Verden

Knivangriper skutt og drept av politiet på London Bridge. Politiet betegner hendelsen som et terrorangrep.

Politiet bekrefter at to personer ble drept, i tillegg til gjerningsmannen, i terrorangrepet ved London Bridge.

  • Stine Barstad
  • Eirik Husøy
    Journalist
  • Thomas Olsen
    Journalist

Saken oppdateres


SISTE: Natt til lørdag ble 28 år gamle Usman Khan utpekt av politiet som gjerningsmannen bak knivangrepet.

Mannen, som ble drept av politiet, knyttes til islamistiske terrorgrupperinger. Han sonet nylig en dom for terrorforhold og ble løslatt fra fengsel for ett år siden. Ifølge The Times brukte han fortsatt fotlenke.

Usman Khan utpekes av politiet som gjerningsmannen.

Angrepet startet på konferansesenteret Fishmongers Market ved nordenden av London Bridge. Politiet fikk melding om at flere mennesker der var knivstukket klokken 13.58 britisk tid. Fem minutter senere konfronterte de gjerningsmannen.

Khan ble skutt og drept på stedet. Politiet bekreftet fredag at terroren hadde krevd to menneskeliv.

Natt til lørdag ble gjerningsmannen identifisert som Usman Khan.

– Denne personen var kjent for myndighetene etter å ha blitt dømt for et terrorforhold i 2012. Han ble løslatt fra fengselet i desember 2018. Et viktig etterforskningsskritt nå er å finne ut hvordan han kunne utføre dette angrepet, sa sjef for det britiske antiterrorpolitiet, Neil Basu i en uttalelse.

Khan var del av en gruppe som i 2012 ble dømt for å ha planlagt å sprenge London Stock Exchange, børsen i London. De ble også dømt for planer om å starte en terroristtreningsleir i Pakistan. Planene skal ha vært inspirert av terrornettverket Al-Qaida.

Drept på stedet

Før angrepet deltok Khan på et arrangement i Fishmonger’s Hal arrangert av Learning Together, et utdannelsesprogram for straffedømte. Det opplyser politiet.

Khan bodde i Staffordshire-området vest i England, og politiet gjennomførte fredag kveld søk på en adresse i området.

Politiet sier det er snakk om en terrorhendelse, men at motivet fortsatt er ukjent, opplyser Neil Basu, sjef for britisk anti-terror-politi.

Angriperen hadde på seg en falsk bombevest, ifølge politiet.

Politiet sier at flere personer er knivstukket. Cressida Dick bekreftet fredag kveld at tre personer behandles for skader på sykehus.

Krimteknikere jobber på London Bridge fredag kveld.

London-politiet ble kalt ut til meldinger om en knivstikking i nærheten av London Bridge i 14-tiden lokal tid fredag. Ambulansetjenesten erklærte etter kort tid at det var en «stor hendelse» ved London Bridge.

– Vi er samlet i møte med terrorismen, vi nekter å la oss splitte, sier ordfører i London, Sadiq Khan på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Borgermesteren sier angrepet ser ut til å ha vært en isolert hendelse, og at politiet foreløpig ikke ser etter andre gjerningspersoner.

Statsminister Boris Johnson skal samle britenes nødsituasjonsgruppe Cobra fredag kveld i forbindelse med terroren.

Britisk politi hjelper en person som har falt i panikken da publikum ble evakuert fra Borough Market på sørsiden av London Bridge fredag.

Ble skutt av politiet

Angriperen rakk å knivstikke flere personer ved Fishmongers Market, før han beveget seg ut på broen.

En kvinne som presenterer seg som Coralie sier til Yahoo News at hun befant seg inne i Fishmongers Market da hun hørte skrik og så en jente komme løpende mot henne. Jenta var knivstukket, og alle rundt henne fikk panikk, forteller hun.

Gjerningsmannen ble senere overmannet ute på London Bridge.

En video i sosiale medier filmet fra en buss i nærheten, viser at en rekke personer overmanner en annen person. En mann, tilsynelatende en vanlig forbipasserende, ses idet han bærer noe som ligner en kjøkkenkniv, bort fra situasjonen. Deretter trekker alle bort fra situasjonen, og politiet tar over.

Så avfyrer politiet to skudd mot en person som ligger på bakken.

– Det beste av menneskeheten

De forbipasserende som grep inn og overmannet gjerningsmannen hylles fredag kveld som helter.

London-ordfører Sadiq Khan delte oppfatningen. Han omtaler innsatsen som en «spektakulær heltedåd».

– De løp mot fare uten å vite hva som ventet dem, sa Khan.

Han sa terroren fikk frem det verste i menneskeheten, mens handlingene til de forbipasserende viste det beste.

– Jeg vil takke de forbipasserende som risikerte sin egen sikkerhet denne ettermiddagen. De er de beste blant oss, sa han.

Politi skjøt angriperen som ble overmannet og lagt i bakken på broen.

Broen sperret av

Politiet ber folk fortsatt holde seg unna området. Togstasjonen ved London Bridge var lenge avstengt, og broen sperret av. Stasjonen er åpen igjen ved nitiden norsk tid.

Forbipasserende løp vekk fra området i panikk. BBC-reporter John McManus var øyenvitne til hendelsen.

– Det så ut som om en slåsskamp skjedde på den andre siden av broen med flere menn som angrep en annen mann, sier McManus til BBC.

Folk ble evakuert bort fra London Bridge.

En hvit lastebil som sto på tvers av veien, ble undersøkt av politiet.

Statsminister Boris Johnson sier han blir holdt oppdatert om hendelsen og takker politiet og de andre nødetatene for innsatsen.

Det er ikke første gang det skjer alvorlige hendelser på London Bridge. I 2017 ble syv mennesker drept og mange skadet da en varebil kjørte inn i en folkemengde på broen, før tre menn deretter gikk til angrep med kniv.

Les mer om

  1. Skyting