Verden

John Bercow ber om «Ordeeeer!» for siste gang

I ti år har John Bercow ledet det britiske Underhuset med sin myndige røst. Torsdag ber han forsamlingen falle til ro en siste gang.

En æra er over i moderne britisk politikk når John Bercow gir seg som leder av Underhuset. Arkivfoto: Jessica Taylor / Underhuset / AP / NTB scanpix

 • NTB

Da brexitdebatten var på sitt heftigste i Parlamentet tidligere i høst, kunngjorde Bercow at han skulle gå av 31. oktober, den samme dagen som Storbritannia skulle forlate EU. Brexit er utsatt, men Underhusets leder blir ikke sittende på overtid.

Etter ti år er det over når han hever torsdagens møte. Da vil han ifølge BBC ha sagt sitt karakteristiske «Order!» nærmere 14.000 ganger. Men han har ikke bare styrt andres taletid, Bercow har selv snakket lenge og vel. De siste hundre årene er det ingen av Underhusets ledere som har tatt ordet like mye som ham.

Onsdag høstet han lovord fra begge sider av salen da han ledet statsministerens spørretime for siste gang. Torsdag fortsatte takksigelsene, og mange representanter delte også personlige historier om og med Bercow.

Samtidig har flere minnet om at de har vært uenige i hans tolkninger av parlamentarisk sedvane og gamle regler. Han har gjort Underhusets virke mer tilgjengelig, men har også kommet med kontroversielle avgjørelser, særlig i den betente brexitdebatten de siste årene.

Bercows etterfølger skal velges mandag, men risikerer å bare få et par dager i den grønne stolen i enden av salen. Allerede tirsdag oppløses Parlamentet, og selv lederen må få fornyet tillit i sin valgkrets for å kunne komme tilbake til Underhuset 13. desember.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Brexit
 2. Storbritannia
 3. BBC

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen

 2. VERDEN

  Bercow hylles etter at han kunngjorde sin avgang

 3. VERDEN

  Lindsay Hoyle blir ny leder av Underhuset

 4. VERDEN

  Kan bli ny brexit-avstemning mandag

 5. VERDEN

  Underhuset krever å få se brexitplan og forberedelser til suspensjon

 6. VERDEN

  Brexit-hodepinen fortsetter for Boris Johnson. Her er det du trenger å vite.