Verden

IS bekrefter: «Jihad John» er død

Mannen som ble kalt Jihadi John, briten som på videoopptak tok livet av gisler, skal nå være død etter et droneangrep, ifølge IS selv.

ta2da0ea_doc6n3nqtei3fc18twpbh1t-pcfirc4SNF.jpg
  • Ntb
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

Terrorgruppen kom med bekreftelsen i sitt nettmagasin Dabiq, skriver Sky News.

«Jihad John», som figurerte som bøddel i flere filmede drap på gisler.

Mannen, som skal ha vært britisk statsborger, opptrer blant annet i filmen der den amerikanske journalisten James Foley blir drept.

Drept 12. november

Mohammed Emwazi, som var hans egentlige navn, skal ha blitt drept 12. november under et droneangrep i Syria.

Ifølge IS ble han drept da bilen han kjørte i ble truffet av en rakett.

Pressesjef Peter Cook i det amerikanske forsvarsdepartementet sa i november at Emwazi var mål for et angrep mot Raqqa, den syriske byen som er IS' hovedstad.

Emwazi ble født i Kuwait, men tilbrakte det meste av oppveksten i Storbritannia. Emwazi er med i videoene som viser drapene på journalistene Steven Sotloff og James Foley, hjelpearbeideren Abdul-Rahman Kassig, David Haines og Alan Henning, den japanske journalisten Kenji Goto og en rekke andre gisler.

Oberst kalte ham for «menneske-dyr»

Tilnavnet «Jihad John» fikk han av britiske medier, som også omtalte ham som IS' bøddel. Han tilhørte en britisk IS-celle med kallenavnet «The Beatles».

– Denne fyren var et menneske-dyr. At han ble drept, gjorde trolig verden til et litt bedre sted, sa den amerikanske obersten Steve Warren i november.

I IS-magasinet Dabiq omtales Emwazi som Abu Muharib al-Muhajir, et kallenavn han hadde internt i den ytterliggående gruppen.

Han beskrives som en martyr, og som en storsinnet mann som ved en anledning ga bort en kvinne til en såret IS-kriger.

IS er kjent for å holde et betydelig antall kvinnelige krigsfanger som sexslaver.

Er nordmenn og europeere blitt mer tolerante overfor negative karakteristikker av muslimer? I denne ukens verden-podkast snakker vi om hvordan flyktningkrisen endrer debattklimaet. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

Les også

  1. Amerikansk bombetokt mot «Jihad John»