Verden

Norge skjerper sanksjoner mot Iran

Norge følger EUs nye Iran-sanksjoner.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad
  • Åshild Eidem

Fra 6. juli ble det forbudt for norske borgere og selskaper å transportere og importere iransk olje. Norge følger dermed EUs siste sanksjonsvedtak overfor Iran, som trådte i kraft 1. juli.

Les også

Iran testet langdistansemissil

— Irans myndigheter må vise at atomprogrammet ikke tjener militære hensikter. Sanksjonene er et kraftfullt signal til Irans lederskap, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding fra Utenriksdepartementet (UD).

Norges sanksjonsregime overfor Iran består nå av fire vedtak i FNs sikkerhetsråd, i tillegg til de nye reglene.

De nye sanksjonene innebærer også at det er forbudt å transportere og importere petrokjemiske produkter, handel med edle metaller og eksport av nøkkelutstyr for petrokjemisk industri. Det vil fortsatt være tillatt for selskaper som har penger til gode i Iran, som Statoil, å motta betaling i form av olje. Et allerede eksisterende forbud mot handel med flerbruksvarer og -teknologi skjerpes.

Les også

UD stanset norsk båteksport til Iran

Den nye Iran-forskriften tar også sikte på å skjerpe tiltak mot alvorlige brudd på menneskerettighetene. For eksempel forbys eksport av telekommunikasjonsutstyr egnet til undertrykking og overvåking.

Sanksjonene er en direkte konsekvens av at Iran ikke har etterlevd pålegg fra FNs sikkerhetsråd og at landet ikke har samarbeidet fullt ut med Det internasjonale atomenergibyrået, skriver UD i pressemeldingen.

Forrige uke førte de nye EU-sanksjonene til at Kenya kansellerte planer om å kjøpe råolje fra Iran, ifølge BBC.