HRW: Chilensk politi bryter menneskerettighetene

Chiles politi har begått alvorlige brudd på menneskerettighetene, inkludert overdreven bruk av makt og seksuelle overgrep, ifølge Human Rights Watch.

Etter å ha besøkt Santiago konkluderer HRW med at det chilenske politiet ved flere tilfeller har brutt menneskerettighetene.
  • NTB
Chilenske sikkerhetsstyrker anklages for drapsforsøk, tortur og voldtekt.

Rapporten kommer etter at organisasjonen forrige uke besøkte Chiles hovedstad Santiago i kjølvannet av demonstrasjonene i landet.

– Det er hundrevis av bekymringsfulle meldinger om overdreven bruk av makt i gatene og i varetekt, inkludert brutal vold og seksuelle overgrep, som bør undersøkes raskt og grundig for å sikre ofrenes rettferdighet, sier direktør José Miguel Vivanco for Amerika-avdelingen i HRW i en uttalelse torsdag.

– Problemer som tilfeldig og urettmessig bruk av opprørsvåpen og hagler, misbruk av innsatte i varetekt og dårlige interne systemer førte til alvorlige brudd på rettighetene til mange chilenere. Nettopp derfor er det nødvendig med en politireform, sier Vivanco.

Voldtekt og tortur

Fra demonstrasjonene startet for om lag en måned siden og fram til 21. november, har National Human Rights Institute (NHRI) registrert 442 meldinger på vegne av ofre som hevder de er utsatt for kriminell oppførsel av Chiles sikkerhetsstyrker. 341 av anklagene omhandler tortur og umenneskelig behandling, 74 omhandler seksuelle overgrep. Sikkerhetsstyrkene anklages også for blant annet drapsforsøk.

Til HRW opplyser landets justisminister at de har startet en innledende etterforskning om påståtte overgrep mot 2.278 personer, hvor det angivelig skal være 203 medlemmer av sikkerhetsstyrkene inkludert og 173 politiansatte. Kun ni tilfeller, mot fire politiansatte og fem medlemmer av forsvaret, har blitt «formalisert» og vil gå videre til neste etterforskningsfase.

Etterforsker mulige brudd

Chiles president Sebastián Piñera lovet forrige fredag at påtalemyndigheten skal undersøke om politiet har krenket menneskerettighetene.

– Hvis ikke protokollene ble fulgt, og jeg tror at det har skjedd i noen tilfeller, vil det bli etterforsket av påtalemyndigheten, og det vil komme straffereaksjoner i domstolene, forsikret Piñera etter at Amnesty International lanserte en rapport som konkluderer med en «villet politikk» for å skade demonstrantene.

Tirsdag hadde HRW et møte med den sterkt pressede presidenten og anbefalte en rekke reformer ment for å forhindre politiets feilopptreden og styrke oversikten over lovbrudd.

På en drøy måned, fra 18. oktober til 22. november, har landets nødetater behandlet 11.564 personer med skader knyttet til demonstrasjonene, ifølge HRW. Mer enn 1.100 av dem hadde moderate eller alvorlige skader.

Demonstrasjonene startet på grunn av økning i billettprisen på T-banen i Santiago og utvidet seg raskt til å omfatte krav om utdannings-, helse- og pensjonsreformer og ny grunnlov.