Verden

Hun er overbevist om at Boris Johnson vil snu

Skottlands mektigste politiker er overbevist om at det blir ny folkeavstemning om skotsk løsrivelse, selv om han som sitter med makten har sagt nei.

Nicola Sturgeon er sikker på at det må bli en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet. Onsdag var hun på NHO-konferansen i Oslo.
  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist

Onsdag var Skottlands førsteminister, Nicola Sturgeon, på NHO-konferansen i Oslo for å pleie det hun beskriver som flere hundre år med felles økonomiske, kulturelle og historiske forbindelser mellom Skottland og Norge.

Men det er to store saker som henger over alt hun sier: Brexit og hennes kampsak nummer 1, skotsk selvstendighet.

To vinnere

Det britiske valget før jul hadde to vinnere: Boris Johnson fikk et stort flertall for å fortsette som britisk statsminister. Men i Skottland gjorde både de konservative og Labour det elendig. Nicola Sturgeon og hennes Scottish National Party (SNP) kapret 48 av de 59 skotske plassene i det britiske parlamentet.

– Boris Johnsons regjering er mot en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet. Så tross et godt valg for dere, virker sjansene for å oppnå det dere ønsker mindre?

– Jeg mener ikke det er realiteten selv om det kan virke slik. Alle i Skottland, og de fleste i Storbritannia, vet at det vil bli en ny folkeavstemning om selvstendighet, sier Sturgeon.

Vil overføre makt

Før jul sendte hun et brev til Boris Johnson. Det var et dokument der hun argumenterer for at den britiske regjeringen skal overføre makt til skottene slik at de selv kan bestemme om det blir en ny folkeavstemning om selvstendighet. I dag ligger den makten i den britiske regjeringen, og den vil ikke ha noen ny folkeavstemning.

– Har du fått svar på brevet?

– Ikke ennå. En gang sa Boris Johnson at han ikke engang ville åpne konvolutten. Nå sier han at han vurderer det. Så jeg tar det som et fremskritt, sier Sturgeon til Aftenposten.

Nicola Sturgeon mener Norge og Skottland har mye til felles og ser på Norge som et godt eksempel på at et lite land kan klare seg godt i verden.

– Hvilken interesse skulle Boris Johnson ha i å gi Skottland rett til å bestemme dette selv? Han risikerer jo å miste en stor del av riket?

– Du kan ikke holde noen fanget i en union. Storbritannia er ikke en enhetlig stat, men et partnerskap mellom fire nasjoner. Det kan bare fungerer med frivillighet. På kort sikt kan han mene at han (Johnson) risikerer mindre ved å stå i veien for å la folket velge. Men han risikerer mye ved å blokkere det skotske demokratiet. Partiet hans tapte halvparten av setene i Skottland i valget.

– Men å miste hele Skottland vil jo være et større tap?

– Skottland er ikke hans eiendom. Det tilhører ikke ham – eller meg. Skottland er et demokrati, og det er opp til skottene å bestemme sin fremtid. Det handler ikke om å tillate Skottland noe. Han kan ikke stoppe oss, sier Sturgeon.

Derfor vil hun ha omkamp

For bare fem år siden stemte et flertall av skottene for å bli i unionen med England, Wales og Nord-Irland. Likevel mener Sturgeon at så mye er endret siden den gang at det er nødvendig med en omkamp. Hovedargumentet hennes er at skottene forlater EU om tre uker mot sin vilje. Sturgeon frykter at Boris Johnsons regjering vil ende opp med en såkalt «hard brexit».

– Men fortsatt viser ikke meningsmålingene flertall for løsrivelse?

– Det er økt oppslutning om selvstendighet. Og det er økende oppslutning om en ny folkeavstemning. Jeg tar ikke resultatet for gitt. Men ting har forandret seg dramatisk siden 2014.

Også i Nord-Irland og Wales er det debatt om løsrivelse.

– Når historien om brexit skal skrives, tror jeg den vil vise at det førte til oppløsingen av Storbritannia, sier Sturgeon.

Nicola Sturgeon fikk en prat med statsminister Erna Solberg i Oslo. Hun ønsker tettere samarbeid med Norge om klimavennlig teknologi.

Hun mener Norge er et godt eksempel på at land på Skottlands størrelse kan klare seg bra.

– Vi har potensial til å bli et av de mest velstående landene i verden, sier hun til Aftenposten.

Les mer om

  1. Skottland
  2. Boris Johnson
  3. Storbritannia
  4. Folkeavstemning