Verden

Politiet skal granske Dianas død

På et likskue i går ble det bestemt at toppsjefen i britisk politi skal undersøke alle spekulasjonene rundt prinsesse Dianas død. I et brev skal hun ha utpekt prins Charles som en trussel.

 • Forf>
 • ><forf>carsten Bleness<
 • Aftenpostens Korrespondent<br

Konspirasjon.Det skulle være dagen da alle de voldsomme spekulasjonene rundt dødsfallet til avdøde prinsesse Diana ble begravet en gang for alle. I stedet fikk konspirasjonsteoriene ny næring.Over hele førstesiden kunne avisen Daily Mirror i går fortelle at den avdøde prinsessen utpekte sin tidligere ektemann, prins Charles som potensiell drapsmann."Min ektemann planlegger en ulykke med bilen min. Feil på bremsene og store hodeskader, for å få klar bane til å gifte seg igjen". Brevet har vært publisert tidligere, i forbindelse med den tidligere butleren Paul Burrells avsløringer av Dianas brev. Det skal ha vært skrevet ti måneder før bilulykken i Paris, som skulle koste henne og kjæresten Dodi Fayed livet.

Burrell lei seg

Første gang innholdet i brevet ble offentlig kjent, ble imidlertid prins Charles' navn holdt tilbake. Burrell ble i går oppfordret til å overlate brevet til britisk politi.— Jeg er ikke glad for at dette har blitt kjent, sa Burrell da han møtte pressen i går.- Det var min mening at dette aldri, aldri skulle komme ut, sa han tydelig nedbrutt.Andre vil nok påpeke at Burrell har skapt seg en formue på å publisere brevene fra Diana, som han hadde i sin varetekt etter hennes død.Likskuet som ble åpnet i går, ble en heller kortvarig affære. Michael Burgess som var oppnevnt til å forestå prosessen, erklærte at han ville be toppsjefen i britisk politi, Sir John Stevens om å granske all informasjon som finnes i saken. På denne måten ønsket Burgess å unngå at det i ettertid skulle kunne hevdes at det ikke har vært en uavhengig undersøkelse.- Jeg er oppmerksom på spekulasjonene om at dette ikke bare var en trist, men relativt ordinær trafikkulykke i Paris, sa Burgess i sin begrunnelse. Men dette betyr at en konklusjon ikke kommer til å foreligge før i 2005.Det er spesielt den styrtrike og kontroversielle forretningsmannen Mohammed Al Fayed som har presset på for å få en granskning av omstendighetene rundt bilulykken i Paris i 1997. I den smadrede Mercedes'en satt nemlig også hans sønn Dodi, som på dødstidspunktet skal ha vært Dianas kjæreste.- Dette har vi ventet på i seks år, sa Al Fayed da han ankom likskuet i går.Fayed har hele tiden hevdet at de britiske hemmelige tjenester sto bak dødsfallene til Diana og sønnen Dodi. I går gikk han enda lenger.- Jeg har kjempet for min sønn som en kjærlig far. Dette var forferdelige mord, og jeg vil vil hevde at kongefamilien sto bak, sa Al Fayed.- Den britiske kongefamilien kunne ikke tåle at et medlem av kongefamilien skulle få barn med en muslim, har han sagt tidligere.Al Fayed og andre som ikke er fornøyd med den franske politietterforskningen, har pekt på en rekke forhold de vil ha undersøkt. Al Fayed har blant annet hevdet at sjåføren som kjørte ulykkesbilen var lønnet av etterretningsorganisasjonen MI6. Sjåføren skal ha hatt store bankinnskudd spredd på forskjellige kontoer i utlandet.Videre hevdes det at den medisinske rapporten viser at sjåføren var forgiftet på ulykkestidspunktet, og at han derfor knapt var i stand til å gå. En mystisk bil skal også ha ankommet ulykkesstedet rett etter at bilen kolliderte. Vitner mener at dette kan ha vært tjenestemenn fra MI6.Fra den britiske kongefamilien var det i går naturlig nok ingen kommentarer å få. Enda et år vil spekulasjonene om den avdøde prinsessen leve i det britiske folk.

 1. Les også

  Diana-høring innledet i London

 2. Les også

  Offentlig høring om prinsesse Dianas død

Relevante artikler

 1. VERDEN

  20 år siden prinsesse Diana døde

 2. VERDEN

  Bilkræsj, uvennskap og en utstøtt sønn. 2019 ble et nytt annus horribilis for dronning Elizabeth.

 3. VERDEN

  Diana konfronterte Charles om utroskapen. Svaret? «Jeg nekter å være den eneste prinsen av Wales som aldri hadde en elskerinne»

 4. A-MAGASINET

  I Billy Elliots hjemland mobber du ikke en liten prins fordi han danser ballett

 5. VERDEN

  Vårbryllup for prins Harry og «Suits»-stjernen

 6. NORGE

  Sex, løgner, utroskap og gjeld: Dette er skandalene i det britiske kongehuset