Demokratiforkjemper har flyktet fra Hongkong

Den fremstående demokratiforkjemperen Nathan Law sier han har flyktet fra Hongkong for å unngå rettsforfølging etter innføringen av Kinas nye sikkerhetslov.

Demokratiforkjemper Nathan Law (t.v.) har flyktet fra Hongkong i frykt for rettsforfølgelse. Her sammen med Agnes Chow og Joshua Wong fra demokratigruppen Demosisto i 2018.
  • NTB

Law sier på Twitter fredag at han velger å fortsette sitt arbeid fra utlandet fremfor å risikere straffeforfølgelse i Hongkong.

Han opplyste ikke hvor han har reist av hensyn til sin egen sikkerhet. Kort før hadde han vitnet om den nye sikkerhetsloven i en høring i Kongressen i USA.

– Ingen i Hongkong har illusjoner om at Beijing har noen som helst intensjoner om å respektere og overholde sine løfter til oss, skrev Law.

Den nye sikkerhetsloven som Kina innførte for Hongkong tirsdag, retter seg mot handlinger som kinesiske myndigheter mener kan splitte Kina og undergrave statsmakten, samt terrorhandlinger og annen oppførsel som truer nasjonal sikkerhet.

– Massepågripelsene startet allerede første dag den nye sikkerhetsloven trådte i kraft, påpeker Law.

Studentleder

26 år gamle Law ble kjent som en av studentlederne som ledet den såkalte paraplyrevolusjonen i 2014, og i 2016 ble han valgt inn i byens lovgivende forsamling. Han ble imidlertid diskvalifisert da han nektet å avlegge eden på foreskrevet måte.

Sammen med medaktivistene Joshua Wong og Agnes Chow var han også med i demokratigruppen Demosisto. De tre gikk imidlertid ut av gruppen da sikkerhetsloven ble innført tirsdag, og gruppen ble dermed oppløst.

De som dømmes under sikkerhetsloven, risikerer livstid i fengsel og kan i visse tilfeller bli sendt til fastlands-Kina.

– Slutt på frihet

Motstandene av loven sier den gjør endelig slutt på Ett land, to systemer-avtalen som ga byen stor grad av frihet og selvstyre etter overføringen fra Storbritannia til Kina i 1997.

Hongkong-regjeringen opplyste tirsdag kveld at det populære slagordet «Frigjør Hongkong, vår tids revolusjon» er en appell om løsrivelse og derfor kan rammes av sikkerhetsloven.

Tusener av mennesker strømmet ut i gatene onsdag i protest mot den nye loven, og rundt 370 mennesker ble pågrepet, ti av dem mistenkt for å ha krenket den nye loven.