Verden

100.000 må evakuere forsteder i Melbourne

Myndighetene ber rundt 100.000 mennesker om å evakuere fem forsteder i Melbourne som trues av kraftige branner.

Flammene nærmer seg bebyggelsen i Bundoora nord for Melbourne. Foto: Australian Broadcasting Corporation, Channel 7, Channel 9

 • NTB-AFP

Brannen i Bundoora, 16 kilometer nord for Melbourne sentrum, som har truet to større universiteter og flere boligområder, er inntil videre bremset, men er ikke under kontroll.

Myndighetene ber likevel folk komme seg bort fra forstedene etter at brannen har svidd av 40 hektar buskas utenfor tettbebyggelsen.

Samtidig meldes det at ytterligere en frivillig brannmann har mistet livet i New South Wales. Mannen døde da brannbilen han satt i, veltet, muligens på grunn av sterk vind. To andre brannmenn fikk brannskader i ulykken.

Brannmenn flykter

Turister og brannvesenet ble tvunget til å rømme unna flammene da en hetebølge blåste nytt liv i kraftige branner i øst i delstaten Victoria.

Myndighetene opplyste mandag at svært mange av de 30.000 turistene i det sørøstlige området Gippsland hadde fått beskjed om å evakuere fra branner i området.

Det er sommerferie i Australia, og svært mange har reist til de sørlige områdene i landet.

Langs et område på opptil 1.000 kilometer herjer over et titall voldsomme branner, flere av dem så kraftige at brannfolkene som forsøker å holde flammene nede, mandag ble tvunget til å trekke seg tilbake.

Brannhelikoptre er i arbeid i forstaden Bundoora ved Melbourne. Foto: Ellen Smith / AAP

Les også

Sydneys nyttårsfyrverkeri kan bli avlyst på grunn av skogbrannene

Les også

Australia frykter at over 8000 koalaer har mistet livet i skogbranner

Lyn antente nye branner

I alt har myndighetene utstedt åtte nødvarsler for områdene ved East Gippsland. Søndag fryktet myndighetene at reisende kunne bli fanget på motorveiene dersom de måtte bli stengt på grunn av brann. I løpet av natten ble 16 nye branner antent av lynnedslag i området.

Sjefen for nødetatene i Victoria, Andrew Crisp, sa mandag at det i mange tilfeller var for sent å reise fra de utsatte områdene og at han ikke kunne love hjelp til alle tilreisende som fremdeles befant seg der.

Les også

Juleregn dempet ikke brannfaren i Australia

– Lukk alle dører

Lenger vest i delstaten, ved millionbyen Melbourne truer flammene tettbebygde områder i bydelene Bundoora, Greensborough og Mill Park nord i byen.

Der ble beboere mandag bedt om å lukke alle dører, skru av ventilasjonsanlegg og søke tilflukt i rom med to utganger. Dersom de skulle bli tvunget til å flykte fra flammene, er de bedt om å søke mot områdene hvor brannene allerede hadde passert, skriver rikskringkasteren ABC News.

Fyrverkeri i Sydney

Sydney har fått grønt lys av brannvesenet til å skyte opp det verdenskjente fyrverkeriet over havnen på tross av de mange brannene som herjer i landet.

En talsmann for byrådet i Sydney sier til avisen Sydney Morning Herald at byrådet er fast bestemt på at fyrverkeriet skal gjennomføres som planlagt.

– Sydney er en av de første byene i verden til å ønske det nye året velkommen, sa delstatens statsminister Gladys Berjiklian.

Nyttårsfyrverkeriet fra Sydneys landemerke Harbour Bridge bivånes årlig av mer enn én million mennesker på stedet og er svært innbringende for handelsstanden i byen.

Les mer om

 1. Brann
 2. Australia
 3. Melbourne

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tusener brannevakuert til strender sør i Australia

 2. VERDEN

  Australia truffet av hagl på størrelse med golfballer

 3. VERDEN

  Kraftig vind danner kjempebrann i Australia - 240.000

 4. VERDEN

  – Da jeg hørte sirenen, begynte jeg å be. Jeg ba til Gud, jeg ba til Jesus: «Snu vinden.»

 5. VERDEN

  Flere tusen soldater settes inn i kampen mot flammene i Australia

 6. VERDEN

  Lettelse etter regn over skogbrannene i Australia