Verden

Johnson: – Amazonas-ødeleggelser bør ikke påvirke handelsavtale

Boris Johnson går imot EU-ledere som har antydet at ødeleggelsen av regnskogen i Amazonas kan påvirke handelsavtaler med Brasil.

Boris Johnson mener G7-toppmøtet bør ta opp ødeleggelsen av regnskogen, men mener det som skjer i Amazonas ikke bør påvirke handelsavtaler med Brasil. Foto: Peter Dejong / AP / NTB scanpix

  • NTB-DPA

– Det finnes alle mulige salgs mennesker som vil benytte enhver unnskyldning for å forstyrre handelen og forvanske handelsavtaler, og det vil jeg ikke ha noe av, sa Johnson til nyhetsbyrået PA da han kom til G7-toppmøtet i Biarritz.

  • SV-leder Audun Lysbakken: – En skandale om Norge slutter seg til dette mens Amazonas brenner.

Den britiske statsministeren har i likhet med mange andre uttrykt «dyp bekymring» for ødeleggelsen av regnskogen og brannene som for tiden herjer i Amazonas, men han velger altså en annen linje en flere andre europeiske ledere.

Johnsons kommentar ser ut til å være et svar på uttalelsen til Frankrikes president, G7-vert Emmanuel Macron. Han sa den forestående frihandelsavtalen mellom EU og det søramerikanske Mercosur kan bli påvirket. Samtidig sa Johnson seg enig i at toppmøtet bør rette oppmerksomheten mot «det tragiske menneskeheten gjør mot naturen».

Les også

  1. Presidenten har rett: Brasil råder over Amazonas. Det betyr ikke at resten av verden må holde kjeft. | Øystein K. Langberg

  2. EU-land krever at Brasil beskytter regnskogen – truer med å stemme mot handelsavtale

  3. Aftenposten mener: Riktig av Norge å stoppe regnskogpenger

  4. Billigere biff og kaffe: Gigantisk frihandelsavtale på plass for EU

  5. EU og søramerikanske land enige om handelsavtale etter 20 år med forhandlinger