Guardian: Mobilen til verdens rikeste mann angivelig hacket via den saudiske kronprinsen

Fem måneder før drapet på Washington Post-spaltisten Jamal Khashoggi ble mobilen til aviseier Jeff Bezos hacket via en virusinfisert video. Saudi-Arabia kaller påstandene «absurde».

Kronprins Mohammed bin Salman i Saudi-Arabia fotografert mens han bruker mobiltelefonen under et offisielt besøk av Japans statsminister Shinzo Abe i Riyadh 12. januar i år.

Hackerangrepet på det som da var verdens rikeste mann, ser ifølge sikkerhetseksperter ut til å ha kommet via en kryptert melding fra Whatsapp-kontoen til den saudiske prinsen Mohammed bin Salman våren 2018, melder The Guardian.

Dette skal ifølge kilder avisen har snakket med, ha skjedd kort tid etter at de to mennene hadde en hyggelig samtale å Whatsapp 1. mai samme år.

Sendt fra app med streng sikkerhet

The Guardian oppgir ikke navnet på sine kilder og opplyser heller ikke noe nærmere om bakgrunnen til kildene. Avsløringen har vakt enorm oppsikt og blir nå bredt sitert i verdenspressen.

Whatsapp er kjent for å ha et høyt sikkerhetsnivå, blant annet med ende-til-ende-kryptering for meldinger som utveksles. Det er i utgangspunktet ikke mulig å bruke andres telefonnumre til å sende meldinger. Blant annet krever Whatsapp at du verifiserer en ny enhet dersom du bytter den telefonen du har benyttet, opplyser selskapet selv.

Skandaleavis avslørte utroskap

Mistankene om at sikkerheten til mobilen til Amazon- og Washington Post-eieren Jeff Bezos var blitt kompromittert, kom for alvor opp da den amerikanske skandaleavisen National Enquirer i februar i fjor avslørte et utenomekteskapelig forhold Bezos hadde hatt til det tidligere nyhetsankeret og piloten Lauren Sanchez.

Oppslaget, som var rikt illustrert med private bilder og intime tekstmeldinger mellom de to, kom dagen etter at Jeff Bezos og hans kone, MacKenzie Bezos, hadde annonsert via Twitter at de skulle skille lag etter 25 år.

Jeff Bezos og hans kone MacKenzie Bezos fortalte på Twitter at de skulle skilles i februar 2018. Dagen etter kom en skandaleavis i USA med avsløringer om utroskap fra Jeff Bezos side.

Ifølge analyser eksperter har gjort av Bezos telefon i ettertid, ble store mengder data hentet ut av milliardærens mobiltelefon da den ble kompromittert av viruset han angivelig skal ha mottatt fra bin Salmans konto.

Det fraskilte Bezos-paret har tidligere gått ut med hard kritikk mot National Enquirer, eierselskapet American Media Inc og selskapets administrerende direktør, David Pecker, som ifølge Bezos er en nær kontakt av kronprins bin Salman.

Saudi-Arabia: – Absurde beskyldninger

Myndighetene i Saudi-Arabia har tidligere avvist at de har noe som helst å gjøre med hackingen av Jeff Bezos mobil.

Etter at The Guardian tirsdag kveld kom med nye avsløringer om saken, kalte landets ambassade til USA beskyldningene for absurde på Twitter. Samtidig ber ambassaden om en granskning slik at alle fakta kan komme på bordet.

Midtøsten-eksperten Andrew Miller satt i det nasjonale sikkerhetsrådet i USA under president Barack Obama. Han antyder overfor The Guardian at dersom Bezos ble angrepet via kronprinsen, kan dette skyldes hvordan bin Salman og miljøet rundt ham opererer gjennom personlige kontakter.

– Han trodde antagelig at hvis han fikk noe på Bezos, kunne det påvirke dekningen av Saudi-Arabia i Washington Post. Det er klart at saudierne ikke har noen som helst grenser for hva de er beredt til å gjøre for å beskytte og fremme Mohammed bin Salman, om det så er å gå etter hodet på et av de største selskapene i verden eller en dissident som er en av deres egne, sier Miller til avisen.

Jeff Bezos sammen med Hatice Cengiz, forloveden til den drepte saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Bildet er tatt i forbindelse med en seremoni nær konsulatet til Saudi-Arabia på ettårsdagen etter drapet på Kashoggi.

Sendte meldinger til leder av dødsskvadron

Hackingen av mobilen til Bezos skjedde fem måneder før Washington Post-spaltisten Jamal Khashoggi ble brutalt drept inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober 2018, for deretter å bli partert. Liket av den regimekritiske journalisten er aldri funnet.

Drapet på Khashoggi var planlagt og utført av tjenestemenn fra Saudi-Arabia, uttalte FNs spesialrapportør for utenomrettslige henrettelser, Agnès Callamard, i februar i fjor.

I timene før og etter drapet sendte kronprins Mohammed bin Salman minst 11 beskjeder til Saud al-Qahtani, som omtales som prinsens nærmeste rådgiver, meldte The Wall Street Journal i desember 2018.

Han antas å ha hatt ansvaret for dødsskvadronen på 15 mann som tok livet av Khashoggi.

CIA, som hadde registrert elektronisk kommunikasjon mellom de to, vet ikke hva som sto i meldingene. Etterretningsorganisasjonen slo likevel fast at de anser det som «høyst usannsynlig» at drapet skal ha blitt «utført uten Mohammed bin Salmans tillatelse».