Verden

Nord-Korea har testet missiler igjen. Det ene har likhetstrekk med en russisk rakett.

Hvis Nord-Korea har fått tak i det russiske missilet, vil det kunne brukes mot Sør-Korea med stor presisjon.

Hvor kommer dette missilet fra? Militære eksperter mener det ligner det russiske missilet Iskander SS-26.
  • Helene Skjeggestad
    Helene Skjeggestad
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Klokken er seks minutter over ni lørdag morgen 4. mai.

For første gang på mer enn ett år avfyres flere kortdistanseraketter i nordøstlig retning fra den nordkoreanske byen Wonsan.

Missilene skal ha fløyet fra 70 til 200 kilometer før de landet i Japanhavet.

Nord-Koreas ubestridte leder, Kim Jong-un, skal selv ha vært til stede under oppskytningen. Han er «godt fornøyd».

Selv om det er lenge siden sist, følger forrige helgs missiltest en kjent dramaturgi: Nord-Korea skryter og publiserer bilder. Resten av verden kritiserer.

Men denne gang er noe annerledes.

Dette bilder viser en fornøyd nordkoreansk leder under missiltesten, ifølge det statlige nyhetsbyrået. Alle medier i landet er under Kim Jong-uns kontroll, og uavhengige journalister har ikke tilgang til oppskytingene.

En nykommer

For missil-eksperter klør seg i hodet over en tredje rakett de ikke kjenner igjen.

Bilder av de første missilene inneholder ikke noen overraskelser. En rekke prosjektiler fra rakettsystemet MLRS blir først testet.

Dette er ikke nye systemer i Nord-Korea og forandrer heller ikke antagelser om landets militære evne og kapasitet. Det skriver Michael Elleman, fungerende direktør ved avdeling for ikke-spredning og kjernepolitikk ved Internasjonalt institutt for strategiske studier på nettsiden 38 North.

Så dukket det opp bilder av et tredje missil. Det fikk både Elleman og den tyske missileksperten Markus Schiller til å reagere:

Det tredje missilet ligner det russiske Iskander SS-26.

Schiller bruker røde markeringer for å vise likhetene på de to bildene.

Til venstre er et bilde av det russiske missilet Iskander SS-26. Til høyre er et bilde fra den nordkoreanske testen 4. mai.

– Hvis det ser ut som en and, går som en and og låter som en and, er sjansen stor for at dette faktisk er en SS-26, skriver Schiller på Twitter.

Vil true på ny måte

Det russiske missilet har kvaliteter ved seg som det nordkoreanske militæret tidligere har manglet:

* Stor kapasitet: Missilet har en rekkevidde på ca. 280 km med et stridshode på 450–500 kg.

* Kan manøvreres: Iskanderen kan ved hjelp av fire små finner manøvreres i en høyde så lav som 50 km. Dermed kan missilet endre flyvebanen underveis og gjøre kurskorrigeringer opp mot 20 til 50 meter fra det utpekte målet.

* Vanskelig å forsvare seg mot: Siden det er så uforutsigbart, er det vanskelig å forsvare seg mot. Videre kan iskanderen utnytte hull i det amerikanske og det sørkoreanske missilforsvaret. For selv om tallene er hemmelige, antas missilforsvaret Patriot å ha en øvre grense på 40 kilometer. Missilforsvarene THAAD og Aegis virker fra en nedre grense på 50 kilometer. Dermed er det et luftrom på 10 kilometer hvor det ikke finnes et godt forsvar. Dette er også den høyden hvor Iskanderen flyr.

Oppskytingen fra Nord-Korea er den første på over ett år. Det skjer samtidig som atomforhandlingene med USA står i stampe.

Tre forklaringer

Selv om ekspertene tror det er en Iskander basert på bildene, kan de ikke være helt sikre. Elleman har tre forklaringer på hvor missilet kan stamme fra:

1) Missilet er en klone produsert av et annet land for deretter å ha blitt solgt til Pyongyang.

Alternativer som Hyunmoo-2 fra Sør-Korea og Grom fra Ukraina, ligner for eksempel Iskander. Men det er vanskelig å se for seg hvordan disse missilene har havnet i hendene på Nord-Korea, konkluderer Elleman.

2) Nordkoreanske ingeniører har på bakgrunn av teknisk informasjon og tegninger, produsert en kopi av Iskander-missilet.

Nord-Korea viste for eksempel frem et missil som lignet Iskander, under militærparaden i februar 2018. Men missilet var da så uferdig at det er lite trolig at det var oppskytingsklart forrige helg.

3) Nord-Korea har importert et Iskander-missil fra Russland.

Dette siste anser Elleman som mest sannsynlig.

Kim Jong-un og Vladimir Putin sammen i rulletrappen på vei til møtet i Vladivostok i april.

Ny vending i forhandlinger

Atomsamtalene mellom Nord-Korea og USA stått stille siden februar. I april meldte Russland seg på i diskusjonen.

Etter møtet mellom den russiske presidenten Vladimir Putin og Kim Jong-un i den russiske byen Vladivostok, ba Putin Kim orientere USA om at også Russland heretter vil ha en plass ved forhandlingsbordet.

Den russiske presidenten uttrykte også forståelse for at Nord-Korea krever garantier for egen sikkerhet.

Les også

Faren forlangte luksusprostituerte og stjernekokker. Nå kommer sønnen i jernbanevognen bestefaren fikk av Stalin.

Les mer om

  1. Atomvåpen
  2. Kim Jong-un
  3. Nord-Korea