Robert Mugabe er død

Zimbabwes tidligere president Robert Mugabe, som satt med makten i nesten 30 år, er død. Han ble 95 år gammel.

Tilhengere av Robert Mugabe ved et veggmaleri av den tidligere presidenten i Zimbabwes hovedstad Harare tidligere i år. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB scanpix

Familien hans opplyste fredag at han døde etter en tids sykdom. Han hadde vært innlagt på et sykehus i Singapore siden april i år.

– Hans bidrag til vår nasjons og vårt kontinents historie vil aldri bli glemt, sier Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa.

Han overtok makten i Zimbabwe da den mangeårige lederen Mugabe til slutt ble avsatt i et militærkupp i 2017.

Frigjøring og undertrykking

Mugabe ble født i 1924 i det som den gang var den britiske kolonien Sør-Rhodesia. I 1960 sluttet han seg til frigjøringsbevegelsen som kjempet mot det daværende hvite mindretallsregimet.

I 1980 vant frigjøringsbevegelsen ZANU-PF de første frie valgene i Zimbabwe. Siden styrte Mugabe med hard hånd, først som statsminister og fra 1987 som president.

I senere år ble Mugabe ofte anklaget for å føre en undertrykkende politikk overfor Zimbabwes hvite mindretall – folkegruppen som i kolonitiden undertrykket det svarte flertallet.

Mugabe sørget for at store gårder ble fratatt hvite bønder, noe som førte til store økonomiske problemer i Zimbabwe og en kraftig forverring av landets forhold til Vesten.

Hylles av Kina

Mens Mugabe etter hvert ble forhatt i Vesten, huskes han fortsatt som en frigjøringshelt av deler av befolkningen i Zimbabwe og andre afrikanske land.

– Han spilte en viktig rolle i å forme interessene til det afrikanske kontinentet, sier Kenyas president Uhuru Kenyatta, som beskriver Mugabe som en modig leder.

Også regjeringen i Kina roser Mugabe og kaller ham en fremragende forkjemper for nasjonal frigjøring.

– Gjennom hele sitt liv forsvarte han sitt lands suverenitet. Han motsatte seg utenlandsk innblanding og fremmet aktivt vennskap og samarbeid mellom Zimbabwe og Kina, og mellom Kina og Afrika, sier en talsmann for utenriksdepartementet i Beijing.