Den historiske avtalen mellom USA, Japan, Australia og en rekke andre stillehavsland – til sammen rundt 40 prosent av verdens samlede bruttonasjonalprodukt – ble endelig ferdigforhandlet i helgen. Det er en milepæl for president Obama, som har hatt et ønske om å flytte USAs oppmerksomhet i større grad mot markedene og mulighetene i Asia.
– Minst 95 prosent av våre potensielle kunder bor i utlandet. Vi kan ikke la land som Kina skrive reglene for verdensøkonomien. De er vi som bør skrive de reglene, slik at vi kan åpne opp nye markeder for amerikanske produkter samtidig som vi etablerer gode standarder for å beskytte arbeidere og for å ta vare på miljøet, sier Obama i en pressemelding om avtalen.
Dyrevernerne er fornøyde
Detaljene om avtalens innhold er ennå ikke kjent, men det er allerede klart at tollsatser vil bli redusert eller fjernet på mange titusen varer. Avtalelandene vil dessuten forplikte seg til å følge strenge krav til arbeideres rettigheter og til fri flyt av informasjon på internett – også i diktaturer som Vietnam.
Teksten inkluderer også klare krav om å motkjempe ulovlig skogshugst, overfisking og smugling av utrydningstruede dyr eller dyreprodukter, noe som gjør at dyrevernsorganisasjonen WWF er blant dem som jublet i går.– Dette går mye lenger enn noe annet vi har sett i andre handelsavtaler. For oss er dette et svært stort gjennombrudd, sier WWF-visepresident David McCauley.
- Sikkerhetseksperten Ian Bremmer fortalte Aftenposten i sommer at TPP-avtalen blir Obamas viktigste utenrikspolitiske seier. Les hele intervjuet her.
Putin advarte mot avtalen
President Obama gjorde det allerede i 2009 klart at han ønsket en såkalt «omdreining mot Asia», både fordi markedene her vokser raskere enn de fleste andre steder og fordi USA ser en stadig sterkere konkurrent – geopolitisk, militært og økonomisk – i Kina.
Kina, verdens nest største økonomi, er ikke en del av TPP-avtalen. Det er heller ikke Russland, noe landets president, Vladimir Putin, bemerket i sin tale til FNs hovedforsamling i forrige uke.
– Dette kan sette handelssystemet fullstendig ut av balanse og sørge for at den globale økonomiske handelsplassen går i oppløsning, advarte Putin.
- TPP-avtalen gjør en global handelsavtale enda mindre sannsynlig. Det er dårlig nytt for Norge. — Derfor må vi koble oss på de regionale avtalene, sier Børge Brende til Aftenposten i dette intervjuet. Motstanden mot TPP-avtalen er stor også internt i USA. Obama har en stor jobb foran seg for å overbevise demokratiske partifeller om at avtalen er en god ting.
Senator og presidentkandidat Bernie Sanders, som er blitt en betydelig faktor i demokratenes valgkamp, reagerte umiddelbart da det i går ble kjent at avtalen var klar.
– Jeg er skuffet men ikke overrasket over avgjørelsen om å gå videre på denne katastrofale avtalen. Den vil være skadelig for amerikanske forbrukere og fjerne amerikanske arbeidsplasser, sier Sanders i en pressemelding.Han får støtte fra Joseph Stiglitz, som vant nobelprisen i økonomi i 2001. Stiglitz har lenge påpekt at dette er en avtale som gavner rike bedriftseiere i større grad enn forbrukere og arbeidere.
Hillary Clinton har ikke bestemt seg
I USA blir TPP-avtalen utvilsomt en valgkampsak. President Obama må vente i 90 dager før han kan signere avtalen, og først da kan Kongressen begynne arbeidet med å gjennomføre en avstemming for å godta eller forkaste den.
Flere presidentkandidater, også på republikansk side, er sterke motstandere av avtalen. Donald Trump, som ligger best an på meningsmålingene for republikanerne, har slaktet avtalen lenge før teksten var klar.
Hillary Clinton, som fortsatt er favoritten til å bli demokratenes kandidat, sitter foreløpig på gjerdet – til tross for at hun som Obamas utenriksminister i 2009 var sterkt delaktig i å utforme «omdreining mot Asia»-politikken.
Kan få fart på forhandlingene med EU
Seniorforsker ved NUPI, Hege Medin, tror avtalen vil ha begrenset direkte effekt for Norge.
— Det er ikke våre primære handelspartnere som er del av denne avtalen. USA står for omtrent fem prosent av norsk vareeksport og -import. Så sånn sett er det som skjer i EU, viktigere, sier hun.
Hun tror enigheten om TPP kan føre til at forhandlingene mellom USA og EU, som har dratt ut i tid, nå skyter fart igjen.
— Det har vært en oppfatning at USA har vært litt lunkne til forhandlingene med EU fordi de har villet prioritere TPP. Det kan hende at forhandlingene nå skyter fart igjen når TPP er i boks, sier hun.
Indirekte effekt for Norge
Norge og flere andre land har signalisert at man kan komme til å ønske en tilknytning til avtalen dersom EU inngår handelsavtale med USA. Slike bilaterale avtaler blir viktigere ettersom de internasjonale forhandlingene gjennom WTO står i stampe.
— For Norge som et lite land er det klart å foretrekke at man forhandler gjennom WTO. Problemet er at det ikke går så veldig bra, og da søker man andre alternativer. Dersom Norge ikke blir med på trenden når andre land inngår bilaterale avtaler, kan handelen vris vekk fra Norge, sier Medin.
Hun understreker avtalen mellom USA og stillehavslandene vil ha en indirekte effekt også for Norge.
— Avtalen vil kunne legge føringer for en eventuell avtale mellom USA og Norge i fremtiden, sier hun.