Verden

Frykter Amazonas nærmer seg farlig vippepunkt

Hyppige branner i regnskogen i Brasil fører til at forskere frykter vippepunktet som kan gjøre det umulig å hindre at skogen gjøres om en savanne.

Dette satellittbildet er tatt 15. august over delstaten Rondonia i Brasil.
  • Frode Sætran

Forskere frykter at Amazonas nærmer seg vippepunktet for avskoging, der regnskogens egen nedbørssyklus kollapser og avskogingen går av seg selv, uavhengig av hva menneskene gjør.

Øyvind Eggen, generalsekretær i Regnskogfondet, forklarer at Amazonas-regnskogen skaper sitt eget miljø ved at den har en sterk evne til å suge til seg fuktighet fra Atlanterhavet. Når skogen reduseres tilstrekkelig, vil den på ett eller annet tidspunkt miste denne evnen.

– Halvparten av jordens regnskoger er blitt borte etter annen verdenskrig. Når vi når vippepunktet, blir det for sent. For Amazonas antar forskere vippepunktet kommer etter bare noen få prosent mer avskoging. Noen forskere mener vippepunktet ligger på 10–20 prosent mer avskoging, i så fall har vi trolig et par tiår til på oss, sier han.

Nedbrent skog åpner opp for at sollys og vind slipper til. Dette fører til at området rundt brannstedet blir tørrere og mer utsatt for brann.

Fortsatt håp

Økosystem-professor Yadvinder Malhi ved Universitetet i Oxford mener likevel at det er håp.

– Vi er ennå på et tidlig stadium. 80 prosent av Amazonas er fortsatt intakt, hevder Mahli.

Problemet er at brannene er så hyppige at de gjenværende trærne blir mer sårbare.

– Skogen bruker 20–40 år på å reparere seg selv etter en brann. Når det først har vært gjentatte branner oppstår faren for permanent ødeleggelse av skogen, sier Mahli til BBC.

Det kan det føre til katastrofe for millioner av mennesker som bor i området, fordi landbruket er avhengig av nedbøren som skapes av regnskogen.

På veien vil verden oppleve en akselererende temperaturøkning fordi enorme lagre av CO₂, som er bundet opp i vegetasjonen, raskt vil bli frigjort når skogen brenner. Det fører til at klimaendringene øker.

– Lokalt vil det være katastrofalt. Urfolk og andre som bor i området vil få det svært vanskelig, men konsekvensene vil ramme langt flere, sier Torkjell Leira, seniorrådgiver ved Naturhistorisk museum og ansvarlig for nettstedet brasileira.no.

Les også

Verdens største regnskog står i brann

Torkjell Leira frykter at avskogingen av Amazonas øker til det er for sent.

Økt kraftig i 2019

Registreringer fra Brasils nasjonale romforskningsinstitutt, INPE, viser at avskogingen i Brasil har økt kraftig etter årsskiftet og med nesten 70 prosent ved utgangen av juli måned.

Det tilsvarer en avskoging på 4700 kvadratkilometer i år.

Satellittdata viser 85 prosent økning i brannene i Brasil i forhold til samme periode i fjor. Hittil i år er det registrert 75.000 skogbranner i Amazonas. På samme tid i fjor var tallet 40.000. Akkurat nå pågår det 2500 branner bare i Brasil.

Det er særlig i tørketiden at det brenner. Den varer fra juli til oktober.

Omtrent på snitt

Det er normalt at det brenner i regnskogen. NASA, som har foretatt registreringer av brannene i Amazonas siden 2013, beskriver situasjon som normal for hele Amazonas sett under ett.

Men The Economist skriver at brannene den siste perioden synes å oppstå oftere og er mer intense enn vanlig.

Det bidrar til en ond sirkel, der nedbrent skog åpner opp for at mer sollys og vind slipper igjennom, noe som bidrar til mer varme på bakkenivå. Dette fører på sin side til at området rundt brannstedet blir tørrere og derfor mer utsatt for brann.

Les også

Presidenten har rett: Brasil råder over Amazonas. Det betyr ikke at resten av verden må holde kjeft. | Øystein K. Langberg

Medlemmer av urfolket Mura i delstaten Amazonas i Brasil kan i verste fall miste livsgrunnlaget sitt i regnskogen.

– Alt tyder på at det skjer en kraftig nedskoging i brasiliansk Amazonas nå, i forhold til de siste fem årene. Det totale bildet for Amazonas er skummelt, sier Leira.

Han understreker at Brasil utgjør «kjøttvekten» i denne sammenhengen, omtrent 60 prosent ligger i landet.

Ikke store oksygenreserver

I forkant av at verdens politikere møttes til helgens G7-møte tvitret Frankrikes president, Emmanuel Macron at Amazonas produserer 20 prosent av verdens oksygen:

Det fikk mange til å bekymre seg for at at kloden vil mangle oksygen om Amazonas brenner ned. Dette tilbakeviser biologiprofessor Dag Olav Hessen ved Universitetet i Oslo.

Hessen bekrefter at regnskogen produserer store mengder oksygen, men legger til at regnskogen forbruker omtrent like mye. Regnskogen bidrar ikke til oksygenreservene i verden.

– Ikke netto. Dessuten inneholder atmosfæren så store mengder oksygen at selv om vi skulle brenne opp alt vi har av trær og fossilt brennstoff, så vil vi ikke oppleve noen åndenød av den grunn, sier han.

Nedprioritert

Leira peker på at Brasils nåværende president, Jair Messias Bolsonaro ikke bedrer situasjonen.

– Mens tidligere regjeringer har gjort betydelig innsats for å verne regnskogen, har Bolsonaro heller lagt forholdene til rette for avskoging, sier Leira.

Befolkningen i områder der regnskogen blir hugd ned, opplever ofte en rask økonomisk opptur.

– Det blir omtrent som et klondyke, men ofte faller de tilbake til fattigdom igjen etterpå. Og da er skogen borte, sier Leira.

Les også

Regnskogfondet har samlet inn millioner i forbindelse med Amazonas-branner

Les mer om

  1. Amazonas
  2. Regnskog
  3. Brasil
  4. Global oppvarming
  5. Klima
  6. NASA