Nobelprisen i medisin til overrasket japansk forsker

Japanske Yoshinori Ohsumi får årets nobelpris i medisin for sin forskning på autofagi, en prosess der celler bryter ned seg selv.

Yoshinori Ohsumi, professor ved det teknologiske instituttet i Tokyo, er vinneren av nobelprisen inne medisin eller fysiologi i 2016.

Det ble kunngjort i Stockholm mandag. Den 71-årige japanske forskeren ble født i Fukuoka, og fikk sin doktorgrad ved universitetet i Tokyo i 1974. Siden 2009 har han arbeidet ved Tokyos teknologiske institutt.

Den 107. vinneren av nobelprisen innen medisin eller fysiologi ble hedret grunnet sine «fantastiske eksperimenter» innen autofagi, maskineriet som driver resirkuleringen av cellekomponenter, på 90-tallet

Les også

Nobelinstituttet er tilbakeført til gammel storhet

– Åpner døren

Autofagi, eller «selvspising», har vært et kjent konsept innen medisinsk forskning i mer enn 50 år, men viktigheten av mekanismen har ikke vært kjent før Ohsumis gjennombrudd, ifølge nobelkomiteen.

– Hans oppdagelser åpnet døren for forståelsen av den fundamentale rollen til autofagi i flere fysiologiske prosesser, blant annet hvordan den tilpasser seg sult eller infeksjoner, heter det i nobelkomiteens pressemelding.

Overrasket

Ohsumi var ikke til stede under pressekonferansen, men hadde ifølge komiteen ikke forventet utmerkelsen.

Les også

Nobelprisvinnerens nyeste bok: Sterkt om barnas krig

– Hans første reaksjon da vi ringte ham var «Aaah..». Han virket overrasket, og så ikke ut til å forvente dette, men virket veldig glad for å ha fått prisen. Det var en hyggelig samtale, sier Thomas Perlmann i nobelkomiteen.

I tillegg til prisen mottar Ohsumi 8 millioner svenske kroner.