Verden

Tilstanden alvorlig for Kim Jong-un etter operasjon, melder CNN. Sør-Koreas undersøkelser viser noe annet.

Det kommer motstridende meldinger om Nord-Korea-leder Kim Jong-uns helse. Nabolandet Sør-Korea avviser at tilstanden hans skal være alvorlig.

Ifølge Daily NK har Kim slitt med hjerte- og karsykdom siden august, og ble operert i april. De skriver at han er på bedringens vei, mens CNN melder at hans tilstand er svært alvorlig.
  • NTB-Ritzau-AP
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det var CNN som meldte at USA følger etterretningsopplysninger om at den nordkoreanske lederen Kim Jong-un er i alvorlig fare etter en operasjon. Nyhetsselskapet siterer en anonym amerikansk kilde som skal ha kjennskap til saken.

Samtidig skriver Bloombergs journalist i Det hvite hus, Jennifer Jacobs, på Twitter at Trump-administrasjonen har mottatt opplysninger om at Kim hadde en hjerteoperasjon i forrige uke, og at om han er i live, er helsa hans dårlig.

Men Sør-Korea, som har igangsatt undersøkelser for å se om det er hold i opplysningene, har offisielt gått ut og avvist at det er noe galt fatt.

Den sørkoreanske regjeringen sier ingen unormal aktivitet er lagt merke til i Nord-Korea som kan tyde på at det er hold i de ubekreftede meldingene om at Kim Jong-un er i dårlig forfatning etter en hjerteoperasjon.

Det understrekes også i det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap at Kim er nylig blitt sett, noe som motstrider med det flere aviser melder om at han sist ble sett for over ti dager siden

Angivelig operasjon

Ifølge den Seoul-baserte nyhetssiden Daily NK, drevet av avhoppere fra nord, behandles Kim for hjerte- og karsykdommer, etter å ha hatt sviktende helse siden august grunnet røyking, overvekt og overarbeid.

De skriver at Kim ble innlagt på sykehus 11. april og operert dagen etter.

I motsetning til CNN melder Daily NK at Kim er på bedringens vei, og at han oppholder seg i en villa i ferieområdet ved det hellige fjellet Kumgang.

Mange rykter

Opplysningen kommer samtidig som det spekuleres i hvorfor Kim Jong-un ikke deltok under hyllesten av Nord-Koreas grunnlegger, hans avdøde bestefar, 15. april. Den angivelige operasjonen 12. april kan være årsaken.

– Det har vært en rekke rykter om Kims helse. Om Kim er innlagt vil det forklare hvorfor han ikke var til stede under feiringen 15. april, sier Bruce Klingner, ekspert på koreanske forhold ved Heritage Foundation i Washington, til CNN.

– Men gjennom årene har det vært mange falske rykter om helsen til både Kim og hans far, så vi må nok bare vente og se, sier han.

Ikke bekreftet

Ingen av påstandene om Kims helse har så langt blitt bekreftet fra offisielt hold.

Bloombergs journalist i Det hvite hus, Jennifer Jacobs, skriver på Twitter at administrasjonen i Det hvite hus i USA jobber med å kartlegge hvem som eventuelt vil overta etter Kim Jong-un.

Les mer om

  1. Kim Jong-un