Verden

Karl Rove til Aftenposten: Vil ikke si om han stemmer på Trump

HOFSTRA UNIVERSITY (Aftenposten): – Trump utfordrer det tradisjonelle republikanske partiet, sier arkitekten bak George W. Bushs to valgkamptriumfer.

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Den 65-årige politiske ringreven stopper opp idet han får høre at en reporter fra en norsk avis står foran ham og ber om et intervju. Hans adoptivfar hadde nemlig norske aner, og Karl Rove fikk høre norske folkeeventyr da han voste opp i Wisconsin.

– Norge, sier du? Kom, bli med meg ut, så rister vi av oss alle disse andre. Følg meg bort til bilen, sier Rove.

Rove, som er mest kjent som arkitekten bak George W. Bushs seier i valgkampene i 2000 og 2004, jobber i dag som kommentator for Fox News og som sjef for den republikanske donororganisasjonen American Crossroads.

- Trump er en utfordring for partiet

Som en av de mektigste stemmene i det republikanske partiet har det vakt oppsikt at han ennå ikke har gitt sin støtte til årets presidentkandidat, Donald Trump.

Karl Rove tok seg tid til en walk-and-talk med Aftenposten mandag kveld.

Heller ikke overfor Aftenposten ønsker han å si hvem han kommer til å stemme på ved årets valg 8. november.

– Her i USA har vi hemmelige valg, sier han.

Han legger likevel ikke skjul på at fenomenet Donald Trump har snudd opp-ned på partiet han selv har vært en sentral del av i flere tiår.

Les også

Roves norske aner kan ha preget synet på den svenske FN-observatøren i Irak før krigen i 2003: Les mer om Karl Rove, 1905 og Irak-krigen

– Han er en utfordring for den internasjonalistiske og handelsvennlige partiet, et parti med rom for mange ulike meninger, som har brakt oss til seier ved tidligere valg, sier han.

Samtidig, sier han, har han sett deler av Trump-fenomenet tidligere:

– Det har alltid vært en populistisk del av partiet vårt, folk med sterk mistro til den sentraliserte myndigheten i Washington. Flere tidligere kandidater som har lykkes i å bli nominert, folk som Reagan, Nixon og Bush, har lykkes i å inkludere denne delen av partiet i koalisjonene sine, sier han.

Karl Rove var en svært sentral rådgiver for president George W. Bush.

- Clinton må vise at hun ikke bare representerer status quo

Vi treffer ham rett før den første debatten mellom Trump og hans demokratiske utfordrer, Hillary Clinton. Rove sier at begge kandidatene har hatt en vanskelig utfordring i forkant av debatten.

– Han er nødt til å betrygge folk ved å vise at han er i stand til å gjøre jobben, så han har en enklere jobb enn henne, men han tidligere vist at han sliter med å vise den siden av seg selv uten å være låst til et manus. Clinton, på sin side, er nødt til å overbevise folk om at hun ikke nødvendigvis representerer status quo – selv om hun er mer erfaren enn ham, sier Rove.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. USA
 3. George W. Bush
 4. Donald Trump
 5. Hillary Clinton
 6. USA-valg 2016
 7. Republikanerne, USA