Israel har stengt kontorene til palestinske menneskerettsorganisasjoner. Utenriksminister Huitfeldt er opprørt.
En av organisasjonene, som har fått støtte av norske myndigheter, forteller til Aftenposten at de er forberedt på at ansatte kan bli arrestert. Israelske okkupasjonsstyrker skal ha fjernet dokumentasjon om barn i israelsk fangenskap.
Israelske soldater gjennomsøkte og forseglet natt til torsdag kontorene til flere palestinske menneskerettsorganisasjoner i Ramallah på den israelskokkuperte Vestbredden.
Dagens hendelser får utenriksmininster Anniken Huitfeldt til å reagere.
– Jeg er opprørt over meldinger om at israelske sikkerhetsstyrker har gjennomført aksjoner mot kontorene til palestinske menneskerettighets- og sivilsamfunnsorganisasjoner i Ramallah, inkludert Al Haq, som Norge har støttet i mange år, sier Huitfeldt til Aftenposten og legger til:
– De gjør et viktig arbeid for å forsvare palestinernes menneskerettigheter overfor israelske og palestinske myndigheter.
Anklages for terrortilknytning
Israelske myndigheter har tidligere terrorstemplet flere av organisasjonene og anklager dem for å være kontrollert av Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP).
En rekke land som i årevis har støttet organisasjonene, blant dem Norge, har etterlyst beviser for anklagene, noe Israel hevder å ha lagt fram.
– Norge har vært tydelig på at beslutningen om å terrorliste de seks frivillige organisasjonene måtte underbygges med tilstrekkelig dokumentasjon. Det materialet vi har mottatt fra Israel er etter vårt syn ikke tilstrekkelig til å begrunne terrorlistingen av de seks organisasjonene. Dette har vi formidlet til israelske myndigheter, sier Huitfeldt.
Hun understreker at Norge vil fortsette samarbeidet med og gi støtte til sivilsamfunnet i de okkuperte palestinske områdene.
PFLP, som Israel knytter de palestinske menneskerettighetsorganisasjonene til, er en liten sekulær venstreorientert bevegelse.
Den har både et politisk parti og en væpnet fløy som har utført angrep mot israelere. De sto blant annet bak en rekke flykapringer på 1970-tallet og er listet som en terrororganisasjon av Israel og flere vestlige land.
Ni andre europeiske land har også tatt avstand fra terroranklagene mot de palestinske menneskerettighetsorganisasjonene, blant dem Tyskland, Frankrike, Nederland, Sverige og Danmark.
Direktør: Tok dokumentasjon om barn i israelsk fangenskap
Aftenposten har torsdag formiddag vært i kontakt med Defense for Children International-Palestine (DCI-P). Det er en av organisasjonene som ble gjennomsøkt på morgenen.
De jobber med å dokumentere brudd på palestinske barns rettigheter, og har i flere år mottatt støtte av norske myndigheter.
Ayed Abu Eqtaish er en av direktørene i DCI-P.
Han forteller at kontorene ble raidet rundt klokken 6 lokal tid, før de ansatte var kommet på jobb.
– Det israelske militæret gjennomsøkte kontoret vårt og konfiskerte flere mapper med dokumenter, sier Eqtaish til Aftenposten.
Dokumentene inneholdt informasjon om palestinske barnefanger i israelsk varetekt. Eqtaish frykter imidlertid ikke at sensitiv informasjon er kommet på avveie.
Organisasjonen var forberedt på at dette ville skje, sier han.
– Helt siden vi ble terrorstemplet i fjor høst har Israel forsøkt å skape en usikker situasjon for oss. De bereder grunnen for å forby arbeidet vårt. Vi er forberedt på at de kan komme til å arrestere våre ansatte.
Eqtaish forteller at DCI-P nå snakker med de andre organisasjonene for å legge en plan for hva de vil gjøre videre.
– Israel har ikke klart å fremskaffe konkrete bevis som forsvarer terrorstemplingen overfor det internasjonale samfunnet. Vi anser denne beslutningen som fullstendig grunnløs, sier Eqtaish.
Fysisk blokkert dør
En annen av organisasjonene, al-Haq, har lagt ut en Twitter-melding som dokumenterer hvordan kontorene er fysisk blokkert etter den militære aksjonenen utført av israelske okkupasjonsstyrker på Vestbredden.
Overvåkingsvideoer og videoer fra palestinske journalister viser at soldatene fjerner dokumenter og IT-utstyr.
Organisasjonens israelske advokat Michael Sfard kaller stengingen et avskyelig forsøk på å hindre Den internasjonale straffedomstolen i Haags etterforskning, der Israels forsvarsminister Benny Gantz selv kan være blant de mistenkte.
–Jeg minner om at alt dette skjer etter at regjeringen ikke klarte å overbevise de europeiske landene som en etter en slo fast at det ikke er grunnlag for anklagene mot organisasjonene, sier Sfard ifølge Haaretz.
Han etterlyser nå en internasjonal intervensjon for å beskytte palestinske menneskerettighetsforkjempere.
Norsk Folkehjelp krever reaksjoner
Norsk Folkehjelp samarbeider med flere av organisasjonene og ber Norge reagere raskt og tydelig.
– Vår frykt er at hvis ikke Israel nå møtes med kraftig motbør fra det internasjonale samfunnet, så er neste steg å fengsle ledelse og ansatte i disse organisasjonene, sier generalsekretær Henriette Westhrin.
Hum mener Norge og resten av verden har vært sene og svake i reaksjonene mot Israel. Hun mener at Norge blant annet nå må ta denne saken opp i Sikkerhetsrådet i FN.
Den israelske avisen Haaretz skriver at ytterligere tre organisasjoner skal ha blitt utsatt for aksjoner.
Det skal være Addameer, Bisan Research Center and the Uniion of Palestinian Committees, ifølge avisen. Addameer rapporterte at israelske styrker brøt seg inn og konfiskerte materiell.
Ifølge en uttalelse fra det israelske forsvaret har sikkerhetsstyrker stengt ned sju institusjoner og konfiskert materiell tilhørende disse.
SVs utenrikspolitiske talsperson Ingrid Fiskaa kaller den israelske aksjonen mot de palestinske menneskerettsorganisasjonene feig og brutal.
– Israel stenger nå rommet for kritikk og for kartlegging av brudd på menneskerettighetene. Det var akkurat dette vi varslet at ville skje da de uten dokumentasjon listet flere organisasjoner som terrororganisasjoner, sier hun til NTB.