Christer Pettersson er død

Christer Pettersson er død, 57 år gammel. Mannen som først ble dømt og deretter frikjent for drapet på statsminister Olof Palme tar kanskje med seg sannheten om skuddene på Sveavägen i graven.

Et tragisk liv. — Det er et tragisk liv som nå har kommet til sin slutt, sier statsminister Göran Persson i en kommentar til Christer Pettersson bortgang. Han døde klokken 12.55 onsdag etter å ha ligget i koma i nær to uker på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Pettersson våknet aldri opp etter at han den 16. september ble brakt til sykehuset dypt bevisstløs og med et langt brudd i hodeskallen. Legene konstaterte at Pettersson var rammet av en massiv hjerneblødning, han hadde i tilegg skader som trolig var forårsaket av fallet etter hjerneblødningen.

Pettersson ble øyeblikkelig operert og var under kontinuerlig overvåkning, men legenes håp om at han skulle overlevde skadene har vært små.

"Christer Pettersson døde av blødninger i hjernen i kombinasjon med sviktende organfunksjoner" heter det i en pressemelding fra sykehuset.

Det er uklart hvordan Pettersson fikk skadene han døde av. Politiet har åpnet en etterforskning som blant annet gjennom obduksjon og en rettsmedisinsk undersøkelse skal forsøke å bringe klarhet i hvordan hodeskadene oppsto. Norrortspolitiet i Stockholm presiserer at det ikke foreløpig ikke er mistanke om noen kriminell handling bak Petterssons skader.

Dømt og frikjent

Christer Pettersson ble i Stockholm tingsrätt dømt for drapet på Olof Palme i februar 1986. Han ble senere frikjent i hovrätten (lagmannsretten), men mange i Sverige - i og utenfor politiet - så fortsatte Pettersson som den hovedmistenkte.

Christer Pettersson levde et hardt liv og misbrukte både alkohol og narkotika. Han lot seg stadig intervjue med løfter om ny og edruelig livsførsel, men kort tid senere var han igjen å se i dårlig selskap rundt Systembolaget og kommunehuset i Sollentuna nord for Stockholm hvor han bodde.

Christer Pettersson ble arrestert i desember 1988, mistenkt for drapet på Olof Palme nesten tre år tidligere. Lisbeth Palme pekte senere ut Pettersson som den skyldige og i juni 1989 ble han dømt til livsvarig fengsel av tingsrätten (byretten) i Stockholm. Dommen ble anket og i Svea hovrätt ble han i november samme år frikjent.

Drapsetterforskningen fortsetter

Drapet på Olof Palme er fortsatt under politietterforskning. Etterforskningsleder Agneta Blidberg, som også var aktor i saken mot Anna Lindhs drapsmann, sier til nyhetsbyrået TT av Christer Petterssons død ikke får noen umiddelbar betydning for etterforskningen.

Riksadvokaten ønsket å prøve Christer Petterssons sak i høyesterett, men det ble avvist. - Dermed finnes det altså ingen mistanke rettet mot ham, sier Blidberg.

Mårten Palme, Olof Palmes sønn, vil ikke kommentere Christer Petterssons død.

— Har du en følelse av at den siste mulighet til en slags sannhet om drapet nå er borte?

— Det får politiet eller andre spekulere i, sier Mårten Palme.

Les også

Christer Petterson alvorlig skadet

<B> Christer Petterson.</b>