Verden

Demonstranter imot teleskop på Hawaii

Demonstranter blokkerer en vei på Hawaii for å hindre bygging av et teleskop på et fjell som eldre hawaiianere betrakter som hellig. Foto: Caleb Jones / AP / NTB scanpix

Hundrevis av demonstranter la seg mandag ned på en vei for å hindre bygging av et teleskop på et fjell mange på Hawaii betrakter som hellig.

  • NTB

Forskerne håper at det enorme teleskopet skal bidra til å se langt tilbake i tiden og svare på grunnleggende spørsmål om hvordan universet ble skapt.

Men mange av de opprinnelige hawaiianerne ser på Mauna Kea-fjellet der forskningssenteret ligger, som et hellig sted der gudene holder til.

Ved daggry mandag lenket mange av dem seg sammen og blokkerte veien opp til Mauna Kea, og andre la seg ned i veibanen. Veien var stengt i flere timer.

Prosjektet har vært utsatt i årevis på grunn av rettssaker og demonstrasjoner i forbindelse med striden mellom forskning og kulturell bevaring.

I henhold til eldgammel hawaiiansk tradisjon er det forbudt å gå opp på fjellet, og bare de høyest rangerte lederne og prestene hadde tidligere lov å klatre opp til toppen over skyene.

Hawaiis øverste rettsinstanser har imidlertid for lengst bestemt at byggingen av teleskopet er lovlig, og alle tillatelser er på plass for prosjektet, som en gruppe universiteter i USA og Canada står bak, med partnere fra Kina, India og Japan.

Flere teleskoper og observatorier er bygd for mange år siden på området, som universitetene leier fra delstaten, og tusener av turister kjører hvert år opp veien til toppen.

Les mer om

  1. Hawaii
  2. USA