stor bekymring. EU ber om FN-gransking, mens Frankrike fordømmer og krever at partene straks trapper ned kampene.

Hvem står bak?

Vakter hevder at styrkene til den libyske opprørsgeneralen Khalifa Haftar står bak luftangrepet.

Innenriksminister Fathi Bashagha i Libyas internasjonalt anerkjente regjering (GNA) sier imidlertid at det var et annet land som sto bak. Haftar har blant annet fått støtte av Egypt og De forente arabiske emirater.

Ifølge ministeren gikk land som støtter Haftar amok etter at Haftars styrker mistet kontrollen over den strategiske byen Gharyan i forrige uke.

Vegg i vegg med migrantleiren ligger en regjeringsvennlig militsleir som kan ha vært målet for angrepet.

Haftar, som har sin base øst i Libya, har i tre måneder forsøkt å innta Tripoli og velte regjeringen, som kaller angrepet en «avskyelig forbrytelse» og omtaler Haftar som en krigsforbryter.

Kritikk av håndtering av flyktninger

Angrepet vil etter alt å dømme føre til mer kritikk av EUs samarbeid med den libyske kystvakten for å hindre migranter og flyktninger i å ta seg over Middelhavet. Mange av dem er blitt ofre for brutale menneskesmuglere og etterlatt i leirer, noen av dem i nærheten av fronten, der de mangler det meste.

Italia nekter båtene å legge til kai og krever at migranter og flyktninger i stedet skal overleveres til den libyske kystvakten, som igjen samarbeider med militser som holder migranter og flyktninger fanget.