Verden

May vil be om ny brexit-utsettelse

Statsminister Theresa May avbildet i Downing Street 1. april.

Britenes statsminister Theresa May vil be om en ny utsettelse av brexit og inviterer opposisjonsleder Jeremy Corbyn til forhandlinger om en løsning.

  • NTB

– Jeg vil holde samtaler på tvers av partilinjene for å formulere en avtale, sa May etter et syv timer langt krisemøte i regjeringen tirsdag.

May ønsker samtaler med Corbyn for å enes om en løsning, basert på den nåværende utmeldingsavtalen som May har fått nedstemt tre ganger i Underhuset.

– Å tre ut av EU med en avtale er den beste løsningen. Så vi vil ha behov for en ytterligere forlengelse av artikkel 50, en som er så kortvarig som mulig og som slutter når en avtale trer i kraft, sa May.

– I dag tar jeg grep for å løse den fastlåste situasjonen, sa statsministeren.

Macron: EU kan ikke holdes som brexit-gissel

Samtidig som krisemøtet pågikk, har Frankrikes president Emmanuel Macron hatt besøk av Irlands statsminister Leo Varadkar i Paris tirsdag.

– EU kan ikke holdes som gissel i arbeidet med å finne en løsning på den politiske krisen i Storbritannia over tid, sa Macron.

Macron la til at Frankrike er åpen for en lang utsettelse av brexit-fristen, på visse betingelser, men la til:

– Det er hverken sikkert eller automatikk i det. Jeg gjentar det her, med overbevisning, sa presidenten.

Irland: – Uttrekkingsavtalen kan ikke gjenåpnes

Macron sa også at EU vil stille seg åpen for nye forslag fra London, forslag som kan omfatte «nye valg, en folkeavstemning, eller en annerledes løsning for det fremtidige forholdet, for eksempel en tollunion». Men det er opp til London å finne den rette utveien, og det må gjøres nå, uttalte den franske presidenten.

Varadkar oppfordrer EU-lederne til å være åpne overfor ethvert nytt brexit-forslag fra britenes statsminister Theresa May.

– Selv om faren for en brexit uten avtale er overhengende, har May fortsatt tid på seg til å presentere forslag som er troverdige og som viser klar bane til suksess, sa Varadkar i Paris.

– Uttrekkingsavtalen kan ikke gjenåpnes, men hvis Storbritannia endrer på sine røde linjer, kan vi foreta endringer i erklæringen om det fremtidige forholdet, la Varadkar til.