Norge og Vesten fordømmer Putin. Statsministeren mener det er grunn til å frykte at Russland nå vil bruke militæret.

Russland anerkjenner to ukrainske utbryterrepublikker. Det faller ikke i god jord verken i Norge eller hos vestlige ledere.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) går hardt ut mot Russland etter at Vladimir Putin i en direktesendt tale anerkjent Luhansk og Donetsk som selvstendige stater.

Mandag kveld ble det klart at Russland vil anerkjenne de to russiskstøttede utbryterrepublikkene Luhansk og Donetsk i Ukraina som selvstendige stater. Ingen andre land gjør dette.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener Russlands anerkjennelse er alvorlig og frykter militære konfrontasjoner fra russisk side.

– Det er svært alvorlig når Russland nå anerkjenner deler av Ukraina som løsrevne republikker. Det er et alvorlig brudd på folkeretten og en uakseptabelt angrep på Ukrainas territorielle enhet og integritet, sier Støre til NTB.

Han sier også at det er alvorlig at de siste dagenes innsats på å finne politiske løsninger på Ukraina-krisen blir satt kraft tilbake.

– Tonen i president Putins tale sett sammen med den kraftige militære opptrappingen rundt Ukraina gir grunn til å frykte militære konfrontasjoner fra russisk side.

Norge støtter EU-sanksjoner

Også utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) reagerer.

– Norge fordømmer den russiske beslutningen om å anerkjenne de selverklærte «folkerepublikkene» i Luhansk og Donetsk som selvstendige stater, sier hun i en pressemelding.

Beslutningen er enda en krenkelse av Ukrainas suverenitet, sier Huitfeldt. Russland okkuperer allerede den ukrainske Krimhalvøya og har plassert over 150.000 soldater langs grensen til Ukraina. Hun sier at Norge vil stille seg bak et hastemøte om situasjonen i FNs sikkerhetsråd.

– Norge har tett kontakt med allierte og partnere, inkludert EU. Vi vil bidra til en samlet og enhetlig respons på Russlands opptreden. Norge har sluttet seg til alle sanksjonene EU har innført som følge av Russlands folkerettsstridige handlinger i Ukraina, sier Huitfeldt til VG.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt fordømmer Russland.

Tyskland krever u-sving

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sier i en pressemelding at de vil reagere mot «alle parter som er involvert i denne ulovlige handlingen».

– Dette er et åpenbart brudd på både internasjonal lov og Minsk-avtalen, sier hun.

Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock sier at de krever at Russland omgjør anerkjennelsen. Hun understreker at Russland har undertegnet Minsk-avtalen, som skulle sikre fred i Øst-Ukraina, og at de nå bryter denne.

– Dette er et kraftig tilbakeslag for innsatsen som er lagt ned for å finne en diplomatisk løsning, sier hun.

Også Natos generalsekretær Jens Stoltenberg går hardt ut mot Russland.

– Dette undergraver Ukrainas suverenitet og territorielle integritet. Og det fortærer innsatsen for en diplomatisk løsning på konflikten, skriver han i en uttalelse.

Det hvite hus sier mandag at også de vil innføre sanksjoner. Men det blir ikke mot Russland. Isteden vil de rette skytsen mot de prorussiske separatistene som kontrollerer Luhansk og Donetsk. De vil blant annet forby nye investeringer, handel og finansiering fra amerikanske personer til, fra eller i de to regionene.

Latvias utenriksminister og Polens statsminister oppfordret mandag EU til å innføre sanksjoner mot Russland, før von der Leyens uttalelse.

Storbritannia med sanksjoner i morgen

Storbritannias statsminister Boris Johnson er heller ikke nådig mot Putin etter talen mandag kveld.

– Dette er en åpenbar krenkelse av Ukrainas suverenitet og integritet, sier han.

Den britiske utenriksministeren Liz Truss sier at regjeringen kommer til å kunngjøre sanksjoner mot Rusland i morgen.

– I morgen vil vi kunngjøre nye sanksjoner mot Russland som svar på deres brudd på folkeretten og angrep på Ukrainas suverenitet og territoriale integritet, skriver Truss på Twitter.

Storbritannia vil slå ytterligere ned dersom Russland invaderer Ukraina, skriver The Guardian.

Frankrikes president Emmanuel Macron hasteinnkalte mandag landets forsvars- og sikkerhetsråd til et møte for å vurdere situasjonen i Ukraina.

I forkant av Putins tale mandag kveld var FN ute og oppfordret om å ikke utfordre Ukrainas territorielle integritet.