– Tortur fungerer ikke

Amerikanske senatorer finner ingen bevis for at torturmetoder bidrar til å forhindre terrorisme. – Fantastisk at de er enige med oss, sier Amnesty-sjefen.

Demonstranter viste frem hvordan vanntortur foregår da de protesterte utenfor det amerikanske justisdepartementet i november 2007. Barack Obama bannlyste denne avhørsmetoden da han ble president.
  • Kristoffer Rønneberg

I tre år har demokratene i Senatets etterretningskomité undersøkt om amerikanske myndigheters bruk av vanntortur og andre torturmetoder faktisk har gjort landet tryggere. Nå er konklusjonen klar.

Og konklusjonen er «nei», ifølge nyhetsbyrået Reuters, som har snakket med flere av etterforskerne bak rapporten, som ennå ikke er ferdigstilt. Dette er stikk i strid med hva mange fremtredende amerikanske politikere, deriblant tidligere visepresident Dick Cheney, har hevdet.

Millioner av CIA-dokumenter

Heller ikke i jakten på USAs mest ettersøkte mann fikk amerikanerne noe nyttig informasjon etter å ha brukt tortur, ifølge rapporten.

– Det finnes ingen bevis for at utvidede avhørsteknikker spilte noen betydelig rolle i jakten på informasjon som til slutt førte til at Osama bin Ladens tilholdssted ble oppdaget, sier en av etterforskerne til Reuters.

Bin Laden ble drept i sitt eget hjem i Abottabad i Pakistan natt til 2. mai i fjor.

Senatorgruppen og deres etterforskere fikk tilgang til millioner av dokumenter fra etterretningstjenesten CIA. Dokumentene viste hvordan amerikanske myndigheter i tiden etter terrorangrepene 11. september 2001 tok i bruk omstridte avhørsmetoder for å få informasjon om al-Qaida og andre terrornettverk.

Bannlyste torturmetoder

Blant metodene finner vi vanntortur, som ble brukt på tre personer, ifølge CIA. En av disse var Khalid Sheikh Mohammed, den antatte hovedmannen bak 11. september-angrepene.

I tillegg ble flere fanger forhindret fra å sove, tvunget til å være i ubehagelige stillinger over lang tid eller slengt mot polstrede vegger.

Les også

–Bruk av tortur førte CIA til bin Laden

Metodene ble bannlyst av president Obama etter at han flyttet inn i Det hvite hus i januar 2009. Da hadde allerede Bush-adminsitrasjonen trappet ned torturbruken betydelig siden 2004.John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge, er ikke overrasket over konklusjonen i senatrapporten, men synes likevel den er gledelig.

– Det at de tar i bruk hva som faktisk har skjedd i den såkalte krigen mot terror og at de kommer frem til samme konklusjon som oss, er jo fantastisk, sier han.

– Man forteller det man blir bedt om å fortelle

Han påpeker at bruken av tortur er lite hensiktsmessig som metode for å hente inn informasjon.

– Myten om tortur er basert på tanken om «Hva ville jeg selv ha gjort hvis jeg ble torturert? Jo, jeg ville fortalt alt jeg visste». Men det er ikke det som skjer. Folk forteller alt de tror at de som avhører dem ønsker å høre. Man forteller det man blir bedt om å fortelle. Dermed ender avhørerne opp med masse ubrukelig informasjon, sier Egenæs.

I årene etter 11. september-angrepene har flere kilder i amerikanske myndigheter bekreftet akkurat dette – at de ble overveldet av informasjon om angrepsplaner som ikke eksisterte, noe som gjorde at de måtte bruke mye tid og ressurser på å følge opp usann informasjon.

Motstanden mot torturmetoder eksisterte også internt i Bush-administrasjonen, til tross for at visepresidenten og andre ledende politikere mente at de kunne rettferdiggjøres fordi de mente at avhørsmetodene bidro til å forhindre nye angrep og dermed reddet amerikanske liv.

Internt notat forsøkt ødelagt

I 2006 sendte Philip Zelikow, en av rådgiverne til daværende utenriksminister Condoleezza Rice, et notat til administrasjonen der han gikk sterkt imot administrasjonens avhørsmetoder, som myndighetene hevdet ikke ble omfattet av FNs torturkonvensjon fordi arresterte terrorister ble klassifisert som «ulovlige fiendtlige kjempende».

Notatet, som dermed gjorde det klart at Bush-administrasjonen – i Zelikows øyne – drev med ulovlig tortur, ble forsøkt ødelagt av myndighetene i Det hvite hus. Men ett eksemplar overlevde i utenriksdepartementets arkiver og ble offentliggjort tidligere denne måneden.

Zelikow sier ogå at avhørsmetodene som ble benyttet av Bush-administrasjonen manglet sidestykke, og påpeker at det ikke ble brukt slike avhørsmetoder under andre verdenskrig eller under Vietnam-krigen.

Obama vil ikke granske

Til tross for at Zelikow og en rekke ledende politikere har bedt om en formell gransking av Bush-administrasjonens bruk av tortur og i hvilken grad George W. Bush selv ga grønt lys til å gjennomføre disse avhørsmetodene, har president Obama nektet å gjøre det.

– Vi er nødt til å se fremover, ikke bakover, har han sagt.