Afrikansk kardinal er bookmakernes favoritt i pavevalget

Skal vi tro spillselskapene ligger afrikanske Peter Turkson og italienske Angelo Scola best an i pavevalget.

Peter Turkson har best odds hos bettingselskapet Paddy Powers.
  • Helle Skjervold
    Helle Skjervold
Angelo Scola, her sammen med den avtroppende paven, er også en favoritt til å bli valgt til neste pave.

Spekulasjonene startet umiddelbart, da pave Benedikt XVI for to uker siden overraskende kunngjorde at han trekker seg som pave. Hvem blir hans etterfølger som overhode for den katolske kirke?

Det er ingen klar førstekandidat blant kirkens kardinaler, men flere aktuelle kandidater. Det skor bettingselskapene seg på.

Det irske spillselskapet Paddy Power sier til Reuters at rekordmye penger er i spill i det kommende pavevalget; de har aldri opplevd større interesse for en ikke-sportsrelatert hendelse.

Ghanas populære kardinal Peter Turkson ligger best an på deres lister og hos flere av de andre selskapene.

Velges han til pave vil det være første gang på over 1000 år at paven ikke kommer fra Europa.

Les også

Slik velges ny pave

Turkson leder departementet for rettferdighet og fred, og representerer kirkens sosiale samvittighet. Han er en forkjemper for en internasjonal finansiell reform, men det er sådd tvil om hans forhold til muslimer.

Vokser utenfor Europa

Halvparten av de 115 kardinalene som den kommende måneden skal velge en ny pave kommer fra Europa. Likevel har katolikker utenfor Europa store forventninger til det kommende pavevalget, og mulighetene for å velge en pave fra et annet kontinent.

Nesten halvparten av verdens over én milliard katolikker bor i Latin-Amerika, og kirken opplever i dag langt større vekst i Afrika og Asia enn i Europa. Mange katolikker håper derfor at tiden er moden for en ikke-Europeisk pave.

Den italienske favoritten

Samtidig peker mange på det uvanlige i at de to siste pavene har vært fra andre land enn Italia (Polen og Tyskland), pavens hjemland gjennom flere hundre år. Det kan også være et argument for igjen å velge en italiener, noe de italienske kardinalene sannsynligvis vil arguementere for.

Sammen med Turkson er det den italienske kardinal Angelo Scola (71) som peker seg ut som favoritt, om vi skal tro spillselskapene.

Les også

Tror den nye paven kan komme fra Afrika

Som italiener og erkebiskop i Milano representerer Scola et mer tradisjonelt pavevalg.

Erkebiskopposisjonen i Milano blir ansett for å være ”et springbrett” til vervet som pave. Han er mange italieneres favoritt.

Han kjenner islam og har arbeidet for forståelse mellom kristne og muslimer. Han skal ikke ha store talegaver, og vil ikke bli noen karismatisk pave.